Dondurma Zamanııı...



Dondurmanın her halini sevenler buraya...
Kendinizi yazın sıcağında  dondurmanın ferahlığına bırakankalardan mısın ? Soğuk kahve, buzlu içecekler ve dondurma. Günümüze güzellik katan bu gıdalara daha sağlıklı ve lezzetli hale getirerek, pişmanlık duymadan tüketeceğimiz haline getirebiliriz. Bugün meyveler bize eşlik edecek. Hazırlıklar başlasın...


Muzlu Dondurma

3 tane dilimlenmiş dondurulmuş muz
1 çorba kaşığı bal
Vanilya
1/2 çay bardağı badem sütü


Pembiş Dondurma

1 kase dilimlenmiş dondurulmuş çilek
1 kase dondurulmuş karadut
Vanilya
2 çorba kaşığı bal
1/2 çay bardağı badem sütü


İki ayrı tarifi de rondodan geçiriyoruz. Bu kadar pratik ve sağlıklı...
Afiyet olsun... 


 



Sabah Kahvaltısına Pırasalı Yulaf

1 su bardağı glutensiz yulaf

1 parça pırasa

3 adet kapya biber

1/2 su bardağı badem sütü

1/2 çay kaşığı karabiber

Tuz

Pırasayı ince ince doğrayalım ve tavada kavuralım.

Kapya biberleri parpullayalım

Yulafı rondoda un haline getirelim.

Un haline gelen yulafın içine kapya biber, pırasa, baharat ve badem sütünü ilave edelim, çatal yardımıyla karıştıralım.

Tavanın içine biraz yağ sürelim ve karışımı tavaya dökelim. Ters yüz ederek iki yüzünü de pişirelim.

Afiyet olsun...



Ratatouille


Sebzenin bu haline dayanamayacaksınız. Bölgesel bir yemek olan ratatouille bir de bizim mutfağımızda, elimizin lezzeti değsin bakalım...

2 tane kabak

3 patates

2 patlıcan

2 yeşil biber

3 tane közlenmiş kapya biber

3 domates

3 küçük boy soğan

Yarım kilo kesilmiş konserve domates yoksa 2 tane küp doğranmış domates

5 diş sarımsak

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2  çay kaşığı nane

1 çay kaşığı zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal


1 soğan ve 1 sarımsağı zeytinyağda kavuralım.

Ben üzerine yazdan kalmış konserve kesme domateslerimden ekledim. Sizin elinizde yoksa 2 domatesi küp doğrayarak içine ekleyebilirsiniz. Tüm baharatları da ekleyelim ve biraz soğuyunca rondoda tüm malzemeyi çekelim.

Patates, soğan, domates, patlıcan, kabak, yeşil biber, kapya biberleri dilimleyelim. 

Rondoda çekilen malzemeyi fırın kabına alalım. üzerine sırasıyla tüm malzemeyi dizelim.

En son bir kaç tane sarımsağı gelişigüzel üzerine koyalım. 

Fırın kabımızın üzerini yağlı kağıdı ıslatarak kapatalım.

180 derecede 1 saat yumuşayan kadar pişirelim. Fırından çıkarmadan 10 dakika önce yağlı kağıdı alalım ve son 10 dakikayı kağıtsız pişirelim. Bayılacaksınız...

Afiyet olsun



Çiböreği Böyle Denediniz mİz?

 Vegan Çibörek

Çibörek Kırım Tatar göçmenlerinin 1800’lü yıllarda yemek kültürümüze kattığı bir lezzettir. Günümüzde Eskişehir ile adını andığımız çiböreğin vegan halini yapmak da varmış. Hemen öyle Çibörek de olur mu demeyin. Gayet lezzetli ve damaklarda tadını bırakan bir tarif oldu. Eskişehir’ e giderken hazırlıksız gidemezdim. Geceden hamurumu ve iç malzememi hazırlayıp, ertesi sabah yola çıkmadan açma ve pişirme işlemini yaptım. Sıcak tutan termos kaplarımdan birine koydum ve oraya gittiğimizde sipariş edilen çibörekler geldiğinde boş servisimizin içine bizde kendi vegan çiböreğimizi çıkarttık, ve Batu afiyetle yedi. Bence muhteşem oldu, bi denesen mutlaka sen de bayılacaksın...

Bu arada fotoğrafı son anda çektim, profesyonel bir çekim olmasa da bu seferlik idare edin lütfen. Mağlum, bizimkinin yeme hızına yetişilmiyordu👩🏼‍🍳👀😂

Ve işte Vegan Çibörek, hadi başlayalım...

2 su bardağı Schar mix B

1 tatlı kaşığı guar gom ya da psyllium

1/2 su bardağı Alpro badem sütü

1/2 su bardağından bir parmak az su

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

1 su bardağı yeşil mercimek

1 kuru soğan

Tuz 

Karabiber


Yeşil mercimeği haşlayalım 1.5 su bardağı su ile haşlayalım. Kendi suyuyla kalmasına özen gösterelim. 

Rondoda çekelim.

İçerisine ince rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiberi ilave edelim.

Hamurun yapımına geçelim.

Önce sıvı malzemeleri bir kaseye veya hamur karıştırıcı kabına alalım.

Azar azar unu ve psyllium ilave edelim. Karışan hamuru el yormadımıyla biraz yoğurup 10 dakika kadar dinlendirelim.

Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde yuvarlak yapıp açalım. Açarken biraz un serpelim.

İçerisine hazırladığımız karışımı koyup, kenarlardan birleştirelim ve tırtıklı kesme bıçağıyla keselim.

Kızgın yağda üzeri kızaran kadar pişirelim.

Afiyet olsun...


Hurma Parçacıklı Kek

1 su bardağı badem sütü

1/3 su bardağı sıvıyağ

1/3 su bardağı hindistan cevizi şekeri

1 su bardağı sarı mercimek unu

4 adet hurma

Vanilya

Glutensiz kabartma tozu


Badem sütünü iyice çırpalım.

Sıvıyağ, hindistan cevizi şekerini sırasıyla ekleyelim. Ekleme aralarında çırpalım

Ardından mercimek ununun içine kabartma tozu ve vanilya ekleyip diğer karışımın içine ilave edelim, çırpalım.

Minik kek kalıplarına dökelim. Bu karışımdan dört tane çıkıyor

Üzerine çekirdeklerini çıkarıp doğradığımız kudüs hurmalarını ekleyelim. Eğer evinizdeki hurmalar daha sertse önceden biraz suda bekletelim.

180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...

Kuskus Sevenler Buraya...



1 paket legume kuskus

1 kuru soğan

2 yeşil biner

1 kapya biber

1 su bardağı doğranmış domates (yaz konservesi)

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı kuru nane

Tuz


Tencerede suyu kaynatalım ve kaynayan suya kuskusu atalım.

Kuru soğan, yeşil biber, kapya biber küçük küçük doğrayalım.

Tavada zeytinyağ ile kavuralım. Dilerseniz biraz suyla da kavurabilirsiniz. En son zeytinyağını ekleyebilirsiniz.

Domates, sarımsak ilave edelim. Domates suyunu saldığında ocaktan alalım. Nane ve tuzu ilave edelim.

Kuskusu süzelim. Pişen karışımın içine dökelim ve iyice harmanlayalım.

Afiyet olsun

Badem Sütlü Mercimek Çorbası

 


Mercimeği badem sütüyle pişiren var mı?

Yoksaaa, tarifi işte tam da burada...

 Ramazanın ilk günlerinde sıcacık içimizi ısıtan badem sütlü bir çorbayla geldim. Nerden çıktı diye sormayın ya da sorun ki benim de anlatmaya sebebim olsun. Cumartesi günü Arda’nın Ramazan Mutfağı’nı izlerken mercimek çorbasının sütlü halini gördüm, merak ettim ve yaptım. Tabi bizimki keçi sütlü ancak Batu’nun tarifinde badem sütü nasıl biri tat katar, bilemedim. E denemeden de öğrenemeyeceğimize göre. İkinci çorba tarifine geçişi hızlı bir şekilde yapmış oldum. Buradan ilgilisine sesleniyorum. Muh-te-şem oldu, bayıldım. Demek ki mutfağımda artık badem sütlü mercimek çorbası da pişecek...
Sıra sizde, umarım sizde beğenirsiniz.

Haydi tarife geçelim...

1 kuru soğan

1/2 su bardağı kırmızı mercimek

1 çorba kaşığı pirinç

2çorba kaşığı zeytinyağ

2.5 su bardağı su

1/2 su bardağı  Alpro badem sütü

1 çay kaşığı tane karabiber

Tuz

Üzeri için;

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1tatlı kaşığı kuru nane


*Soğanları yemeklik doğrayalım.

*Zeytinyağda kavuralım.

*İçerisine yıkanmış mercimek ve pirinci ekleyelim.

*Tuz ve karabiberi ekleyelim ve kaynamaya bırakalım.

*Blenderdan geçirelim.

*Badem sütünü ilave edelim.

*Beş dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım.

*Üzeri için zeytinyağda naneyi kızdıralım ve servis tabağımıza aldığımız çorbanın üzerine dökelim.

Afiyet olsun...

Canınız Tatlı mı Çekti? En Masum ve En Meyvelisinden

 Kendimi bildim bileli severim çikolatayı, kokusu alır beni. Evet, kesinlikle çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var. Serotonin seviyesini arttıran kakao nasıl olurda mutluluktan bizi uzaklaştırır, öyle değil mi? Evde malzeme eksikliğinden ya da üşengeçlikten mi bilmem ama ben kendisine bayılıyorum.


1 muz
5 çilek
1/2 fındık
Süt içermeyen çikolata tabi alerjiniz yoksa tercihinize göre çikolata

Çikolatayı benmari usülü eritelim.
Meyveleri dilimleyelim.
Üzerine erimiş çikolatayı gezdirelim. 
En son çekilmiş fındıkları ekleyelim. Bir de kokusu şu an burnumda olan Türk kahvesi yaptık mı...Değmeyin keyfime...
Afiyet olsun...


Hurma Topları



 15 tane hurma 

1 çorba kaşığı hındıstan cevizi yağı

1 çay bardağı badem sütü

3 çorba kaşığı kestane unu

1 çorba kaşığı ham kakao

1 paket vanilya

1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

1 çay bardağı iri çekilmiş badem


Hurmayı ben genelde Kudüs hurması alıyorum. Yumuşak ve etli olduğu için daha pratik oluyor ancak evinizde farklı tiplerde hurma var ise suya veya içine konulacak sütte bekletilip yumuşaması sağlanabilir.

Hindistan cevizi yağını benmari usülü eritelim.

Rondo içerisine hurma, badem sütü, eritilen Hindistan cevizi yağı ekleyip geçirelim.

Ardından kestane unu ve kakaoyu ve vanilyayı ilave edelim.

Rondoda çekilip hamur haline getirilen karışımdan minik toplar yapalım.

Badem ya da fındık karişimina bulayıp 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...

Sarı Mercİmek Unundan Enfes Fındıklı Kek

 



  Öyle güzel kabardı ve öyle lezzetli oldu ki. Görüpte, yapmadığına pişman  olabilirsin. Rafine şeker olmadan incir reçeli ve bal ile tatlanan bu kek, fındığın görseldeki haliyle yetinmeyip damağında bıraktığı lezzete şu an konsantre olan ve mutfağa doğru hızlı adımlar ile ilerleyen senin için yapıldı. Hadi tarife geçelim. Bu arada reçelde rafine şekersiz! 😉

1 su bardağı badem sütü

2 çorba kaşığı incir reçeli+ 1/2 çay  bardağı badem sütü

1.5 su bardağı sarı mercimek unu

1 tatlı kaşığı mix gom yoksa 1 çay kaşığı phsyillum

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı fındık

1 çorba kaşığı bal

İncir reçelini yarım çay bardağı badem sütü ile rondodan geçirelim.

Badem sütünü çırpalım.

İçerisine rondodan geçirdiğimiz incir reçelini ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.

Sarı mercimek ununun içerisine vanilya, kabartma tozu ve mix gom ilave edelim.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını yavaş yavaş ilave edelim.

Ben bu defa kağıt kek kalıplarını kullandım. Kek karışımını kalıba bir parmak kadar eksik dökelim

Üzerine fındıkları ekleyip çatal yardımıyla biraz gömelim.

180 derecede yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Servis ederken üzerinde biraz bal gezdirelim

Afiyet olsun

Glutensiz Üzümlü Bir Kek Tarifi Daha...


Üzümlü Kek

1 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı Stevia

1/3 su bardağı portakal suyu

1/3 su bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı limon suyu

1.5 su bardağı pirinç unu

1 çay bardağı ceviz içi

1.5 çay bardağı kuru üzüm

Badem sütü ve steviayı bir kasede iyice açalım.

Portakal ve limon suyunu ilave edelim.

Sıvı yağını ekleyelim.

Pirinç ununu ilave edelim ve çırpalım.

Fırını 175 dereceye ayarlayalım.

Ve karışımı kek kalıbına dökelim.

En son iri çekilmiş cevizleri ve kuru üzümü ilave edelim ve çatal yardımıyla biraz karışımın içerisine gömelim.

Yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Afiyet olsun

Avokadolu Salata

 Salata sofraların vazgeçilmezi, çeşitlerinde binbir türünün var edildiği bir alışkanlık. En çok hangi şeklini sever hangisini sofralarınıza konuk edersin?

 Şimdiki zamanlarda, sıklıkla kalabalık masalarda toplanamasak da kendimi iki yıl öncesine kadar evimizin dolup taşmasıyla şanslı hissedenlerdenim. Biz ailece toplanmaları severiz, en kıymetli anlarımızdır bana göre. Çocukluğumda da  teyzemlerin evinde olan şenlikli yemeklerimizde mutlaka o sofrada salata olur ve herkesin sofradan bir bir kalkmasıyla geride kalan biz çocuklara teyzem salata suyunun faydalarından bahseder ve o suyun sıyrılacak bir dibi kalmayana kadar başımızda beklerdi. Bereketli sofralardı. Seviyorum seni güzel kadın.



1 domates
2 salatalık
1 avokado
1 kırmızı soğan

Sos için; 


3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı sarımsaklı zeytinyağ
1 çay kaşığı hardal
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Domates salatalık ve avokadoyu küp küp doğrayalım.
Minik bir kavonaza sosluk malzemeleri koyalım ve çalkalayalım.
Üzerinde gezdirelim
Afiyet olsun...

*Avokadonun  yarısını kullandığınız dönemlerde kalan yarısını su dolu kapalı bir kap içinde ters kapatarak muhahaza edebilirsiniz.



Çikolatanın Akışına Kendini Bırakmaya Var mısın?


Kukek

2 su bardağı  schar mix B

2 çorba kaşığı Güzel Gıda Organik Ham Kakao

1 paket vanilya

1/2 su bardağı Alter Eco şeker

3/1 La Vie Claire badem kreması

Alter Eco süt içermeyen çikolata

1 çorb kaşığı EcoWoil hindistan cevizi yağı ( benmari usulü eritelim)

2 çorba kaşığı su

Derin bir kasenin içerisine tüm malzemeyi sırasıyla ekleyelim ve yoğuralım.

Ele yapışmayan bir kıvam aldığında tüm hamura yuvarlak bir şekil verelim.

Üzerine süt içermeyen çikolatamızı el yordamıyla kırıp, ekleyelim.

180 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...

Karışık Filiz Ununu Tariflerine Eklemeye Ne Dersin?


Crackers Triongles

1/2 su bardağı mix b

1/2 su bardağı karabuğday unu

1 çorba kaşığı karışık filiz unu

4 çorba kaşığı zeytinyağ

7 çorba kaşığı su

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı chia tohumu

Tüm malzemeyi karıştıralım, yoğuralım.

1 cm yükseklikte hamurumuzu açalım.

Önce şeritler halinde sonra üçgen şeklinde keselim.

Önceden ısttığımız fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirelim

Afiyet olsun

Mutlaka izle

https://youtu.be/GP572484be8



Fırında Tavuğa Biraz Üzüm Reçeli...


Enfes Soslu Fırın Tavuk

 Bu aralar sıklıkla yemeklerimi yaparken içerisinde tatlı ekşi lezzetler katmak istiyorum. Yediğimiz zaman bizi zorlamayacak ancak size, sanki burda tamda şu lezzet var, ya dilimin ucunda ama tarif edemiyorum denilecek olandan. Hazırsanız başlayalım

1 bütün tavuk

10-12 adet yeşil zeytin

15 adet kadar kültür mantarı

1 kuru soğan

3 diş sarımsak

Sos için;

4 çorba kaşığı zeytinyağ

1 çorba kaşığı üzüm sirkesi

1 çorba kaşığı üzüm reçeli ( tanesiz )

1 portakal suyu

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 fırın poşeti


Sos için olan karışımı hazırlayalım.

Tavuk, zeytin, mantar, soğan ve sarımsak fırın poşetinin içine alalım.

Karışan sosu poşetin içine dökelim

180 derecede yaklaşık 50 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...