Çorba Tarifleri

Böyle Tarhana Olur Mu Demeyin!

Ekim 22, 2021 glutensizbiz 0 Yorumlar

Kış döneminde en çok yapılan çorbalardandır evde. E çok yapılıyor da hani bunun glutensizi, yoğurtsuzu. Olmaz mı, yapılmaz mı! Hele de annemde glutensiz işine iyice alışmışken. Tarhana işi zordur, meşakkatlidir. Emek ister, sabır ister. Annelerimiz de de bu sabır fazlasıyla mevcutken, kaçınılmaz durum oluştu tabi ki. Düşündüğümden lezzetli bir çorba çıktı ortaya. Yoğurt yerine badem sütü biraz korkutmuştu ancak bu kadar yakışacağını ben bile düşünemezdim. Sonuç mu? Bence efsane oldu. 

Denemenizi çok isterim hatta şiddetle yapmanızı çok çok isterim😆😇



  • 2.5 kilo kapya biber
  • 5-6 tane kuru soğan (300gr)
  • 1.5 kilo domates
  • 1 yemek kaşığı tarhun otu
  • 1 çorba kaşığı tepeleme tarhana kokusu
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 2 paket glütensiz maya
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 7 su bardağı Schar mix B
  • 4 su bardağı nohut unu ( Doğalsan)
  • 1/2 su bardağı mix B ile yoğurduk

  1. Kapya biberleri keselim içindeki çekirdeklerini çıkartalım.
  2. Domateslerin kabuklarını sıcak suda biraz bekletip kolayca soyalım.
  3. Kuru soğanıda temizledikten sonra hepsini doğrayıp tencerede kendi suyuyla kaynamaya bırakalım.
  4. Tarhun otunu ilave edelim.
  5. Yumuşadığında  blenderdan geçirelim.
  6. Kısık ateşte salça kıvamını alana kadar kaynatalım.
  7. Soğumaya alalım.
  8. Soğuyan malzemenin içine badem sütünü ekleyelim. Karıştırmaya devam edelim.
  9. Mayayı ilave edelim.
  10. Tuzu ilave edelim. 
  11. Tarhana kokusu ekleyelim.
  12. Önce Schar mix B unu ekleyelim. 
  13. Birer bardak ekleyerek devam edelim ki hamurun yoğunluğunu kontrol edebilelim.
  14. Sonrasında nohut unu ekleyelim, karıştıralım. Hamuru karıştırma haznesiyle birlikte alalım ve el yordamıyla 1/2 su bardağı kadar un ile yoğuralım.
  15. Üzerini kapatıp beklemeye alalım.
  16. Deneme yapmak için biz yarısını 5. Günde parçalayıp temiz bir bez üstünde kurumaya aldık. Kuruduktan sonra rondodan geçirdik.
  17. İkinci kısmını üç hafta kadar beklettik.

Bekleme süresi aslında tamamen sizin damak tadınıza bağlı. Daha ekşi bir tat seviyorsanız bekleme süresini uzatmalısınız.

























0 yorum:

Yorumlarınızı bekliyorum