TERBİYELİ TAVUK SUYUNA ÇORBA






Aslında hepimizin evinde pişen klasik bir çorba. Bu çorbanın da tarifi olur mu demeyin! Klasik un hayatımızdan çıkınca hangi unla ne kadar kullanırsam nasıl bir kıvam tuttururum. Mamaya mı döner yoksa sıvı mı kalır diye zorlanmamak için mısır nişastasına başvurmak durumunda kaldım ve en ideal kıvamı ancak bu şekilde oluşturdum e yazmadan da olmazdı. Belki birileri de benim gibi bu noktada takılmış olabilir. Hadi başlayalım.



  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 1 çay bardağı glutensiz arpa şehriye
  • 1 Çorba kaşığı maizena (mısır nişastası)
  • 1 yumurta sarısı (alerjisi olanlar sade un ile terbiye yapabilirler, oğlumun yumurtanın beyazına alerjisi olduğu için sarı kullanabiliyorum.)
  • 1 çorba kaşığı ev yapımı salça
  • 1 kase küçük küçük doğranmış tavuk
  • 1 çay kaşığı tuz
 
 Tencerenin içerisine ev yapımı salçayı alıp, kavuruyoruz. Üzerine tavuk suyumuzu ilave ediyoruz. Kaynamaya başlayınca glutensiz arpa şehriyeyi ve tuzu ilave ediyoruz. Arpa şehriyeler yumuşadığında ılınması için ocaktan alıyoruz. Bir kasede nişastayı biraz suyla açıyoruz içine yumurta sarısını ilave edip çırpıyoruz. Kaynattığımız çorbanın suyunda bir kepçe alıp yavaşça hazırladığımız karışıma döküyoruz, iyice çırptıktan sonra tencerenin içerİsine tüm kaseyi döküp ocakta 10 dk daha kaynatıp servis ediyoruz



GLUTEN, YUMURTA, SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ OLMADAN...


   ELMA KONSANTRELİ KABAK TATLISI

   

Bal kabağı kış aylarına girdiğimiz şu günlerde , tam da mevsimi gelmişken yapılmadan olmazdı. Sırası geldi ve mutfağa girildi. Seven kadar sevmeyen de olabilir tabi ancak bizim evde oldukça fazla pişer. Fırında pişeni enfestir kendi tadıyla. Bu sefer değişiklik olsun yeni bir tat daha deneyelim derken gayet lezzetli, kıvamı yerinde bir tatlı çıkarmama neden oldu elma konsantresi. 

 Beyaz şeker, kendileriyle yolumu uzunca bir süre kesmiştim yerine gelebilecek alternatif ürünler kullanmaya çabalarken elma konsantresiyle tanışmış oldum. Gayet başarılı sonuçlar veriyor. Agave, ksilitol, stevia, akçağaç şurubu yanına bir de elma konsantresi ekleyelim. Denemenizi tavsiye edebilirim.


  •  1 kilo temizlenmiş bal kabağı
  • 1 su bardağı elma konsantresi
  • 5- 6 adet karanfil
  • 2 kaşık tahin (sevenlere)
Temizlenmiş kabakların üzerine elma konsantresini ekleyip ocağa alıyoruz. Biraz kaynadıktan sonra karanfilleri ekleyip ocakta kaynamasını ve suyunu çekmesini sağlıyoruz. Kabaklar piştiğinde ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Ceviz, tahin, kaymak nasıl arzu ederseniz bu şekilde servise hazırlıyoruz

 Afiyet olsun...

GLUTEN, SÜT, YUMURTA OLMADAN...

                                                     SAĞLIKLI EV YAPIMI NUTELLAM

  

 Hangimiz abur cubur söz konusu  olduğunda hayır diyebiliyoruz ki! Yemesi güzel ama bir o kadar da sağlıksız bir çok ürünü satın alıp evlerimize taşıyoruz.Tamam hepsini hayatımızdan çıkaramaya biliriz ama yeni tatları denemek de fayda var. Sağlıklı yaşamın biraz olsun ucundan yakalamaya ne dersiniz



  • 8 tane kuru erik
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 3 çorba kaşığı agave şurubu veya 3 çorba kaşığı elma suyu konsantresi

   1-Kuru erikleri bir gece önceden suyla ıslatıp buzdolabında bekletiyoruz.
   2-Tüm malzemeleri rondodan geçirip, afiyetle kahvaltılarda tüketiyoruz.
İşte bu kadar pratik ve sağlıklı bir kahvaltılık. Yaklaşık bir hafta kadar cam bir kavanozun içerisinde buzdolabında bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.





Glutensiz Çìğ Börek





   Schär mix B glutensiz Un
   1 yumurta ekstratı
   Su tuz

      İç harcı için;

   100 gr kıyma
   Soğan
   Karabiber
   Tuz
   Su


     Yapılışı;

  1.Öncelikli olarak yumurta ekstratını hazırlıyoruz
  2.Yaklaşık olarak 2 su bardağı unun içerisine hazırladığımız yumurta ekstratını ,tuzu ekliyoruz.Yavaş yavaş suyu ilave ediyoruz.Yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  3. 15 dakika dinlendiriyoruz.
  4.Bu arada soğanı rendeliyoruz.
  5.İçine kıyma karabiber ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.Su ile biraz sulandırıyoruz.
  6.Hamurdan kayısı büyüklüğünde hamur koparıp açıyoruz.
   7.İçerisine kıymalı harçtan koyup  kapatıyoruz.Tırtıklı rulo bıçakla kesiyoruz
   8.Kızgın yağda pişiriyoruz.

   Afiyet olsun..

GLUTEN, SÜT, YUMURTA OLMADAN...

   

     NOHUT' LUM

                        

                                                     




 Sonbaharın son günlerinde,  sizlere yeniden merhaba demek istedim. Her güne bir tarifle devam etmek, yeni deneyimler kazanıp yeni fikirler üretmek bana da güzel gelecek. Ben nohut'lum tuzlu kurabiyeyi çok sevdim. İlk fırından çıktığında kokusuyla yeme isteği uyandıran, damaklarda dışı çıtır içi daha yumuşak bir tat bırakan tuzlu kurabiye tarifi oldu.

Artık tarife geçmeye ne dersiniz ?

  • 2 su bardağı nohut unu
  • 1/2 su bardağı schär mix B glutensiz un
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı badem sütü
  • 1 domates ince kesilmiş
  • 3 tatlı kaşığı çörekotu 
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu


Tüm malzemeleri derin bir kabın içine koyup, yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir kıvam aldığında yuvarlayıp elimizle yassı bir şekil veriyoruz. Sonrasında 180 derecelik fırında  30-35 dakika pişiriyoruz. Fırın telinin üzerinde soğumaya bırakıyoruz. Israrla tavsiye ediyorum. Deneyin, çok seveceksiniz...

LAZANYA





           



      &   glutensiz lazanya hamuru
      &.  200 gr kıyma
      &   yeşil ve kırmızı biber
      &    tuz
      &.   karabiber
      &    soğan (ben soğan kullanamıyorum,son dönemlerde oğlumun midesine dokunuyor)
      &    1 çorba kaşığı salça
     
Beşamel sos için;
   
     &. 25 gr  topiaco Nişastası
     &  1 su bardağı badem sütü
     &  2 çorba kaşığı badem kreması
     &  1  çorba kaşığı vegetal margarin

             🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽


   1   İlk olarak iç harcını hazırlamakla başlayalım. Soğanları yemeklik doğrayıp tavada kavuralım.
   2   Kıymayı ilave edelim.
   3   Küçük doğranmış biberleri de ilave edelim, kavrulmaya bırakalım.
   4   Salçayı ilave edelim, yarım çay bardağı da su ilave edelim. Bir kaç dakika daha pişmeye bırakalım.
   5   Diğer taraftan beşamel sosu hazırlayalım. Tavamıza  vegetal margarini alalım.
   6   Eridikten sonra topiacoyu ekleyelim, karıştırmaya devam edelim.
   7   Kokusunu hafif aldıktan sonra yavaş yavaş sütü ilave edelim, topaklanmaya müsaade etmeden hızlı bir şekilde çırpalım.( Topaklanırsa da dert değil  çırpıcı mikserle iki saniyede kurtulun gitsin👌😊) Veee beşamel sos da hazır, şimdi son aşama kat kat dizmek ve fırınlama...
    8   Uygun bir kabın içerisine lazanya  hamurunu koyalım, üzerine  beşamel sosu güzel bir şekilde yayalım .Beşamel sos üzerine de kıymalı harç koyalım ve lazanya  hamurları  bitene kadar bu işlemi tekrar edelim.
    9   En üst katını beşamel sos ile kaplayıp fırına verelim. 180°lik fırında 40-45dk arası pişirelim. Batu' ya süt ürünleri yasak olduğu için ben kaşar rendesi kullanmadım, tabi herhangi bir etkileşim olmuyorsa bünyenizde, siz kaşar rendesiyle daha da iyi bir sonuç alabilirsiniz

    Afiyetler olsun.......


Unutmadan...lazanya katlarının durumuna göre beşamel sosunuzun ölçüsünü iki katına çıkarabilirsiniz!!
                     


     Bu arada benim kullandığım lazanya hamurunun markası Gerblé. Kullanmadan önce haşlamanıza da gerek yok. Oğlum sevdi, e Batu sevdiğine göre bu iş tamamdır😉😉

KURABİYE














  🍭1.5 su bardağı schär mehl un
  🍭1 su bardağı esmer pirinç unu
  🍭3 çorba kaşığı lupin un
  🍭100 gr vegetal margarin
  🍭1/2 su bardağı agave şurubu
  🍭1 yumurta ekstratı
  🍭1 paket vanilya
  🍭Keten tohumu,chia,susam ve kabak çekirdeği karışımı

                &&&&&&&&&&&&&&



   1-Unların hepsini bir kabın içerisine alıp karıştırıyoruz.
   2-Margarini ekliyoruz.Ben margarini bir saat kadar derin dondurucuda bekletiyorum.Vegetal margarin yumuşak bir kıvamda olduğu için biraz dondurmak hamuru toparlamak da zorlanmamızı engelliyor.
   3-Yumurta ekstratı ve agave şurubunu ekliyoruz.Yoğurmaya devam ediyoruz.
   4-En son vanilya  ve chia tohumlu karışımı ekliyoruz.
   5-Şekil veriyoruz.
   6- 165°de 30 dakika pişiriyoruz.
   7-Kurabiyeleri telin üzerinde soğumaya alıyoruz.
 
Yaklaşık üç gün kadar bayatlamadan tüketilebilir.
Bayatladığını düşündüğünüzde un haline getirip yeni bir tada dönüştürebiriz.






            Tatlış

Bunun için un haline getirilmiş kurabiyeler
2 çorba kaşığı schär un
1/2 çorba kaşığı silme kakao
3 su bardağı süt
1 paket vanilya
1/2 su bardağı agave şurubu

1-Vanilya ve un haline getirilmiş kurabiyeler hariç tüm malzemeleri karıştırarak bir tencerede pişiriyoruz.
2-Kaynamaya başladığında vanilyayı ilave edip ocaktan alıyoruz.
3-Sırasıyla un haline getirilmiş kurabiyeler ve puding kaselere koyuyoruz.Buzdolabında en az iki saat beklettikten sonra servise hazır.

     afiyetler olsun....

GLUTEN, YUMURTA, SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ OLMADAN...


SARMA BÖREK



  .2 su bardağı schär mix B
  .1 çay kaşığı tepeleme dolu Mix'Gom
  .tuz
  .su

       İç harcı için;
  .1 soğan
  .3 kabak
  .1 tane haşlanmış tavuk budu
  .tuz
  .1/2 çay kaşığı karabiber
   .1 tatlı kaşığı nane

                

1-Un,mix'gom,tuz ve suyu harmanlayıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Kenarda beklemeye alıyoruz.
2-İç harcı için soğanları ve kabakları ince ince doğruyoruz .Önce kabakları sonra soğanları kavuruyoruz.
3-Tuz, karabiber, naneyi ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. İçine haşlanmış tavuk butunuda ilave ediyoruz. Pişirdiğimiz iç harcı soğumaya alıyoruz.

4-Beklettiğimiz hamuru incelterek açıyoruz. Açarken yavaş hareket etmeliyiz ki hamuru parçalamayalım. İster dikdörtgen ister üçgen şekilde keselim. Ben iki çeşit denedim.
5-Uzun dikdörtgen şekilde kestiğimiz hamurun içine soğumuş olan iç harcımızdan koyalım. 170°de  30' de pişirelim.
6-Diğer üçgen kesilenleri de harç koyup saralım ve kızgın yağda kızartalım.
7-Pişen iki böreği de üzerine kapak kapatalım ki yumuşaklığını korusun.

  *Ben bu böreği çok sevdim. Yumuşacık ve iyi pişen bir hamur oldu. Mutlaka denenmeli dediğim tariflerden biri daha...Pişman olmazsınız😊😊



 

BATON KEK



 
  
BATON KEK

    🎈1 su bardağı badem sütü
    🎈1/2 su bardağı schär mix b
    🎈1 su bardağı pirinç unu
    🎈200 ml agave şurubu
    🎈 4 yumurta ekstratı
    🎈1/2 çay bardağı çiçek yağ
    🎈 2 çorba kaşığı kakao
    🎈1 paket vanilya
    🎈1/2 paket gluten içermeyen kabartma tozu
    🎈1 çay kaşığı karbonat
    🎈Üzeri için agave ile tatlandırılmış çikolata
 
  Başlayalım🍞🍞🍞

   1-Yumurta ekstratı krema kıvamında pürüzsüz bir hâl alana kadar karıştıralım.
   2-Agave şurubu ekleyelim.
   3-Sütü ve ardından azar azar çicekyağı
ilave edelim
   4-Unları ayrı bir kapta elekten geçirelim.
   5-Unlu karışıma kabartma tozu ve karbonatı ilave edelim.
   6-Kakao ve vanilyayı ekleyelim.
   7-Unlu karışımı sıvı karışıma ilave edip boza kıvamında bir kek karışımı elde edelim.
   8-Önceden  ısıtılmış  165° fırında 40 'kadar pişiriyorelim. Çıkarttığımızda çikolata ile süslüyelim.
 Bal şeker olsun...


             

PORTAKALLI MUHALLEBİ





     🎈 1 çorba kaşığı patates nişastası
     🎈 2 çorba kaşığı schär mix b
     🎈 4 çorba kaşığı toz şeker
     🎈 4 su bardağı badem sütü
     🎈 2 paket vanilya
     🎈 2 portakal
 

 
  1-Tencere içerisine nişasta ve unu eleyerek koyuyoruz
  2-Toz şekeri ilave ediyoruz ya da yerine 2 çorba kaşığı stevia  o da olmaz derseniz 8 çorba kaşığı agave şurubu kullanabiliriz
  3-Badem sütü ilave edip çırpıyoruz,ocağa alıp altını açıyoruz
  4-Bir portakalın suyunu sıkıyoruz ve kabuklarını rendeliyoruz,burada biraz hızlı hareket ediyoruz ki ocaktakini fazla yalnız bırakmaya gelmez, topaklanıverir. Koyulaşmaya başlayan muhallebinin içerisine portakal suyu ve rendesini ilave ediyoruz.1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  5-Vanilyayı da ekleyip ,karıştırıyoruz
  6-Portakalı ince dilimleyip üçgen şekillendirip ,servis yapacağımız cup bardakların içlerini dilediğimiz gibi şekillendirip,sunuyoruz..
  Bal şeker olsun  ....


PUF KEK

PUF KEK




  Limonlu yumuşacık kıvamıyla bir kek tarifi daha sizinle. Kalıbından kolay çıkması için karton kek kalıpları kullandım bu defa. Tek porsiyonluk  bu kek kalıpları hem kolaylık sağlıyor hem de daha tatlı sunumlar yapmak için ideal. 

 🍰4 yumurta ekstratı
 🍰3 yumurta sarısı
 🍰1 su bardağından iki parmak az schär mehl un (100 gr)
 🍰1/2 kabartma tozu
 🍰1 çorba kaşığı limon suyu
 🍰2 çorba kaşığı sıcak su
 🍰1 çorba kaşığı zeytinyağ
 🍰85 gr şeker ya da  4 çorba kaşığı stevia
 🍰1 çimdik tuz

&&&&&&&&&&&&&&&

1-170°ye fırını ayarlayalım.
2-Bir kabın içerisine unu ve kabartma tozunu elekten geçirelim.
3-Başka bir kasede yumurta sarılarını ve şekeri krema kıvamını alana kadar çırpalım
4-Sıcak suyu ilave edelim.
5-Üçüncü ayrı bir kapta yumurta ekstratlarını çırpalım, tuz ve limon suyunu ilave edelim.
6-Oluşan karışımı bir önceki karışımla birleştirelim. Spatula yardımıyla alttan üstte doğru söndürmeden karıştırmaya devam edelim.
7-Unu da ilave edelim, homojen bir kıvam aldığında ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim.


🍒Yumuşacık bir kek tarifi. Eminim sizde bu tarifi seveceksiniz..
  Ufak bir dip not, uzun ömürlü bir kek değil, aynı gün içerisinde tüketmenizde fayda var.

🍒Fırının içine su dolu bir kase koymayı unutmayalım...

KAR BEYAZ KEK








🍞8 yumurta ekstratı
🍞1 su bardağından iki parmak eksik schär mehl un
🍞1/2 kabartma tozu
🍞1 kaşık limon suyu
🍞1/2 su bardağı stevia
🍞1 tutam tuz


&&&&&&&&&&&&&&&&&


1-170° ye fırını ayarlayalım.
2-Un ve kabartma tozunu elekten geçirelim.
3-Yumurta ekstratlarını hazırlayalım,içerisine stevia ilave edelim.
4-Limon suyunu ve  tuzu da ilave edelim.
5-Büyük cam kaseye karışımı aktarın.
6-Üzerine un karışımını ekleyelim,alttan üste spatula yardımıyla karıştıralım

7-Minik kek kalıplarına kek karışımını dökelim,40 dakika sonrasında kar beyaz kekimiz hazır....



        TOFULU KABAK SANDALI








2 Kabak
100 gr Tofu
Dereotu
Nane
Karabiber
Sarımsaklı zeytinyağ
Tuz


&&&&&&&&&&&&&&


1-Kabakları uzunlamasına ikiye bölüyoruz,içini oyuyoruz.
2-İçinden çıkan kabak parçaları ile tofuyu çatal yardımıyla eziyoruz.
3-İçi oyulan kabakları 5 dakika kadar haşlıyoruz.
4-Tofulu karışımın içine ölçüsü damak tadınıza bağlı dereotu,nane,karabiber ve tuzu ekleyip,harmanlayoruz.
5-Sudan aldığınız kabakların içine harcı ekliyoruz.
6-180°de 30 dakika pişiriyoruz.


PORTAKALLI KURABİYE


         





   🍩1 su bardağı toz şeker(isteğe bağlı çeyrek su bardağı stevia da kullanılabilir)
   🍩125 gr vegetal margarin
   🍩1 yumurta ekstratı
   🍩2 çorba kaşığı badem sütü
   🍩1 portakal suyu+ rendesi
   🍩1 limon kabuğu rendesi
   🍩1 çay kaşığı karbonat
   🍩3.5 su bardağı schär mehl un
   🍩3 tatlı kaşığı topiaco unu
 
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
 

 1-Yumurta ekstratını hazırlayalım.
 2-Toz şekeri  ilave edelim.
 3-Sütü ilave edelim, çırpıcı yardımıyla karıştıralım.
 4-Portakal suyu+rendesi ve limon kabuğu rendesi ekleyelim.
 5-Ardından margarini de ekleyip karıştıralım.
 6-Ayrı bir kapta  schär unu , topiaco unu ve karbonatı elekten geçirelim.
 7-Harmanladığımız unu karışımımıza azar azar ilave edelim.
 8-İyice yoğurulan hamuru şekillendirip 170°lik  fırında 45 dakika kadar pişirelim.İçi dışına göre daha yumuşak olan bu kurabiye bir kaç gün tazeliğini koruyor..

Bal şeker olsun...



GLUTENSİZ TAVUKLU TEPSİ MANTISI

    TAVUKLU TEPSİ MANT
                                           

                                         

                                              

  Mantı dendiğinde iç geçirmeyen yoktur herhalde hele bir de tepsi de tavuklu mantı olunca. Çok sevdiğimiz bu mantıyı glutensiz üretmek bizi çok mutlu etti. Sonuçta evde alerjen bir kişi olduğunda pişen her yemeğin alerjen halini üretmek rahatlığa sebep oluyor. Bu da iştahlı oğlumun sevdikleri arasında ilklerde yer alıyor. Denemeyen kalmasın diyorum ve tarife geçiyorum.


      Hamur için;

  •    2 su bardağı schär mix B
  •    1 su bardağı pirinç unu
  •    1 yumurta ekstratı
  •    Tuz
  •    Su
İç harcı için;

  •   4 adet haşlanmış tavuk budu+ suyu
  •   Karabiber
  •   Tuz
Yapılışı;
  1. Pirinç1 unu ve schär mix B unu bir kapta karıştıtoruz.
  2. Yumurta ekstratını da hazırlayıp(10 gr yumurta ekstratına 40 ml su ile topaklanmadan iyice karıştırıyoruz) içine ilave ediyoruz
  3. Orta sertlikte bir hamur elde ediyoruz.
  4. Hamuru toparladıktan sonra 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz
  5.  Bu arada tavukları küçük parçalara ayırıp karabiber ve tuzunuzu isteğe bağlı ilave ediyoruz.
  6.  Mantı hamurundan parça alıp  ince bir hamur elde ediyoruz
  7.  Hamuru kare kare kesip içine tavuklu harçdan yerleştiriyoruz iki kenardan sıkıp tavuk koyulan orta kısmını açık bırakıyoruz. Kağıdı iki kenarından sıkılmış şeker gibi.. 
  8. Tüm hamur  bittiğinde  fırında 190 °de üzeri kızarana kadar pişiriyoruz
  9. Kızaran mantıyı tepsisiyle birlikte ocağın üzerine alıp haşladığımız tavuk butlarının suyundan ilave ederek ocağın üzerinde döndüre döndüre pişiriyoruz. Yumuşayıp suyunu çektiğinde servise hazır demektir.. Dilerseniz kızdırılmış yağın içine ev  salçasını ya da kırmızı tatlı toz biberi ekleyip, birkaç saniye kızgın yağda çevirip üzerine ilave edebilirsiniz.




Batu'ya süt ve süt ürünleri alerjik olduğu için tereyağ kullanmadım. Sizde alerjik bir durum söz konusu değil ise lezzetinize lezzet katmak için tereyağ kullanabilirsiniz...
Bizimki orta boy bir tepsiyi aynı öğünde bitirdi. Bu da beğendiğinin göstergesi. Tabi bu aralar yemek yeme dürtüsü fazlaca çalışır durumda...Normalleşme sürecine geçişini bekliyoruz😂

  Size şimdiden afiyet olsun..