Pekmezli

 

Gluten, yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...



   Binlerce yıllık geçmişe sahip olan pekmez yüksek şeker içeriği nedeniyle karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Üzüm, keçiboynuzu başta olmak üzere ardıç, dut, pancar gibi daha bir çok çeşidi vardır. Çocukken annelerimizin ağzımıza zorla tıkıştırdığı soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir.😋 Yoğun tadı sebebiyle tek başına tüketemeyebiliriz. Ben o tüketemeyenlerdenim. Buna çözüm olabilecek pişmeyen bir tarifim var annemin ürettiği. Pekmez sevmeyen ben yiyebildim. Deneyin, bakalım beğenecek misiniz?



          


      Sadece üç malzeme ile tatlı krizlerinize son verin.

  • 1 çay bardağı kavrulmuş gnk glutensiz un
  • 1/3 pekmez
  • Susam

  1. Glutensiz unu yaklaşık 1 saat kavuralım. Unu soğumaya bırakalım.
  2. Soğuyan una pekmezi yavaş yavaş yoğurarak ilave edelim. Yapışma yoğunluğuna göre pekmezi arttırabiliriz.
  3. Streç filmin üzerine susam dökelim ve hamura şekil verip streç filme saralım.
  4. Buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...





























Premses

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 yumurta ekstratı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/3 sıvıyağ
  • 1/2 doal meyveden şeker
  • 1 su bardağı kızılcık suyu
  • 1/2 su bardağı gnk glutensiz un
  • 1.5 su bardağı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı karışık filiz unu
  • 2 çorba kaşığı sarı mercimek unu
  • 1 ç. k. kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1ç. k. mix gom
  • 4 hurma
  • pudra şekeri


Hadi başlayalım

  1. Yumurta ekstratını hazırlayalım.
  2. Yumurta sarısını ilave dedlim ve çırpalım.
  3. Sıvıyağ ilave edelim karıştırmaya 
  4. Doal şeker ilave edelim.
  5. Kızılcık suyu ekleyelim.
  6. Tüm unları sırasıyla ilave edelim. Karıştırmaya devam.
  7. Mix gom, vanilya, kabartma tozu ekleyelim.
  8. Karışan malzemeyi kek kalıbına dökelim.
  9. 170 derecede 30 dakikada pişirelim.

Afiyet Olsun...




Kakaolu Hurma

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...


Kakaolu Hurma


  • 6 tane Kudüs hurması
  • 1/2 avokadolu
  • 2 çorba kaşığı ham kakao
  • 1/2 çay bardağı badem sütü







     

  
  Hurma, vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için bir çok vitamin ve minareler içerir. Her gün 2-3  adet tüketmekte fayda olabilir. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren hurmanın pratik tatlı yapımlarında en etli ve yumuşak olanını seçebilirsiniz ya da geceden suda y ada sütte  bekletebilirisniz. Ben çoğu zaman Kudüs hurmasından yanayım. Daha pratik ve suda bekletmeye gerek kalmadan anında tatlınızı hazırlayabilirsiniz.

  Tarif basit ve pratik. Tüm malzemeyi bızzt çektik veee tatlınız hazır.


Kinoa Tabule

 Gluten, Yumurta,

Süt ve Süt Ürünleri Olmadan...



Kinoa Tabule


    • 1 su bardağı kinoa
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
    • 1/2 limon suyu
    • 1ç.k. tuz
    • 3ç.k. kuru nane
    • 1ç.k. zerdeçal
    • 1ç.k. zencefil
    • 1/2 demet maydanoz
    • 2 dal taze soğan
    • dereotu
    • 15 adet kuru domates


    1. Kinoayı 1 su bardağı sıcak su dökerek ocağa alalım. Suyunu çektiğinde ocaktan alalım
    2. Zeytinyağ ve limon suyunu dökelim karıştıralım.
    3. Baharatları ilave edelim.
    4. Doğradığımız yeşillikleri ilave edelim ve kuru domates olmazsa olmazımız. Karıştıralım.

Afiyet olsun...

VANİLİNLİ KEK


Gluten, yumurta, 
Süt ve süt ürünleri olmadan...





Ve yeni bir tarif daha, aslında buna pek yeni bir tarif diyemeyiz. DR. OETKER bizler için glutensiz vanilinli kek yapmış. Ben daha önce kakaolusunu denemiştim çikolata hastası biri olarak bana kalırsa kakaolusu çok daha iyi, browniye de benziyor ancak vanilinli olan da lezzetli, seveceksiniz. İçerisine mix gom, su ve sıvıyağ ilave ettim. Yumurtaya sizin alerjiniz yoksa ilave edebilirsiniz. Deneyin bakalım siz de sevecek misiniz 

MANTAR GREÇKA

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





  • 300 gr mantar
  • 1 kuru soğan 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı karabuğday
  • 3 ç.k. nane
  • 2 ç.k. toz zencefil
  • 2 ç.k. tuz


  1. Zeytinyağda mantarı kavuralım.
  2. Suyunu bırakıp tekrar çektiğinde doğradığımız kuru soğanı ekleyelim. Kavurmaya devam.
  3. Sarımsağı da ekledik mi enfes kokular mutfağınızı sarmaya başlayacak, tabi sevenler için.
  4. Yıkanmış karabuğdayıda ilave edelim ve tüm baharatları, biraz karıştırıp, suyunu da ilave edelim ve greçkanız hazır.

Afiyet olsun...




FIRIN MÜCVER

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





  • 1 Rendelenmiş kabak
  • 2 Çorba kaşığı çekilmiş badem
  • 3 Çorba kaşığı kırmızı mercimek unu
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1çay kaşığı mix gom
  • 2 dal doğranmış taze soğan 
  • İnce doğranmış dereotu


  1. Un ve badem unu dışında tüm malzemeyi karıştıralım.
  2. En son badem ve mercimek unun katalım karıştıralım.
  3. 165 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...


HUMUS

 Gluten, yumurta,

Süt ve süt ürünleri olmadan....



3 su bardağı haşlanmış 

4 çorba kaşığı zeytinyağ

3 çorba kaşığı tahin

3 diş ezilmiş sarımsak

2 ç. k. tuz

1 limon suyu


Tüm malzemeyi rondoda çekelim ve humus artık damağınızda hoş bir lezzet bırakmaya hazır...

Doping Suffle

Gluten, yumurta,

Süt ve süt ürünleri olmadan...






Hayatımızda bu kadar kolay hazırlanan, tatlı ihtiyacımızı giderebilecek lezzetler var ki sadece istekli ve fark etmeye niyet edelim, yeterli. Hadi bu tariflerden birine daha göz atın

  • 2 büyük muz
  • 1 avokado
  • 1/2 su bardağı doadan elma şekeri
  • 3 çorba kaşığı hindistan cevizi unu
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1.5 çay kaşığı mix gom
  • 1 çay kaşığı vanilya aroma 
  • 1/2 çay bardağı badem sütü

 

  1. Muzları ve avokadoyu ezelim.
  2. Kalan tüm malzemeyi içine ekleyelim ve karıştıralım.
  3. Kek kalıplarına dökelim
  4. 165 derecede 40 dakika pişirelim


TOFULU BADEM

Gluten, yumurta,
Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 su bardağı çiğ badem
  • 1 çorba kaşığı bitkisel margarin
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 parça tofu 
  • Bir parça limon kabuğu rendesi


  1. Margarin ve zeytinyağını bir kaba alalım.
  2. İçerisine çekilmiş bademi ilave edelim.
  3. Karnıyarık otu tohumu tozunu, limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyelim.
  4. Kabartma tozunu da ilave edelim. Yoğuralım ve şekil verelim.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürelim. 160 derecede 20 dakikaya yakın pişirelim
Bal olsun...

BALIK ÇORBASI

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




Yıllardır evde yapmak istediğim ancak bir şekilde geride durduğum bir balık çorbası denedim. Lezzetine varınca, elimin gitmediği zamanlara üzüldüm sonrasında. Bence siz de denemelisiniz. Benim gibi cesaret edemeyenler varsa bu lezzeti tattığınızda pişman olmayacaksınız.

Hadi ne duruyorsunuz😋



  • Kaya Levreği
  • 2 patates
  • 2 havuç
  • 1/2 kereviz
  • 8-10 adet tane karabiber
  • 4 defne yaprağı
  • 1/2 limon suyu

  1. Levreği altı bardak suda haşlıyoruz. Haşlanan suyu süzüyoruz. Balıkları ayıklayıp bir kaseye alıyoruz.
  2. Süzdüğümüz suyun içine patates, havuç, kereviz ve tuzu ekliyoruz.
  3. Karabiber ve defne yaprağını süzgeç içinde tencereye bırakıyoruz.
  4. Sebzeler yumuşadığında süzgeci içinden alıp blnderda çekiyoruz.
  5. Yarım limon suyunu ilave ediyoruz.
  6. Ayıklanan balıkları da çorbaya ilave ediyoruz.

Bal olsun...

KATKAT


Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...






  Evde bayatlayan kekiniz kaldığında size alternatif oluşturacak lezzetli bir pasta mı aradınız? Tam yerine geldiniz...



1. Katman

 3 dilim bayatlamış kek

1/2 çay bardağı badem sütü (kekin kıvamına göre arttırılabilir.)

1 tatlı kaşığı Çiçekyağ

Rondodan geçirelim. Şeki verip derin dondurucuda beklemeye alalım.

2. Katman

2 su bardağı dut kurusu

1 çay kaşığı fıstık ezmesi

1/2 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı karadut özü

Rondodan geçirelim. E ikinci katta hazır. Bu karışımı da derin dondurucuya alalım.

3. Katman

2 haşlanmış tatlı patates

3/1 su bardağı Doal Meyveden Şekeri

1 paket vanilya

1 çay bardağı çekilmiş badem unu

Bu karışımı da rondodan geçirelim, aynı şekilde derin dondurucuya alalım ve diğer iki karışımı derin dondurucudan çıkartalım şekil verelim. Tercih sizin. Ben kare olarak şekil verdim. En altta kek karışımı üzerine dut kurusu karışımı ve şimdi sıra son katın malzemesini üzerine yerleştirelim. Tekrar derin dondurucuda 15 dakika dinlendirelim.

Sağlıklı, lezzetli, enfes bir tat...

Her biri ayrı ayrı denemelerden geçmiş bu tarifleri paylaşabilmek çok keyifli.  Sizlerde evde denedikten sonra benimle paylaşır, yorumlarınızla beraber fotoğraf paylaşırsanız beni mutlu edersiniz.

Bal olsun...



SICAK ÇORBA

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




Tatlı patates evlerimizde klasik patates kadar kullanılmasa da tariflerimizde yavaş yavaş yerini almaya başlıyor. Ben uzun yıllardır kullanıyorum. Bir dönem oğlumun patates tüketmesi de yasak olunca kendisiyle o zaman tanışmak durumunda kalmıştım. Türkiye’de de üretimi başlamış olsada halihazırda ithal olan bu ürünün market reyonlarında daha yaygınlaşmasına öncü olabilir diye düşünüyorum. Haşlanıp salatasını yapabilir, fırınlayabilir, kızartabilirsiniz. Çorbası, kurabiyesi, keki bir çok tarifte kullanabilirsiniz.



3 tatlı patates

2 pırasa

Pastırma

Tavuk suyu

Karabiber

Tuz


Zeytinyağında patates ve pırasayı kavuralım.

Tuz ve karabiberi ilave edelim.

Tavuk suyu ve suyu ekleyelim. Blenderdan geçirelim.

Miss... Çorba hazır. Sunum yaparken pastırma ve krutonları ilave ettik mi tamamdır.

Bal olsun...


KEK TOPLAR

Gluten, yumurta, 

süt ve süt ürünleri olmadan... 

Tarifi yapmadan önce tümünü okuyunuz. Önemli uyarı⚠️

Korkmayın... yolun sonu lezzete çıkıyor...


  • 2 yemek kaşığı bitkisel margarin
  • 1/2 su bardağı doadan meyve şekeri
  • 1/2 su bardağı sinangil un (Karabuğday, teff, mısır unu, kinoa karışımı)
  • 1 çay kaşığı mix gom
  • 2 çorba kaşığı ham kakao
  • 1.5 su bardağı nohut unu
  • 1/2 su bardağı glutensiz yulaf unu 
  • 3 tane mayalıhane çikolata 


  1. Margarin ve meyve şekerini karıştıralım. 
  2. Eritilmiş iki çikolatayı ilave edelim
  3. Unları, kakao ve mix gom ilave edip karıştıralım. Ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  4. Tepside el yardımıyla açalım.
  5. 175 derecede 35 dakika kadar pişirelim.

Veee çıkardığımız kekin tadına bakalım ve bir de ne görelim ahahaaha. Bu pişen sanki az önce değilde üç gündür bekleyen bir kek tadı veriyorsa eğer acilen farklı bir lezzete dönüşmeli...👻


Sizlere bu bloğu yazmaya başladığımda söylediğim gibi.Tutmayan tarifleri de paylaşayım sizlerle de benim yaptığım hataları, önceden deneyimlemeden farkedin. Evet gelelim fasulyenin faydalarına dediğim anlardayım.😂


  1. Şimdi bir güzel tutmayan kurabiyemsi keki alıp rondodan çekiyoruz ve un haline getiriyoruz.
  2. Rondoda 1 su bardağı badem çekiyoruz.
  3. 1 su bardağı badem sütü
  4. 1 çorba kaşığı Çiçekyağ
  5. 1 çay kaşığı tarçın
  6. Tüm malzemeyi hamur haline getiriyoruz. Ufak yuvarlak toplar yapıyoruz.

Üzerini sevdiğiniz damak tadınıza uygun çekilmiş fındık, badem, fıstık ya da eritilmiş çikolata ile kaplıyoruz.

Yalnız günün sonunda iyi ki böyle tutmayan bir tarif yapmışım diyorum. Ba-yıl-dım...


BEZELYE SOSLU MAKARNA

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...

  • 1 Paket glutensiz makarna
  • 200 gr bezelye
  • 1çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 5 kaşık zeytinyağ
  • Gurme kuru domates


  1. Makarnayı haşlayalım.
  2. Ayrı bir tencerede bezelyeleri haşlayalım.
  3. Haşlanan bezelyeleri blenderdan geçelim.
  4. İçine tuz, karabiber, elma sirkesi, zeytinyağ ilave edelim.
  5. İnce kıyılmış maydanozu da ekleyelim.
  6. Haşlanan makarnayı süzelim.
  7. Tencere içine zeytinyağ ve sarımsağı alalım biraz çevirdikten sonra sarımsağı çıkaralım. Makarnayı ilave edelim.
  8. Servis tabağına makarnayı alalım. Üzerine sosu ilave edelim. Kuru domates ekleyelim.

      Bal olsun...