GLUTENSİZ MUZLU KEK

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...











   Glutensiz denemelerim içerisine evimize yeni katılan güler yüzlü, dünya tatlısı melisamın muzlu kek tarifini de ekledik. Enfes oldu... Ekmek gibi yumoş yumoş bir kek, ısrarla  tavsiye edilir🖒😉😉... 
( Sevgili  Melisamın Yaptığı bu kek tarifi bir kaç yıl öncesine ait yani şu an maalesef ki pandemi dolayısıyla ne eş dost ağırlayabiliyoruz ne de ziyarete gidebiliyoruz. Zamanın rutinleşmiş anlarını şu an kavuşabilmek umuduyla beklemeye almak durumunda kalıyoruz. Oysa ne güzeldi değil mi hadi bir kahve içelim, sana geliyorum diyebilmek. Neyse özlemlerle dolu bu günlerde yaşanılanlara yine şükür)
    Tarife geçelim mi artık :)

       2 su bardağı schär un
       1 tatlı kaşığı karbonat
       1 tutam tuz
       1 su bardağı tozşeker ya da 1/3 stevia
       50 gr vegetal margarin
       3 küçük muz
       2 yumurta ekstratı
       1/3 badem kreması
       1/2 damla çikolata


   1.Fırınımızı 180° ye ayarlayalım.
   2.Muzları ezielim.
   3.Un ,tuz ,karbonatı bir kapta harmanlayalım.
   4.Ayrı bir kapta şeker ve tereyağını karıştıralım.
   5.Hazırlanmış yumurta ekstratı ve krema ekleyelim.
   6.Un karışımıyla muz püresini ilave edelim. Mikserle karıştıralım. 
   7.Damla çikolataları benmari usulü eritelim.
   8.Hamurundan  bir su bardağını ayırıp erimiş çikolatayı karıştıralım.
   9.Sade karışımı kek kalıbına dökelim. Çikolatalı karışımı da üzerine döküp çatal yardımıyla şekillendirelim. Isınan fırında 45'kadar pişirelim.
 Afiyet olsun...
     



   

BATUNUN pizzasi






  Batu`nun pizzası;


  Bu aralar biraz yemek yapmaya sarmış vaziyette bizimki.Mağlum yaş 12..Herşeyi ben yaparım,ben bilirim tavırları katlanarak devam ediyor:)
  Pizza da fena olmadı hani...



Bu yeni glutensiz ,sütsüz  tart hamurum.Dışarıdan hazır birşeyler almak pek bana göre değil ama bazı durumlar için gerekebiliyor. Aciliyetine ihtiyaç duyduğunuz anda yetişebiliyor.

 

  glutensiz pizza hamuru
  soğan
  zeytin
  haşlanmış dilim patates
  ev yapımı sucuk
  semizotu
  salçalı sos (sarımsak,kekik,karabiber, salça)

 Malzemelerin tümünü  salçali sosun üzerine yerleştirin.180° fırında 30' pisirin

...Afiyet olsunn...

Glutensiz Çikolatali Tart





     glutensiz tart hamuru
     3 muz
     1.5 çorba kaşığı kakao
     100 gr badem kreması
     100 gr bitter çikolata  ( agave ile tatlandırılmış)
 
      Ganaj için;

   100 gr badem kreması
   100 gr bitter agave ile tatlandırılmış
 Eğer ganajın daha sert olmasını istiyorsanız kremayı azaltıyoruz.DAha yumuşak bir kıvam isterseniz kremayı daha fazla ilave ediyoruz.


   1.Glutensiz tart hamurunu 180° de pişiriyoruz
   2.İçi için muzu blender dan geçirip içine kakaoyu ekliyoruz,iyice karistiğindan emin olup buzdolabında bekletiyoruz
   3.En üst tabakayı olusturacak olan ganajı benmari usulü hazırlıyoruz.Çikolatayı parçalara ayırıp eritiyoruz,üzerine badem kreması ilave ediyoruz.Kıvamını alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
   4.Pişirip soğuttuğumuz tart hamurunun üzerine buzdolabında beklettiğimiz muz karışımını eşit bir şekilde yayıyoruz.
   5.Muzlu karışımının üzerine ganajı eşit bir şekilde döküyoruz ve buzdolabında bekletiyoruz.
  ...Afiyet olsun...



Glutensiz PORTAKALLI BiSKüVİ







Malzemeler ;

   125 gr vegatel margarin
   1/2 su bardağı tozşeker
   1 yumurta ekstratı
   1 su bardağı pirinç unu
   1/2 su bardagı mısır unu
   1 su bardağı mix schär c un
   1 portakal kabuğu rendesi+suyu
   Kabartma tozu
   Vanilya
   Çay kaşığı ucuyla tuz
 

 Yapılışı;


  1-Margarin ve şekeri mikserde karıştırıyoruz
  2-Yumurta ekstratını hazırlayıp içine  ekliyoruz
  3-Geniş bir kaba geçirdiğimiz karışımın içerisine mix schär c un ilave edip karıştırıyoruz
  4-Portakal rendesi ve suyunu ilave ediyoruz
  5-Pirinç ununu ve mısır ununu hamurun kıvamına göre yavaş yavaş ilave ediyoruz
  6-Kabartma tozu vanilya ve tuzuda ekleyip buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz
  7-Buzdolabından çıkardığımız bisküvileri şekillendirip fırında  165° üstü hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz
   8-Pişen bisküvileri fırın telinin üzerinde soğumaya bırakıyoruz


Kalan hamurdan minik kurabiyelerimiz

Daha kısa sürede piştiği  için dikkatli olmalıyız yoksa yanabilir😅😅...
         

                      ...AFİYET  OLSUN...

GLUTENSIZ YAŞ PASTA






            Oğluşumun Doğum günü Pastası


   PANDİSPANYA İÇİN;


  6 adet yumurta ekstratı
  3 yumurta sarısı
  1 paket kabartma tozu
  1/2 su bardagi  stevia  (1.5 su bardağı şeker)
  2 paket vanilya
  1.5 su bardağı schär mix c
  1  çorba kaşığı kakao  (ben  bio kullanıyorum, normalde 3 kaşık kakao ama bio kakao da 3 kaşık acılaştırıyor,bu yüzden 1 kaşık ideal oluyor)
   kek arası için dilimlenmiş muz

         



1-Yumurta ekstratını hazırlıyoruz,içine sarıları da ekliyoruz
2-Şekeri ilave ediyoruz,krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpıyoruz
3-Mix c unu ilave ediyoruz
4-Kakaoyu ilave ediyoruz
5-En son kabartma tozu ilave ediyoruz
6-Pandispanyayı  iki eşit parçaya bölüp ayrı  iki kalıpta pişiriyoruz
7- Önceden ısıtılmış fırında 170° pişiriyoruz
 
 

   KREMA İÇİN;


Bu krema cok hızlı,tatlı olarak da ,pasta kreması yerine de kullanıyorum

 2 avokado
 1 corba kaşığı kakao
 125 gr agave şurubu
 sıvı haliyle 3 çorba kaşığı kakao yağı
 1/2 çay bardağı türk kahvesi suyla karıştırılmış
Dilerseniz muz aroması


1-Avokadoları ikiye ayırıp içini kaşık yardımıyla sıyırıyoruz
2- Blenderdan geçiriyoruz,pürüzsüz bir kıvam almasını sağlıyoruz
3-Kakao yağını benmari usulü eritiyoruz
4-Avokadoların içine agave şurubunu ekleyip yeniden karıştırıyoruz
5-Kakaoyu ve kakao yağını  ilave ediyoruz,iyice karıştırıyoruz
6-Muz aromasınıda ilave edip son bir kez karıştırıyoruz
7-Pişen pandispanyayı ben portakal suyu ile ıslattım,badem sütüde deneyebilirsiniz
8-Kremayı ıslatılan pandispanyanın üzerine sürüyoruz,üzerine muz dilimlerini yerleştiriyoruz
9-İkinci pandispanyayı da ıslatıp üzerine kapıyoruz,kalan kremayla pastayı kaplıyoruz
10-Üzerine  agave ile tatlandırılmış bitter  çikolata rendesiyle süslüyoruz.Kenarlarını da isteğe bağlı badem ile süslüyoruz
 ... Afiyet olsun...





 

Glutensiz Çìğ Börek





   Schär mix B glutensiz Un
   1 yumurta ekstratı
   Su tuz

      İç harcı için;

   100 gr kıyma
   Soğan
   Karabiber
   Tuz
   Su


     Yapılışı;

  1.Öncelikli olarak yumurta ekstratını hazırlıyoruz
  2.Yaklaşık olarak 2 su bardağı unun içerisine hazırladığımız yumurta ekstratını ,tuzu ekliyoruz.Yavaş yavaş suyu ilave ediyoruz.Yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  3. 15 dakika dinlendiriyoruz.
  4.Bu arada soğanı rendeliyoruz.
  5.İçine kıyma karabiber ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.Su ile biraz sulandırıyoruz.
  6.Hamurdan kayısı büyüklüğünde hamur koparıp açıyoruz.
   7.İçerisine kıymalı harçtan koyup  kapatıyoruz.Tırtıklı rulo bıçakla kesiyoruz
   8.Kızgın yağda pişiriyoruz.

   Afiyet olsun..

FRANSIZ TOSTU Batu usulu:):)




   





  Fransız Tostu nun Batu versiyonu

    İki dilim glutensiz ekmek
    Domates
    Tofu
    Taze sogan
    2 yumurta sarısı


1-Ekmekleri  kızartıyoruz
2-Arasına domates ve  tofu yu yerleştiriyoruz
3-Aynı anda ince ince doğradığımız taze soğanları kavurup üzerine yumurta sarılarını kırıyoruz
4-Tost ekmeğimizin üzerine pişen taze soğanlı yumurtaları ekliyoruz
  ....Ve afiyet olsun...

GLUTENSİZ MÜCVER










Malzemeler;

  2 kabak
  1 yumurta sarısı
  1/2 çay bardağı pirinç sütü
  1 yumurta ekstratı
  2 çorba kaşığı glutensiz un
  1 paket glutensiz kabartma tozu
  tuz,karabiber
  kızartmak için sıvıyag

Yapılışı

1-Kabakları rendeliyoruz,zirai ilaçla temiz olduklarından eminseniz kabuklarıyla rendeliyoruz.
2-Yumurta ekstratını hazırlıyoruz.10 gr yumurta ekstratı 40ml su ile karışımı hazırlıyoruz.İçine yumurta sarısınıda ekliyoruz.
3-Rendelenen  kabakların  suyu cok çıkarsa süzmekte fayda var.Kabağın içine hazırlanan yumurta ekstratı,un, tuz  karabiber eklenir çatal yardımıyla karıştırılır.
4-Kıvamına göre pirinç sütü ilave edilir,kek kıvamına gelince kabartma tozuda eklenir
5-Yarım saat dinlendikten sonra az yağda kızartılır
6-Yanına dilerseniz; bir çay bardağı pirinç sütüne 1 çay kaşığı silme guar gum ilave edip mikserde kıvam alması sağlanır,içine rondoda kıyılmış  un haline gelmis bademler ilave edilir.Tekrar karıştırılır.Servis tabağına alınıp dere otu ile süslenir.
 ...AFİYET OLSUN...

CEVİZLİ ÇÖREK







 1 tane  tatli patates
 1 su bardağı mısır unu
 1 su bardağı schär mix c
 1 paket kabartma tozu
 1.5 çay bardağı ceviz
 Tuz


 1-Patatesi az suda haşlıyoruz,soğumaya bırakıyoruz
 2-Soğuduktan sonra blenderdan geçiriyoruz
 3-Îçine mısır unu,mix c , kabartma tozunu ve tuzu koyup ele yapışmayacak hamur yapıyoruz
 4-Cevizide ekleyip mandalina büyüklüğünde toplar yapıp elimizle yassı şekil veriyoruz
 5-180°fırında 35-40'pişiriyoruz
Kahvaltı için iyi bir alternatif....

Afiyet bal şeker olsun😉😉...

LÎMONLU TAVŞANCIK











          3 yumurta ekstratı
          1 su bardağı stevia
          1 su bardağı badem sütü
          1/2 su bardağı çiçek yağ
          1 limon kabuğu
          1/2 limon suyu
          1 kabartma tozu
          1.5 su bardağı glutensiz un
          1/2 su bardağı pirinç unu
          2 tane bitter damla çikolata


  1-Yumurta ekstratını hazırlıyoruz
  2-İçìne stevia katıp karıştırmaya devam ediyoruz
  3-Badem sütünü de  azar azar ilave ediyoruz
  4-Çiçek yağı ilave ediyoruz
  5-Limon kabuğunu rendeliyoruz ve suyunu sıkıp hazırlıyoruz,sıvı karışıma ilave ediyoruz
  6-Ayrı bir kapta unları ve kabartma tozunu karıştırıyoruz
  7-Sıvı karışımın içine unlu karışımı ilave ediyoruz,kıvamı aldıktan sonra kek kalıbına döküyoruz
  8-170'ayarladığımız ısınmış fırına kek kalıbımızı yerleştiriyoruz,yaklaşık 40' içinde pişmiş oluyor,
  9-Pişen kekimizi soğuduktan sonra damla çikolatayla gözlerini  yerleştiriyoruz ,afiyet olsun..

  

KÜÇÜK AY





   


         





              100 gr vegetal margarin
              40 gr pudra şekeri
              160 gr glutensiz un
              70 gr badem unu
              1 yumurta sarısı
              1 paket vanilya



     1-Margarini ve şekeri  krema kıvamına gelene  kadar karıştıralım
     2-Yumurta sarısını ekleyelim,karıştırmaya devam edelim
     3-Ayrı bir kapta badem unu ve glutensiz unu karıştıralım,vanilya ekleyelim
     4-Un karışımını da ekleyelim,tahta bir kaşık yardımıyla karıştıralım,en son hamuru elimizle toparlayalım
     5-İki saat kadar buzdolabında dinlendirelim
     6-İki saat sonunda hamuru 1 cm kalınlığında açalım
     7-Űç cm uzunluğunda küçük ay şeklini verelim
     8-Yağlı kağıt üzerine sıralayalım
     9-180°de  8-10 ' pişirelim


   **Bu arada pişerken mutfaktan ayrılmamak da fayda var,benim bir tepsi 'küçük ay'bisküvim maalesef yandı...😂😂

BADEM DONDURMA





                     


   Malzemeler;

3 su bardağı badem sütü
1/2 çay bardağı stevia
2 çorba kaşığı silme salep
1 çay bardağı rende badem
1/2 çay bardağı bitter damla çikolata



    Yapılışı;

1-Süt ,şeker ve salep tencerede koyulaşana kadar karıştırarak kaynatılır
2-Kaynayan tencere ocaktan alınıp soğumaya bırakılır,arada karıştırmaya devam edilir
3-Soğuyan karışımın içine badem rendesi ve damla çikolata katılır
4-Soğuğa dayanıklı bir kabın içinde derin dondurucuya kaldırılır,bir saat arayla karıştırılıp kristalleşmesi önlenir ve tekrar derin dondurucuya kaldırılır.Bu işlem bir kaç kez tekrarlanır







ORMAN MEYVELİ PRATİK DONDURMA





Malzemeler;

     2 muz
     10 tane frambuaz
     10 tane böğürtlen
      5 tane yaban mersini
 


Yapılışı;

    Tüm malzemeleri blender dan geçirip derin dondurucuda iki saat kadar bekletiyoruz.
İşte bu kadar pratik....










ISPANAKLI POĞAÇA


                             


      Malzemeler;

   2.5 su bardağı schär glutensiz mix b
   1 tatlı kaşığı glutensiz kuru  maya
   1/2 su bardağı badem sütü
   2 çorba kaşığı zeytinyağ
   1 tatlı kaşığı vegetal margarin
   1 soğan
   Tuz
   Yarım kilo ıspanak
   1 yumurta sarısı




     Yapılışı;

 1-Mayayı ılık badem sütü ile eritiyoruz
 2-Elenen unun içine ekliyoruz
 3-Zeytinyağ,margarin ve tuzu da ekleyip ,ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz
 4-Hamuru 40' mayalanması için üzerini kapatıp,bekletiyoruz
 5-Bu arada soğanları ince ince kıyıp  derin bir tava ya da tencerede soteliyoruz
 6-Üzerine ince doğranmış ıspanakları da ekleyip,biraz kavuruyoruz,bir kenarda soğumaya bırakıyoruz
 7-40'sonunda hamurumuzu alıp içine ıspanaklı harcımızdan koyuyoruz,şekil verip tepsiye diziyoruz,üzerine yumurta sarısı ve ıspanaklı harçtan biraz sürüyoruz
 8-180° ayarladığımız fırında 35-40 pişiriyoruz




           

GLUTENSİZ AÇMA


           









                 Malzemeler;

             2 su bardağı schär mix B
             1 yumurta ekstratı
             2 çorba kaşığı vegan margarin
             1 çay bardağı badem pirinc sütü
             1/2 tatlı kasığı glutensiz kuru maya
             1 tatlı  kaşığı tuz
             Çörekotu
             Üzeri için yumurta sarısı







        Yapılışı;

1-Mayayı süt ile eritiyoruz,yumurta ekstratını ayrı bir kapta hazırlıyoruz
2-Elenmiş un ,içinde maya erittiğimiz süt,yumurta ekstratını yoğuruyoruz
3-İçine küçük parçalar halinde vegetal margarini ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz,yumuşak ama yapişmayan bir kıvamda hamur elde ediyoruz ve 30 ' mayalanmaya bırakıyoruz
                   







3-30' sonunda hamuru beş eşit parçaya bölüyoruz ve açıyoruz





4-Orta kısmına 1 çay kaşığı margarin ekleyip elimizle hamurun üzerine yayıyoruz








5-Hamuru ikiye katlıyoruz,bir kez daha katlıyoruz ve silindir halinde uzatıp ters çevirip halka şeklini veriyoruz
6-Isıtılmış fırının içinde 30' daha bekletiyoruz








7-30 ' sonunda fırında alıp yumurta sarısını sürüyoruz çörekotuyla süsleyip 200°  fırında 40-45' pisiriyoruz
                               .....Afiyet olsun.....