Hamur İşleri

Çiböreği Böyle Denediniz mİz?

Nisan 21, 2022 glutensizbiz 0 Yorumlar

 Vegan Çibörek

Çibörek Kırım Tatar göçmenlerinin 1800’lü yıllarda yemek kültürümüze kattığı bir lezzettir. Günümüzde Eskişehir ile adını andığımız çiböreğin vegan halini yapmak da varmış. Hemen öyle Çibörek de olur mu demeyin. Gayet lezzetli ve damaklarda tadını bırakan bir tarif oldu. Eskişehir’ e giderken hazırlıksız gidemezdim. Geceden hamurumu ve iç malzememi hazırlayıp, ertesi sabah yola çıkmadan açma ve pişirme işlemini yaptım. Sıcak tutan termos kaplarımdan birine koydum ve oraya gittiğimizde sipariş edilen çibörekler geldiğinde boş servisimizin içine bizde kendi vegan çiböreğimizi çıkarttık, ve Batu afiyetle yedi. Bence muhteşem oldu, bi denesen mutlaka sen de bayılacaksın...

Bu arada fotoğrafı son anda çektim, profesyonel bir çekim olmasa da bu seferlik idare edin lütfen. Mağlum, bizimkinin yeme hızına yetişilmiyordu👩🏼‍🍳👀😂

Ve işte Vegan Çibörek, hadi başlayalım...

2 su bardağı Schar mix B

1 tatlı kaşığı guar gom ya da psyllium

1/2 su bardağı Alpro badem sütü

1/2 su bardağından bir parmak az su

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

1 su bardağı yeşil mercimek

1 kuru soğan

Tuz 

Karabiber


Yeşil mercimeği haşlayalım 1.5 su bardağı su ile haşlayalım. Kendi suyuyla kalmasına özen gösterelim. 

Rondoda çekelim.

İçerisine ince rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiberi ilave edelim.

Hamurun yapımına geçelim.

Önce sıvı malzemeleri bir kaseye veya hamur karıştırıcı kabına alalım.

Azar azar unu ve psyllium ilave edelim. Karışan hamuru el yormadımıyla biraz yoğurup 10 dakika kadar dinlendirelim.

Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde yuvarlak yapıp açalım. Açarken biraz un serpelim.

İçerisine hazırladığımız karışımı koyup, kenarlardan birleştirelim ve tırtıklı kesme bıçağıyla keselim.

Kızgın yağda üzeri kızaran kadar pişirelim.

Afiyet olsun...


0 yorum:

Yorumlarınızı bekliyorum