Vegan Krem Peynir






100 gr Brezilya cevizi
1 çay bardağı hindistan cevizi kreması
1 diş küçük sarımsak

Bir gece önceden cevizleri sıcak suda beklemeye alalım.
Ertesi gün rondoda çekelim.
İçerisine kremayı ilave edelim ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar rondoda çekelim.
Ezdiğimiz sarımsağı da ilave edelim. Sarımsak sevmiyorsanız ilave etmeyebilirsiniz. 
Afiyet olsun...

Avokado Tatlı



 En lezzetlisinden bir bızztt tarif var bugün. 4 malzemeli, sağlıklı bu tatlıyı dakikalar içinde hazırlayıp kahvenizin yanında tüketebilirsiniz.

1 avokado

1.5 çay bardağı hindistan cevizi sütü

1 tatlı kaşığı mabet kakao

1/2 ça bardağı dut kurusu unu


Avokadoyu rondoda çekelim.

Sütü ilave edelim.

Un ve kakaoyu ekleyip, çekelim.

Servis tabağına alalım.

Afiyet olsun...

Hindistan Cevizi Kremalı Patlıcan

 


5 patlıcan

1 çay bardağı hindistan cevizi kreması 

1 diş ezilmiş sarımsak

1çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı tuz


Patlıcanları közleyip, temizleyelim.

Rondoda alalım. İçerisne krema  kıvamına getirelim.

İçerisine kremayı ilave edelim. Pürüzsüz bir kıvam elde edelim.

Son olarak baharatları ekleyelim ve karıştıralım. Servise hazır.

Afiyet olsun...


Patates Çorbası

 

1 patates

1 havuç

1 kabak

1 çay kaşığı tane beyaz biber

1 çaykaşığı tane karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

Tuz

Kabak ve patatesi 3 su bardağı su ile kaynatalım.

Blenderla çekelim, tuz ilave edelim.

Havuçları çok minik doğrayalım ve kaynayan çorbamıza atalım.

Sarımsağı hafif ezelim ve yaklaşık5 dakika çorbanın içinde tutup çıkartalım.

Bir süzgeç içerisine karabiberleri koyalım. Çorba içerisinde 10 dakika daha kaynatalım. Eğer yoğun karabiber tadı seviyorsanız tencere içinde bırakabilirsiniz.

Tencereyi ocaktan aldığımızda naneyi ilave edelim.

Afiyet olsun


Sindirim Sistemine Yardımcı Muhteşem Bir Tatlı

 Merhabalar efendim. Güne her an tüketebileceğiniz ölçüde bir tatlılıkla tarif bırakıyorum. Bağırsak hareketlerine iyi gelen bu tatlıyı eminim sizde seveceksiniz. Ben hindistan cevizi sütü kullandım. Mağlum yasaklardan. Siz hangi sütü kullanmak isterseniz onunla deneyebilirsiniz. Burda püf nokta chia tohumunda...


5 tane kuru incir

2 çorba kaşığı chia tohumu

2. Su bardağı hindistan cevizi sütü

Blenderın içine kuru incir ve sütü koyalım. Eğer incirleriniz sert ise biraz sütün içinde bekletelim.

Rondoda çekelim.

Üzerine chia tohumlarını ekleyelim, karıştıralım.

Servis tabaklarına alalım.

Yaklaşık iki saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Jelleşme, kıvam alma halini sağlayan chia tohumudur. Bu yüzden sıvı hali sizde endişe yaratmasın. Demlenme için biraz zamana ihtiyacı var sadece. 

Afiyet olsun...

Cevizli Karabuğday Keki


1 su bardağı hindistan cevizi sütü

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı karabuğday unu

1 çay kaşığı phsyillum 

1.5 çay kaşığı kabartma tozu

2 yumurta sarısı

3/2 su bardağı esmer şeker

1 su bardağı ceviz içi

Hindistan cevizi sütünü derin bir kaseye alalım.

Üzerine sıvıyağ ilave edelim ve esmer şeker ilave edelim, çırpalım.

Ayrı bir kapta un, phsyillum, kabartma tozunu karıştıralım.

Sıvı malzemenin içine un karışımını ilave edelim, karıştıralım.

Yumurta sarısını ekleyelim, karıştıralım.

Kıvam alan karışımı kek kalıbına dökelim. Üzerine çekilmiş ceviz içlerini dökelim, çatal ile biraz içeri girmesini sağlayalım.

170 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...

Siyez Unu ve Pazının Enfes Hali...



4 sap pazı

1 çay bardağı su

1 su bardağı siyez unu

1 su bardağı su

2 çay kaşığı kabartma tozu

1 tatlı kaşığı phsyillum 


Pazı ve 1 çay bardağı suyu rondodan geçirin.

Ayrı bir kasede siyez unu, kabartma tozu ve phsyillum karıştıralım.

İçerisine su ilave edelim ve çırpalım.

En son pazılı karışımı ekleyelim.

Kıvamını alan krep karışımını tavaya ince dökelim ve pişirelim.

Toplam 7 adet krep çıkıyor.

Afiyet olsun

Çilek Reçelli Kurabiye



1 su bardağı karabuğday unu

1 çorba kaşığı siyez unu

1/2 su bardağı hindistan cevizi unu

2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı

1 çorba kaşığı vegan margarin

3 çorba kaşığı çilek reçeli

Bir kasede unları karıştıralım.

Üzerine yağları ekleyelim.

Reçeli ekleyelim, yoğuralım.

Şekil verelim, önceden ısıttığımız fırında !65 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Pişen kurabiyeleri fırın teline soğumaya bırakalım.

Afiyet olsun...



Rafine Şeker Olmadan Çilek Reçeli

 


  Annelerimizin yaptığı evlerimizi miisss gibi kokutan çilek reçeliyle başlayalım bugüne. Aralarda konuşuruz kokularında karşıya aktarabileceğimiz bir teknolojiyi. Şu an hissedeceğiniz çilek reçeli kokusu sizi çocukluğunuzdaki bir anının içine yolculuğa çıkarabilir. Hal böyleyken daha sistem bu yöne evrilmemişken biz de ne yapıyoruz. Aynı kokuyu duymak için mutfağın yolunu tutuyoruz. 

Bir farkla rafine şeker olmadan nöbet şekeri ile yapılan bir reçel bu. Denemeye değer. 


1.5 kilo ayıklanmış çilek

350 gr nöbet şekeri

Nöbet şekerini bir tencerede 2 su bardağı sıcak su ile çözülmesini sağlayalım.

Çözülen şeker suyunu çileklerin üzerine dökelim ve bir gece bekletelim.

Ocağa alalım ve kıvam alana kadar kaynatalım.

Kaynadığında içine 3 çorba kaşığı limon suyu ekleyelim 

1o dakika daha kaynatalım.

Ve reçel hazır. Afiyet olsun...





 Kahvemi yudumlarken tadını alabildim uzun zaman sonra, yok yok bunun covidle bir ilgisi yok. Hasta değilim. Sadece bazen lezzet vermez sana hayat. O lezzeti, duyunun algılama hali için senin yaşıyor olman gerekir. Anı yaşıyor olman, kendini keşfediyor olman gerekir. Balkonumdaki sakız sardunyanın parmak uçlarımda bıraktığı ipeksi dokuyu hissetmem gerekir mesela. İşte tam da o sabahlardan birindeyim yine. Alameti farikası işte bu insanın. Şükürle küfür arasında kaldığında hangi yolu seçtiğinde...

 Neyse kahveden girip mücevherden çıkıyorum bu sabah😉. Karabuğday unuyla harmanlanan pratik bir tarif


1 kabak

1 dal taze soğan

2 çorba kaşığı karabuğday unu

1/2 çay kaşığı phsyillum 

1/2 şişe maden suyu

1çay kaşığı nane

1/2 çay kaşığı zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı tuz


Kabakları rendeleyelim.

Taze soğanı ince doğrayalım. Siz çoğaltabilirsiniz. Fazlası Batu’ya dokunduğu için ben az tutuyorum.

Derin bir kaseye alalım. İçerisine maden suyunu ilave edelim.

Tüm baharatları ekleyelim, karıştıralım.

Un ve phsyillumu ayrı bir kapta karıştıralım.

Kasenin içine yavaş ve karıştırarak ilave edelim.

Tavayı alalım ve biraz yağ sürelim.

Kaşık yardımıyla dökelim ve pişirelim.

Her daim her lezzetin farkındalığıyla yaşadığımız anlarımız olsun...

Afiyet Bal olsun...

Üzümlü Kurabiye


1 su bardağı karabuğday unu

100 gr margarin

1 çay bardağı agave şurubu

1su bardağı üzüm

1 paket vanilya

Unun içerisine vanilyayı ekleyin ve karıştıralım.

Margarin ve agave şurubunu ilave edelim, karıştırıp, yoğuralım.

Ardından kuru üzümleri ekleyelim ve yaklaşık 15 cm çapında yassı yuvarlak şekil verelim. Ben dev bir kurabiye istedim. Siz dilerseniz daha küçük de yapabilirsiniz.

170 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Telimizin üzerinde soğumaya alalım.

Afiyet Bal Olsun...


Renkli Kurabiye

 



125 gr vegan margarin

1/2 su bardağı hindistan cevizi kreması

1/3 agave şurubu

1.5 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2.5 çorba kaşığı kakao

Margarin, krema, agave şurubu derin bir kasede karıştıralım.

Ayrı bir kasede karabuğday ununun içerisine kabartma tozu, vanilya, phsyillum ekleyelim, karıştıralım.

Margarinle karışıma yavaş ve karıştırarak ilave edelim.

Hamuru ikiye ayıralım. 4/1 su bardağı karabuğday unu ilave edelim ve yoğuralım.

Diğer parçayı alalım ve içerisinde ham kakao ilave edelim ve yoğuralım.

Yaklaşık 25 cm çapında iki hamuruda el yordamıyla yuvarlak açalım.

Yağlı bir kağıt üzerine hamurları yerleştirelim. Kakaolu hamur üste gelsin. 

Yağlı kağıt yardımıyla yuvarlayalım ve dilimleyelim.

165 derecede 35-40 dakika kadar pişirelim ve soğuması için tel üzerine bırakalım.

Afiyet olsun...

Mantarlı Karnıyarık



3 patlıcan

2 sivri biber

2 domates

1 kapya biber

1 kuru soğan

1 limon

500 gr mantar

Sarımsak

Karabiber

Tuz

Bir kase suyun içine limon sıkalım ve mantarları içinde temizleyelim.

Patlıcanları bütün haliyle fırına atalım.

Sivri biber, kapya biber, soğan, domates ve temizlediğimiz mantarları küp küp doğrayalım.

Bir tavada önce mantarları soteleyelim. Suyunu salıp tekrar çektiğinde soğan ve karabiber ilave edelim.

Ardından diğer doğradığımız sebzeleri ekleyelim ve soteleyelim. 

Frında yumuşayan patlıcanları bıçak ve çatal yardımıyla ortasını açalım.

İç harcımızı koyalım ve fırın kabına domates rendesi ve sarımsak ekleyelim.

180 derecede 35-40 dakika arası fırına verelim.

Afiyet Bal Olsun...

Kestane Unlu Kavunlu Kek


Yeni dönemden selamlar. Yine uzun süre oldu. Yurt dışı gezileri ve covid dönemi sonrası yine yeni tarifler ile karşınızdayım. Hafif bir kek tarifim var bugün sizlerle paylaşmak istediğim. Yaz sıcağında kavunun lezzet kokan tadıyla tatlandırdığım, rafine şeker olmadan hızlı bir şekilde yapabileceğiniz bir tarif bırakıyorum şuraya. Tarif benden, denemesi sizden...


1 su bardağı Çekilmiş Kavun

1/2 su bardağı Hindistan Cevizi Kreması

1/2 su bardağı Sıvı Yağ

1/2 su bardağı Agave Şurubu

1 su bardağı Kestane Unu

4 tane İnce Dilimlenmiş Kavun

Çekilmiş kavun, krema, sıvıyağ ve agave şurubunu derin bir kaseye alalım, karıştıralım.

Üzerine kestane ununu ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Kıvam alan kek hamurunu 15 cm çapında kek kalıbına dökelim.

Üzerine ince dilimlenmiş kavunları ilave edelim.

165 derecede 30-4- dakika arası pişirelim

Kavun Dondurma

 









1 adet kavun

Kavunun çekirdeklerini rondoda çekelim. Buzluya 10 dakika bekletelim.

Kavunun büyüklüğüne göre kavunu dilimledim ve rondoda çekelim. 

Buzluktaki çekilen çekirdeklerinde ekleyelim ve yeniden rondoda çekelim. 

Buzluğa alalım. Ardından 10 dakika sonra buzluktan çıkaralım ve rondoda çekelim. 

Ve bitti. İster dondurma kalıplarına ister bir kasede buzlukta yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.

Afiyet bal ola...