ÇÌKOLATALI  SOSLU  GLUTENSİZ  WAFFLE

 


 


     2 bardak glutensiz un( mix pâtisserie)
    1/2 çay kaşığı tuz
    1/2 bardak pirinç unu
    3 çay kaşığı kabartma tozu
    1 bardak badem sütü
    2 yumurta
    1/4 sıvı yağ
 
 


             Kullandığım ürünleri ve muadil olanları da eklemek istiyorum.İnternet sitelerinden edinebildiğiniz gibi aynı zamanda migros ve carrefour marketlerde de bulabilirsiniz.





  1"Unlar,tuz,kabartma tozu bir kabın içinde karıştırılır
  2"Başka bir kabın içinde beyazı ayrılan yumurta sarıları köpük olana kadar çırpılır,içine süt (badem sütü kullanmak istemeyen,normal süt kullanabilir) yavaşça eklenir,sonrasında yağ eklenir
  3"yumurtanın beyazı çırpılır(burda ben yumurta ekstratı kullanıyorum)
  4"Un karışımının içine  önce yumurta sarılı karışım eklenir
  5"en son beyazı da eklenir,10 dakika dinlendirilir ve waffle karışımı pişmeye hazır..


    Çikolatalı sos içi ;
1 kaşık  maizena
1/2 kaşık kakao
1 bardak bade  sütü
bir kaç damla vanilya aroması(isteğe bağlı)

Tüm malzemeler karıştırılır ve bir iki dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır..



Ve sıra sizde..

süslemek tamamen size ve damak tadınıza bağlı
;):)





 

 

   

PRATİK ÇİKOLATALI PUDİNG





           
     Bu tarifi seviyorum,çok hızlı..Evde herhangi bir hazırlığım yok ve batu tatlı istiyor.İşte en hızlı çözüm...
   

      1" 3 çorba kaşığı mısır nişastası
   
      2" 1/2  çorba kaşığı stevia  ( tercih etmeyen 3 kaşık beyaz ya da esmer şeker kullanabilir)

     3"1,5 çorba kaşığı kakao

     4"3 su bardağı badem sütü
   
     5"1 paket vanilya

    Nişasta ,kakao, şeker karıştırıyoruz, üzerine yavaş yavaş sütü ekliyoruz,hızlı bir şekilde karıştırıyoruz,kaynamaya başladıktan bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz,vanilyayı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. İsteğe bağlı kasenin  tabanına muz dilimleri yerleştirilir,üzerine puding dökülür,soğumaya bırakılır...
    En zahmetli yeri maalesef ki soğumasını beklemek...;))
  










SİZ&BİZ









     Aslında bugün biraz bizden bahsetmek istiyorum,

    GLUTEN, YUMURTA SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ OLMADAN.....

    Bu yaşam tarzına alışmak biraz zaman aldı hem benim hem de oğlum için. Sağlık söz konusu olduğunda e bir de bu kişi sizin miniğiniz olduğunda, her şey orda durur... dünya durur...
     Bu arada benim minik 11 yasinda...
     Doktorumuzun yönlendirmesi ile gıda intoleransı testi yaptırdık. Sonuçlar ilk öğrendiğimiz de bizi korkuttu. Gluten, yumurta süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık, patates gibi daha bir çok gıda yasaklandı. Bize de alışkanlıklarımızdan kurtulup yeni menülere adapte olabilmek düştü. Süreç zorlayıcı başladı benim için. Aşmak da kolay olmadı. Glutensiz tarifleri bulup yapmak oğlumun diyetine uymuyordu. Yumurta, süt, margarin olmadan deneyerek yeni tarifler üretmeye başladım. Mutfakta öncelikler değişti. Başta fırın olmak üzere tüm malzemeler ikiye ayrıldı. Bulaşma riskinden dolayı dolabı da ayrıldı.
     İlk denemeler başlasın derken ne kadar zor bir döneme girdiğimi bir kez daha anlamış oldum. Sonuçlar pek iç açıcı değildi tabii... yılmak yok, devam dedim. Tam dört yıl oldu...
     Ve şimdi benim gibi başlangıçta zor gibi görünen tariflerden gözü korkan arkadaşlarıma az da olsa destek olmayı diliyorum.
     Özellikle belirtmek istiyorum ki her yayınladığım tarif birebir ölçüleriyle uygulanmış ve fotoğraflanmış tariftir. Rahatlıkla deneyebilirsiniz. Hatta deneyip de tutmayan tarifleri de yayınlamak istiyorum ki nasıl hatalar yaptığımıda anlatıp doğruyu çözümleyelim. Yorumlarınızı bekliyorum.
      Şimdiden kolay gelsin. Denemeler başlasın...

 ZEYTİNLİ MİNİ KEK      (6 mini kek)  


 

      * 2 yumurta
      *100 gr un karışımı(30 gr mısır unu+50 gr pirinç unu+ 20gr mısır nişastası)
      *1 cay kaşığı kabartma tozu
      *1 büyük soğan
      *1 yeşil sivri biber
      *15 zeytin (isteğe bağlı siyah ya da yeşil çekirdeksiz😊)
      *1 kaşık salça
      *70 ml badem sütü
      *70 ml zeytinyağ
      *tuz,karabiber

  Sıra sizde ;
 
    1" Soğanı yemeklik keselim,sivri biberi küçük parçalar halinde keselim ve soteleyelim

    2"yumurtayı çırpalım,
(Benim yumurta ekstratım hazırlandı ve içine sadece yumurta sarısını ekledim,Bu arada bizim için iyi haber geldi,doktorumuz yumurtaya yavaş yavaş geçişimize izin verdi.Bu yûzden aralarda tüm yumurtaya geçişler yapıyorum,bizimkinin mutluluğu görûlmeye değer,burda tarife devam etmek gerek sanırım,çok konuştum...:))

   3"Çırpılan yumurtaya sütü ekleyelim,çırpmaya devam ,yağıda ekleyelim

   4"Ayrı bir kasede unları ve kabartma tozunu karıştıralım,tuzu ve karabiberi de una ekleyelim

   5"Yumurtalı karışımın içine salçayı ekleyin,karıştırın

   6"Unlu karışımı yavaş yedirerek karıştırın

   7"en son sotelenen biberli soğan karışımını ekleyin

   8"Fırını 180° ayarlayın 25' pişirin








 

   

KİNOA KISIR

   

         


     *1 su bardağı kinoa
     *1/2 su bardağı su
     *2 adet taze soğan
     *1/2 göbek marul
     *biraz maydanoz
     *1 limon
     *zeytinyağ
     *tuz
     *salça biber salçasıda olabilir



     ♢tencere içine yağ konur,kinoa biraz kavrulur.
     ♢üzerine su ilave edilir,su çekildiğinde altı kapatılır,
     ♢soğuduğunda üzerine zeytinyağ ve salça eklenir,iyice karıştırılır
     ♢tüm yeşilliklerde ince doğranır,limonla birlikte eklenir
    Vee hazııır

   Afiyet olsunn
 

LİMONLU KEK

     

   

     *3 yumurta ekstratı+1 yumurta sarısı
     * 1 su bardağı esmer şeker
     *1 limon
     *1 su bardağı glutensiz un
     *1/2 su bardağı kestane pirinç unu karışımı
     *1 su bardağı badem sütü
     * 1 çay bardağı çiçek yağ
     *1 paket vanilya
     *1 paket kabartma tozu(glutensiz)

 
    ♤♤♤♤♤♤♤♤♤


   ♢yumurta ekstratı hazırlanır,içine yumurta sarısı eklenir
   ♢şeker katılıp krema kıvamına gelene kadar çırpılır
   ♢limon kabuğu ince rendelenir,suyu sıkılır,şekerli karışıma eklenir
   ♢çiçek yağ eklenir ardından süt eklenip çırpılır
   ♢vanilya eklenir
   ♢un elekten geçirilirken kabartma tozuda  içine eklenir
   ♢elenen un azar  azar eklenir,çırpılır
   ♢ben yağlı kağıt kullanıyorum,siz dilerseniz biraz kalıbınızı yağlayabilirsiniz
   ♢170° 45 dakika sonunda kekiniz servise hazıır..


          Kek kokusuu....





 GLUTENSİZ PIRASALI KAFES KİŞ




         Hamur hazırlanışı;
    * 125 gr bitkisel margarin
    *1 yumurta ekstrati+1 yumurta sarısı
    *1 su bardağı glutensiz un
    *1 su bardağı schar pâtisserie mix C
    *3 parça pırasa
    *4 çorba kaşığı badem kreması
    *iki kaşık zeytinyağ
    * bir parça tofu


      ♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤♤


    ♢yumurta ekstratı hazırlanır,1yumurta sarısı eklenir,karıştırılır
    ♢yumurta ve buzdolabından yeni çıkartılan margarin blender yardımıyla karıştırılır.
    ♢geniş bir kaba alınır.ùzerine un karışımı azar azar vdökülür ve yoğrulur.
    ♢yarım saat buzdolabında dinlendirilir,
    ♢dinlenen hamur 1cm kalınlığında açılır,kalıblara yerleştirilir
    ♢ic kısımlarına çatalla bikac yere delik açılır
    İç hazırlık;
    ◆Pırasalar ince ince doğranır,tavada az kavrulur,zeytinyağı eklenir
    ◆soğumaya alınır,krema,tofu karıştırılır,içine pırasanın 3/1koyulur,
    ◆tart kalıbına yerleştirilen hamurun içine pırasalı harçtan koyulur,kremalı karışım üzerine dõkülür.Üzerine ince kesilmis hamurdan kafes yapılır
    ◆180° de 35-40dk arasında pişirilir

 KAKAOLU KEK




    *1/2 Su bardağı sıvı yağ
    *1/2  su bardağı su
    *1 yumurta sarısı+ 2 adet yumurta ekstratı(Yumurta beyazı kullanamadığım için benim tarifim bu şekilde,siz dilerseniz 2 yumurta kullanabilirsiniz)
    *1 paket vanilya
    *1 paket glutensiz kabartma tozu
    *1 su bardağı glutensiz un
    *bir su bardağının 3/1 kadar pirinç unu
    *2 çorba kaşığı kakao
 





     ♢Öncelikli olarak yumurta ekstratını hazırlıyorum,karıştırma işlemim bittiğinde yumurta sarısını ekleyip karıştırıyorum.Yumurta karışımım hazır
    ♢Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz
    ♢Su,sıvı yağ sırasıyla katıyoruz,Hepsini birden değil,yavaş bir şekilde ekliyoruz.
    ♢kakao, vanilya ekliyoruz
    ♢unları  ve kabartma tozunu ayrı bir kasede harmanlayıp ,karışıma yedirerek ekliyoruz,üzerine bir parça süt içermeyen çikolata rendeliyoruz
       




 
   

ÇİLEK KOKULU BADEM BİSKÜVİ


               

    *250 gr margarin( ben bitkisel margarin kullanıyorum)
    *1 su bardağı çekilmiş badem
    *2 su bardağı schar mix pâtisserie mix C
    *1 bardak esmer şeker
    * 1 çay kaşığı çilek aroması
   

  Hadi bakalım ;;çalışma zamanı


   ◇Margarin ve şekeri mikser yardımıyla çırpalım,malzeme birbirine iyice karısınca geniş bir kaba alalım
    ◇Üzerine çekilmiş badem ekleyip spatula yardımıyla karıştıralım
    ◇Unu eleyelim,yavaş yedirerek unun tamamını ekleyelim
    ◇Çilek aromasını da ekleyip,biraz daha yoğuralım
    ◇ 1 saat boyunca buzdolabında streç filme sarıp dinlendirelim
    ◇Dinlenen hamuru elimizle şekillendirelim,üzerini çatalla çizelim.
    ◇ Fırında 180°de 10-12 dakika arası kontrollü pişirelim
     ♧♧yapılan şeklin boyutuna göre 50-55 tane bisküvì çıkıyor,

       ♡♡oğlumun badem sütüne benim de kahvemin yanına pek yakıştı,afiyet olsunn

       BADEM SÜTLÜ  KESTANELİ SÜTLAÇ

BADEM SÜTLÜ KESTANELİ SÜTLAÇ



  • 1 lt. Badem sütü
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 6 çorba kaşığı agave şurubu
  •  1 kase haşlanmış kestane 
Yapılışı;
  1.  Pirinç 1çay bardağı suyla haşlanır
  2.  Yumuşayınca içine badem sütü ilave edilir
  3.  Kaynamaya başladığında agave şurubu ilave edilir
  4.  Pirinç unu suyla açılır, kaynayan sütün içine ilave edilir
  5.  Beş dk. kadar kaynatılır, kıvamını alınca ocaktan alınır
  6.  Servis yapacağınız kasenin zeminine kestaneleri iri parçalar halinde yerleştirilir
  7.  Üzerine hazırlanan sütlaç dökülür, kestane ile süslenir.  Afiyet olsun.

TAHİN PEKMEZLİ BİSKÜVİ

Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...







       🍪2 çay bardaģı tahin
      🍪1 çay bardaģı pekmez
       🍪1corba kasığı tepeleme bitkisel margarin(süt ve süt ürünleri yasak olduğu için )
      🍪1 çorba kaşığı  çiçek yağı
       🍪2 çorba kaşığı tozşeker
      🍪1 kase iri dövülmüş ceviz
       🍪1 paket kabartma tozu
      🍪1 çay kaşığı keçi boynuzu unu
       🍪alabildiği kadar un( schär mix pâtisserie  mix C  un daha iyi sonuç almanızı sağlar)
   

     



   🍴 Kabımızın içerisine pekmez, tahin, toz şeker ,sıvı ve katı yağ katıp iyice karıştıralım.
    🍴Ardından unu,kabartma tozu ve keçiboynuzu ununu katalım.
   🍴Elimize yapışmayacak kıvama geldiğinde cevizleri katıp şekil verelim.
    🍴Ben 1 cm kalınlığında el yordamıyla inceltip bıçak yardımıyla üçgen şeklini verelim,kürdan yardımıyla üzerini şekillendirelim.
    🍴170°de fırınımızı ısıtalım,12-15 dk. arasında kontrol ederek pişirelim.
   🍴🍪🍪Çıkarttığımızda soğuduktan sonra sert bisküvi halini alacaktır.🍪🍪
        *
**Benim oğlum severek tüketiyor,umarım siz de seversiniz..