Ev Yapımı Helva Ne Dersiniz ?


  Helva, Türk mutfağında sevilen tatlardan biridir. Farklı kültürlerde farklı damak tatlarına uygun bir çok çeşidi mevcuttur. Bugün bizim mutfağımızda da bir helva tarifi var. Rafine şeker yok, un yok. Yedikten sonra asla kendini kötü hissetmeyeceksin. Pişmanlık yaratmayan bu tarifi sadece on dakikada hazırlayıp kahvenin yanına enfes bir eşlikçi yapabilirsin. Senden bir isteğim var, tarifi denersen benimle de paylaşır mısın ?




Cevizli Helva


 

  • 1 çay bardağı kavrulmuş nohut unu ( Nohut ununu yapışmayan bir tavada yaklaşık bir saat kavuralım ve elekten geçirelim.)
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 8 adet rondodan geçirilmiş iri parçalı ceviz
  • 1/3 doal meyveden şeker
  • 1 çorba şekeri pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı badem sütü



  1. Un ve pudra şekeri karıştıralım.
  2. Tahini ilave edelim.
  3. Meyveden şekeri ekleyelim.
  4. Badem sütünü de ilave edip, hamur haline getirelim.  
  5. Streç filmin üzerine iri çekilmiş cevizleri dökelim ve hamura yapışmasını sağlayalım. Şekil verip buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...

Avokado Salatısını Bir de Böyle Deneyin...

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





Avokado Salatası


  • 1 avokado
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 dal taze soğan
  • Taze kekik
  • Tuz


  1. Avokadoyu çatalla ezelim.
  2. Bir kavanozun içine zeytinyağ, limon, tuzu ilave edip çalkalayalım.
  3. Ezilen avokadonun içine dökelim.
  4. İnce kıyılmış taze soğan ve taze kekiği  ilave edip servise hazırlayalım.

Afiyet olsun...

İRMİK TOPLARI

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





Ve yine size üç malzemeli bir tarifle geldim. Bu ara tarifler üçer malzemeli devam ediyor. Hadi bakalım...

  • 2.5 su bardağı badem sütü
  • 3.5 çorba kaşığı mısır irmiği 
  • 1 çay bardağı doğal meyveden şeker


  1. Tencerede bu üç malzemeyi karıştırarak pişiriyoruz.
  2. İrmik, sütü tamamen çektiğinde ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.
  3. Soğuyan irmiği yuvarlak şekil veriyoruz dilerseniz kakaoya bulayabilirsiniz.
  4. Buzdolabında dinlendirip afiyetle yiyoruz.






Ben iki şekilde de sevdim. Bakalım siz hangisini seçeceksiniz.







Bağırsaklarımızı ne kadar tanıyoruz ?

 




  Sağlıklı bir bağırsak düzeni için vücudumuzu dinlemek bizi en iyi yönlendiren noktalardan biridir. Gıda intoleransı testi yaptırabilir ya da şişkinlik, mide krampları, baş ağrısı, ishal, kabızlık gibi vücudunuza farklılıklar hissettiren gıdaları bulabilmek için bir süreliğine sırayla hayatınızdan çıkartabilirsiniz.   




 


Bizim hayatımızda durum biraz farklı gelişti. Farklı gelişen bir oğlum var. Gıdaları yemek listesinden çıkartarak hangi gıdayı vücudunun tolere edemediğini bulmak biraz karmaşık olacaktı dolayısıyla güvendiğimiz bir laboratuvarda  yapılan test ile 270 çeşit gıdanın alerjen oranını ölçtürdük. 

  Sonuç; başlangıç için zorlayıcıydı. Zamanla çözümlemeye başladım ancak yaklaşık 10 yıl önce işler hiç bu kadar kolay değildi. Glutensiz beslenme oldukça az bilinen bir yaşam şekliydi bir de buna süt ve süt ürünleri, yumurta, patates, fındık fıstık, hardal diye devam eden yasaklı listesi ile devam edince...





  Sınırlı bir çerçevede neler yapılabileceğini zamanla deneyimleyerek öğrendim. Listemizdeki bir kaç gıdada esnemeler oluştu ama halizhazırda gluten, yumurta, süt ve süt ürünleri yasaklılığımız devam ediyor. Artık yaşam şeklimiz oldu.

  

Pekmezli

 

Gluten, yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...



   Binlerce yıllık geçmişe sahip olan pekmez yüksek şeker içeriği nedeniyle karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Üzüm, keçiboynuzu başta olmak üzere ardıç, dut, pancar gibi daha bir çok çeşidi vardır. Çocukken annelerimizin ağzımıza zorla tıkıştırdığı soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir.😋 Yoğun tadı sebebiyle tek başına tüketemeyebiliriz. Ben o tüketemeyenlerdenim. Buna çözüm olabilecek pişmeyen bir tarifim var annemin ürettiği. Pekmez sevmeyen ben yiyebildim. Deneyin, bakalım beğenecek misiniz?



          


      Sadece üç malzeme ile tatlı krizlerinize son verin.

  • 1 çay bardağı kavrulmuş gnk glutensiz un
  • 1/3 pekmez
  • Susam

  1. Glutensiz unu yaklaşık 1 saat kavuralım. Unu soğumaya bırakalım.
  2. Soğuyan una pekmezi yavaş yavaş yoğurarak ilave edelim. Yapışma yoğunluğuna göre pekmezi arttırabiliriz.
  3. Streç filmin üzerine susam dökelim ve hamura şekil verip streç filme saralım.
  4. Buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...





























Premses

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 yumurta ekstratı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/3 sıvıyağ
  • 1/2 doal meyveden şeker
  • 1 su bardağı kızılcık suyu
  • 1/2 su bardağı gnk glutensiz un
  • 1.5 su bardağı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı karışık filiz unu
  • 2 çorba kaşığı sarı mercimek unu
  • 1 ç. k. kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1ç. k. mix gom
  • 4 hurma
  • pudra şekeri


Hadi başlayalım

  1. Yumurta ekstratını hazırlayalım.
  2. Yumurta sarısını ilave dedlim ve çırpalım.
  3. Sıvıyağ ilave edelim karıştırmaya 
  4. Doal şeker ilave edelim.
  5. Kızılcık suyu ekleyelim.
  6. Tüm unları sırasıyla ilave edelim. Karıştırmaya devam.
  7. Mix gom, vanilya, kabartma tozu ekleyelim.
  8. Karışan malzemeyi kek kalıbına dökelim.
  9. 170 derecede 30 dakikada pişirelim.

Afiyet Olsun...




Kakaolu Hurma

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...


Kakaolu Hurma


  • 6 tane Kudüs hurması
  • 1/2 avokadolu
  • 2 çorba kaşığı ham kakao
  • 1/2 çay bardağı badem sütü







     

  
  Hurma, vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için bir çok vitamin ve minareler içerir. Her gün 2-3  adet tüketmekte fayda olabilir. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren hurmanın pratik tatlı yapımlarında en etli ve yumuşak olanını seçebilirsiniz ya da geceden suda y ada sütte  bekletebilirisniz. Ben çoğu zaman Kudüs hurmasından yanayım. Daha pratik ve suda bekletmeye gerek kalmadan anında tatlınızı hazırlayabilirsiniz.

  Tarif basit ve pratik. Tüm malzemeyi bızzt çektik veee tatlınız hazır.


Kinoa Tabule

 Gluten, Yumurta,

Süt ve Süt Ürünleri Olmadan...



Kinoa Tabule


    • 1 su bardağı kinoa
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
    • 1/2 limon suyu
    • 1ç.k. tuz
    • 3ç.k. kuru nane
    • 1ç.k. zerdeçal
    • 1ç.k. zencefil
    • 1/2 demet maydanoz
    • 2 dal taze soğan
    • dereotu
    • 15 adet kuru domates


    1. Kinoayı 1 su bardağı sıcak su dökerek ocağa alalım. Suyunu çektiğinde ocaktan alalım
    2. Zeytinyağ ve limon suyunu dökelim karıştıralım.
    3. Baharatları ilave edelim.
    4. Doğradığımız yeşillikleri ilave edelim ve kuru domates olmazsa olmazımız. Karıştıralım.

Afiyet olsun...

VANİLİNLİ KEK


Gluten, yumurta, 
Süt ve süt ürünleri olmadan...





Ve yeni bir tarif daha, aslında buna pek yeni bir tarif diyemeyiz. DR. OETKER bizler için glutensiz vanilinli kek yapmış. Ben daha önce kakaolusunu denemiştim çikolata hastası biri olarak bana kalırsa kakaolusu çok daha iyi, browniye de benziyor ancak vanilinli olan da lezzetli, seveceksiniz. İçerisine mix gom, su ve sıvıyağ ilave ettim. Yumurtaya sizin alerjiniz yoksa ilave edebilirsiniz. Deneyin bakalım siz de sevecek misiniz 

MANTAR GREÇKA

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





  • 300 gr mantar
  • 1 kuru soğan 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı karabuğday
  • 3 ç.k. nane
  • 2 ç.k. toz zencefil
  • 2 ç.k. tuz


  1. Zeytinyağda mantarı kavuralım.
  2. Suyunu bırakıp tekrar çektiğinde doğradığımız kuru soğanı ekleyelim. Kavurmaya devam.
  3. Sarımsağı da ekledik mi enfes kokular mutfağınızı sarmaya başlayacak, tabi sevenler için.
  4. Yıkanmış karabuğdayıda ilave edelim ve tüm baharatları, biraz karıştırıp, suyunu da ilave edelim ve greçkanız hazır.

Afiyet olsun...




FIRIN MÜCVER

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





  • 1 Rendelenmiş kabak
  • 2 Çorba kaşığı çekilmiş badem
  • 3 Çorba kaşığı kırmızı mercimek unu
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1çay kaşığı mix gom
  • 2 dal doğranmış taze soğan 
  • İnce doğranmış dereotu


  1. Un ve badem unu dışında tüm malzemeyi karıştıralım.
  2. En son badem ve mercimek unun katalım karıştıralım.
  3. 165 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...


HUMUS

 Gluten, yumurta,

Süt ve süt ürünleri olmadan....



3 su bardağı haşlanmış 

4 çorba kaşığı zeytinyağ

3 çorba kaşığı tahin

3 diş ezilmiş sarımsak

2 ç. k. tuz

1 limon suyu


Tüm malzemeyi rondoda çekelim ve humus artık damağınızda hoş bir lezzet bırakmaya hazır...

Doping Suffle

Gluten, yumurta,

Süt ve süt ürünleri olmadan...






Hayatımızda bu kadar kolay hazırlanan, tatlı ihtiyacımızı giderebilecek lezzetler var ki sadece istekli ve fark etmeye niyet edelim, yeterli. Hadi bu tariflerden birine daha göz atın

  • 2 büyük muz
  • 1 avokado
  • 1/2 su bardağı doadan elma şekeri
  • 3 çorba kaşığı hindistan cevizi unu
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1.5 çay kaşığı mix gom
  • 1 çay kaşığı vanilya aroma 
  • 1/2 çay bardağı badem sütü

 

  1. Muzları ve avokadoyu ezelim.
  2. Kalan tüm malzemeyi içine ekleyelim ve karıştıralım.
  3. Kek kalıplarına dökelim
  4. 165 derecede 40 dakika pişirelim


TOFULU BADEM

Gluten, yumurta,
Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 su bardağı çiğ badem
  • 1 çorba kaşığı bitkisel margarin
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 parça tofu 
  • Bir parça limon kabuğu rendesi


  1. Margarin ve zeytinyağını bir kaba alalım.
  2. İçerisine çekilmiş bademi ilave edelim.
  3. Karnıyarık otu tohumu tozunu, limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyelim.
  4. Kabartma tozunu da ilave edelim. Yoğuralım ve şekil verelim.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürelim. 160 derecede 20 dakikaya yakın pişirelim
Bal olsun...

BALIK ÇORBASI

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




Yıllardır evde yapmak istediğim ancak bir şekilde geride durduğum bir balık çorbası denedim. Lezzetine varınca, elimin gitmediği zamanlara üzüldüm sonrasında. Bence siz de denemelisiniz. Benim gibi cesaret edemeyenler varsa bu lezzeti tattığınızda pişman olmayacaksınız.

Hadi ne duruyorsunuz😋



  • Kaya Levreği
  • 2 patates
  • 2 havuç
  • 1/2 kereviz
  • 8-10 adet tane karabiber
  • 4 defne yaprağı
  • 1/2 limon suyu

  1. Levreği altı bardak suda haşlıyoruz. Haşlanan suyu süzüyoruz. Balıkları ayıklayıp bir kaseye alıyoruz.
  2. Süzdüğümüz suyun içine patates, havuç, kereviz ve tuzu ekliyoruz.
  3. Karabiber ve defne yaprağını süzgeç içinde tencereye bırakıyoruz.
  4. Sebzeler yumuşadığında süzgeci içinden alıp blnderda çekiyoruz.
  5. Yarım limon suyunu ilave ediyoruz.
  6. Ayıklanan balıkları da çorbaya ilave ediyoruz.

Bal olsun...