Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Patlıcanlı Karabuğday Pilavı
- 1 kuru soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağ
- 1 su bardağı kesilmiş domates (ev yapımı konserve)
- 1 su bardağı karabuğday
- 1/2 domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 1/2 demet taze nane
- 1 patlıcan
- Tenceremize kuru soğanı yemeklik doğrayalım, zeytinyağ ekleyip kavuralım.
- Kesilmiş domates, yıkanmış karabuğday ilave edelim.
- Tuz, karabiber, salça ekleyip, karıştıralım.
- Suyunu ilave edip pişmeye bırakalım.
- Kabuklarını alaca soyduğumuz patlıcanları küçük küçük doğrayalım ve ayrı bir tavada, zeytinyağında kavuralım.
- Pişen pilavın içerisine ilave edip karıştıralım.
Afiyet olsun...
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
ENGİNAR&KEREVİZ TORTE
Doğal antibiyotik olan sarımsağı hepimiz mutfaklarımızdan eksik etmiyoruz ancak taze sarımsağa yeteri kadar hak ettiği değeri vermiyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen taze sarımsağın iltihap sökücü özelliği bağırsaklardaki iltihabın giderilmesine de yardımcı olur. Mevsimi gelmişken taze sarımsağı tariflere eklemek gerek. Bugünkü tarif içerinde bulunan enginar ve kerevize de çok yakıştı.
- 2 adet enginar
- 1 parça kereviz (bendeki kereviz büyüktü. 1 avuç büyüklüğünde kestim)
- 1 adet taze sarımsak
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çorba kaşığı karabuğday
- 1 çorba kaşığı kinoa unu
- 1 çay kaşığı mis gom veyahut karnıyarık otu tohumu tozu
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çay bardağı badem sütü
- Enginar, kereviz ve taze sarımsak küp küp doğrayalım.
- Bir tavada zeytinyağa kavuralım, tuz karabiberi ekleyip yumuşamasını sağlayalım. Soğumaya bırakalım.
- Bir kasede unları, mis gom, kabartma tozu ve badem sütünü karıştıralım.
- İçerisine soğuyan kavrulmuş karışımı dökelim.
- Fırın kabına alalım ve 175 derecede 35 dakika kadar pişirelim.
Ben ince iki ayrı kaba döktüm eğer tümünü bir kapta pişirir iseniz 45-50 dakika arası pişirebilirsiniz.
Bu arada tabasco acı sosla harika oluyor
Afiyet olsun...
Çilekli Muhallebi
- 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı
- 3.5 çorba kaşığı schar mix b
- 3.5 su bardağı badem sütü
- 1 ç.k vanilya aroma verici
- 1/2 su bardağı doal meyveden şeker
- Hindistan cevizi yağı, badem sütü ve mix b unu bir tencereye alalım.
- Ocakta Pişirelim.
- Pişen karışıma doadan meyve şekerini ve vanilya ilave edelim. Kaynamaya başladığında birkaç dakika fokurdatalım.
Servis tabaklarına alalım.
Çilekli Sos İçin;
- 500 gr çilek
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
Çilekleri blenderdan geçirip ocağa alalım, içerisine nişastayı ilave edelim. Kaynadığında ocaktan alalım. Soğuyan muhallebinin üzerine ilk sıcaklığı gittiğinde dökelim.
Uzun yıllardır farklı beslenme şekline alışkın olduğumu düşünürken, oğlumdan sonra bana da yapılan test sonucu süt ve süt ürünlerine olan alerjimin ortaya çıkması beni biraz şaşırttı ancak bitmeyen karın ağrılarım da sebebi ortaya çıkmış oldu. Şu an sadece keçi ve koyun ürünleri tüketebiliyorum. Her ne kadar yüzde yüz saf keçi ya da koyun sütü bulmak zor olsa da edinebildiğim bir kaç yer var artık.
Kapalı paket ürünü dikkatli bir şekilde okumaktan ya da dışarıda yemek istediğiniz herhangi bir gıdanın içeriğini sormaktan kaçınmayın. Bu sadece süt değil, tere yağ, krema gibi türevlerinden oluşan birçok ürünü kapsıyor.
Unutmayın, sağlığımız bizim her şeyimiz. Vücudumuzu dinlemeyi ihmal etmeyelim...
Helva, Türk mutfağında sevilen tatlardan biridir. Farklı kültürlerde farklı damak tatlarına uygun bir çok çeşidi mevcuttur. Bugün bizim mutfağımızda da bir helva tarifi var. Rafine şeker yok, un yok. Yedikten sonra asla kendini kötü hissetmeyeceksin. Pişmanlık yaratmayan bu tarifi sadece on dakikada hazırlayıp kahvenin yanına enfes bir eşlikçi yapabilirsin. Senden bir isteğim var, tarifi denersen benimle de paylaşır mısın ?
Cevizli Helva
- 1 çay bardağı kavrulmuş nohut unu ( Nohut ununu yapışmayan bir tavada yaklaşık bir saat kavuralım ve elekten geçirelim.)
- 1/2 çay bardağı tahin
- 8 adet rondodan geçirilmiş iri parçalı ceviz
- 1/3 doal meyveden şeker
- 1 çorba şekeri pudra şekeri
- 3 çorba kaşığı badem sütü
- Un ve pudra şekeri karıştıralım.
- Tahini ilave edelim.
- Meyveden şekeri ekleyelim.
- Badem sütünü de ilave edip, hamur haline getirelim.
- Streç filmin üzerine iri çekilmiş cevizleri dökelim ve hamura yapışmasını sağlayalım. Şekil verip buzdolabında dinlendirelim.
Afiyet olsun...
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
Avokado Salatası
- 1 avokado
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 2 çorba kaşığı zeytinyağ
- 1 dal taze soğan
- Taze kekik
- Tuz
- Avokadoyu çatalla ezelim.
- Bir kavanozun içine zeytinyağ, limon, tuzu ilave edip çalkalayalım.
- Ezilen avokadonun içine dökelim.
- İnce kıyılmış taze soğan ve taze kekiği ilave edip servise hazırlayalım.
Afiyet olsun...
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
Ve yine size üç malzemeli bir tarifle geldim. Bu ara tarifler üçer malzemeli devam ediyor. Hadi bakalım...
- 2.5 su bardağı badem sütü
- 3.5 çorba kaşığı mısır irmiği
- 1 çay bardağı doğal meyveden şeker
- Tencerede bu üç malzemeyi karıştırarak pişiriyoruz.
- İrmik, sütü tamamen çektiğinde ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.
- Soğuyan irmiği yuvarlak şekil veriyoruz dilerseniz kakaoya bulayabilirsiniz.
- Buzdolabında dinlendirip afiyetle yiyoruz.
Ben iki şekilde de sevdim. Bakalım siz hangisini seçeceksiniz.
Sağlıklı bir bağırsak düzeni için vücudumuzu dinlemek bizi en iyi yönlendiren noktalardan biridir. Gıda intoleransı testi yaptırabilir ya da şişkinlik, mide krampları, baş ağrısı, ishal, kabızlık gibi vücudunuza farklılıklar hissettiren gıdaları bulabilmek için bir süreliğine sırayla hayatınızdan çıkartabilirsiniz.
Bizim hayatımızda durum biraz farklı gelişti. Farklı gelişen bir oğlum var. Gıdaları yemek listesinden çıkartarak hangi gıdayı vücudunun tolere edemediğini bulmak biraz karmaşık olacaktı dolayısıyla güvendiğimiz bir laboratuvarda yapılan test ile 270 çeşit gıdanın alerjen oranını ölçtürdük.
Sonuç; başlangıç için zorlayıcıydı. Zamanla çözümlemeye başladım ancak yaklaşık 10 yıl önce işler hiç bu kadar kolay değildi. Glutensiz beslenme oldukça az bilinen bir yaşam şekliydi bir de buna süt ve süt ürünleri, yumurta, patates, fındık fıstık, hardal diye devam eden yasaklı listesi ile devam edince...
Sınırlı bir çerçevede neler yapılabileceğini zamanla deneyimleyerek öğrendim. Listemizdeki bir kaç gıdada esnemeler oluştu ama halizhazırda gluten, yumurta, süt ve süt ürünleri yasaklılığımız devam ediyor. Artık yaşam şeklimiz oldu.
Gluten, yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan pekmez yüksek şeker içeriği nedeniyle karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Üzüm, keçiboynuzu başta olmak üzere ardıç, dut, pancar gibi daha bir çok çeşidi vardır. Çocukken annelerimizin ağzımıza zorla tıkıştırdığı soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir.😋 Yoğun tadı sebebiyle tek başına tüketemeyebiliriz. Ben o tüketemeyenlerdenim. Buna çözüm olabilecek pişmeyen bir tarifim var annemin ürettiği. Pekmez sevmeyen ben yiyebildim. Deneyin, bakalım beğenecek misiniz?
Sadece üç malzeme ile tatlı krizlerinize son verin.
- 1 çay bardağı kavrulmuş gnk glutensiz un
- 1/3 pekmez
- Susam
- Glutensiz unu yaklaşık 1 saat kavuralım. Unu soğumaya bırakalım.
- Soğuyan una pekmezi yavaş yavaş yoğurarak ilave edelim. Yapışma yoğunluğuna göre pekmezi arttırabiliriz.
- Streç filmin üzerine susam dökelim ve hamura şekil verip streç filme saralım.
- Buzdolabında dinlendirelim.
Afiyet olsun...
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
- 2 yumurta ekstratı
- 1 yumurta sarısı
- 1/3 sıvıyağ
- 1/2 doal meyveden şeker
- 1 su bardağı kızılcık suyu
- 1/2 su bardağı gnk glutensiz un
- 1.5 su bardağı pirinç unu
- 1 çorba kaşığı karışık filiz unu
- 2 çorba kaşığı sarı mercimek unu
- 1 ç. k. kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1ç. k. mix gom
- 4 hurma
- pudra şekeri
Hadi başlayalım
- Yumurta ekstratını hazırlayalım.
- Yumurta sarısını ilave dedlim ve çırpalım.
- Sıvıyağ ilave edelim karıştırmaya
- Doal şeker ilave edelim.
- Kızılcık suyu ekleyelim.
- Tüm unları sırasıyla ilave edelim. Karıştırmaya devam.
- Mix gom, vanilya, kabartma tozu ekleyelim.
- Karışan malzemeyi kek kalıbına dökelim.
- 170 derecede 30 dakikada pişirelim.
Afiyet Olsun...
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
Kakaolu Hurma
- 6 tane Kudüs hurması
- 1/2 avokadolu
- 2 çorba kaşığı ham kakao
- 1/2 çay bardağı badem sütü
Hurma, vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için bir çok vitamin ve minareler içerir. Her gün 2-3 adet tüketmekte fayda olabilir. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren hurmanın pratik tatlı yapımlarında en etli ve yumuşak olanını seçebilirsiniz ya da geceden suda y ada sütte bekletebilirisniz. Ben çoğu zaman Kudüs hurmasından yanayım. Daha pratik ve suda bekletmeye gerek kalmadan anında tatlınızı hazırlayabilirsiniz.
Tarif basit ve pratik. Tüm malzemeyi bızzt çektik veee tatlınız hazır.
Gluten, Yumurta,
Süt ve Süt Ürünleri Olmadan...
Kinoa Tabule
- 1 su bardağı kinoa
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1/2 limon suyu
- 1ç.k. tuz
- 3ç.k. kuru nane
- 1ç.k. zerdeçal
- 1ç.k. zencefil
- 1/2 demet maydanoz
- 2 dal taze soğan
- dereotu
- 15 adet kuru domates
- Kinoayı 1 su bardağı sıcak su dökerek ocağa alalım. Suyunu çektiğinde ocaktan alalım
- Zeytinyağ ve limon suyunu dökelim karıştıralım.
- Baharatları ilave edelim.
- Doğradığımız yeşillikleri ilave edelim ve kuru domates olmazsa olmazımız. Karıştıralım.
Afiyet olsun...
Gluten, yumurta,
Süt ve süt ürünleri olmadan...
Ve yeni bir tarif daha, aslında buna pek yeni bir tarif diyemeyiz. DR. OETKER bizler için glutensiz vanilinli kek yapmış. Ben daha önce kakaolusunu denemiştim çikolata hastası biri olarak bana kalırsa kakaolusu çok daha iyi, browniye de benziyor ancak vanilinli olan da lezzetli, seveceksiniz. İçerisine mix gom, su ve sıvıyağ ilave ettim. Yumurtaya sizin alerjiniz yoksa ilave edebilirsiniz. Deneyin bakalım siz de sevecek misiniz
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
- 300 gr mantar
- 1 kuru soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 2 diş sarımsak
- 2 su bardağı karabuğday
- 3 ç.k. nane
- 2 ç.k. toz zencefil
- 2 ç.k. tuz
- Zeytinyağda mantarı kavuralım.
- Suyunu bırakıp tekrar çektiğinde doğradığımız kuru soğanı ekleyelim. Kavurmaya devam.
- Sarımsağı da ekledik mi enfes kokular mutfağınızı sarmaya başlayacak, tabi sevenler için.
- Yıkanmış karabuğdayıda ilave edelim ve tüm baharatları, biraz karıştırıp, suyunu da ilave edelim ve greçkanız hazır.
Afiyet olsun...
Gluten, yumurta
Süt ve süt ürünleri olmadan...
- 1 Rendelenmiş kabak
- 2 Çorba kaşığı çekilmiş badem
- 3 Çorba kaşığı kırmızı mercimek unu
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1çay kaşığı mix gom
- 2 dal doğranmış taze soğan
- İnce doğranmış dereotu
- Un ve badem unu dışında tüm malzemeyi karıştıralım.
- En son badem ve mercimek unun katalım karıştıralım.
- 165 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.
Afiyet olsun...