Siyez Unu ve Pazının Enfes Hali...



4 sap pazı

1 çay bardağı su

1 su bardağı siyez unu

1 su bardağı su

2 çay kaşığı kabartma tozu

1 tatlı kaşığı phsyillum 


Pazı ve 1 çay bardağı suyu rondodan geçirin.

Ayrı bir kasede siyez unu, kabartma tozu ve phsyillum karıştıralım.

İçerisine su ilave edelim ve çırpalım.

En son pazılı karışımı ekleyelim.

Kıvamını alan krep karışımını tavaya ince dökelim ve pişirelim.

Toplam 7 adet krep çıkıyor.

Afiyet olsun

Çilek Reçelli Kurabiye



1 su bardağı karabuğday unu

1 çorba kaşığı siyez unu

1/2 su bardağı hindistan cevizi unu

2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı

1 çorba kaşığı vegan margarin

3 çorba kaşığı çilek reçeli

Bir kasede unları karıştıralım.

Üzerine yağları ekleyelim.

Reçeli ekleyelim, yoğuralım.

Şekil verelim, önceden ısıttığımız fırında !65 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Pişen kurabiyeleri fırın teline soğumaya bırakalım.

Afiyet olsun...



Rafine Şeker Olmadan Çilek Reçeli

 


  Annelerimizin yaptığı evlerimizi miisss gibi kokutan çilek reçeliyle başlayalım bugüne. Aralarda konuşuruz kokularında karşıya aktarabileceğimiz bir teknolojiyi. Şu an hissedeceğiniz çilek reçeli kokusu sizi çocukluğunuzdaki bir anının içine yolculuğa çıkarabilir. Hal böyleyken daha sistem bu yöne evrilmemişken biz de ne yapıyoruz. Aynı kokuyu duymak için mutfağın yolunu tutuyoruz. 

Bir farkla rafine şeker olmadan nöbet şekeri ile yapılan bir reçel bu. Denemeye değer. 


1.5 kilo ayıklanmış çilek

350 gr nöbet şekeri

Nöbet şekerini bir tencerede 2 su bardağı sıcak su ile çözülmesini sağlayalım.

Çözülen şeker suyunu çileklerin üzerine dökelim ve bir gece bekletelim.

Ocağa alalım ve kıvam alana kadar kaynatalım.

Kaynadığında içine 3 çorba kaşığı limon suyu ekleyelim 

1o dakika daha kaynatalım.

Ve reçel hazır. Afiyet olsun...





 Kahvemi yudumlarken tadını alabildim uzun zaman sonra, yok yok bunun covidle bir ilgisi yok. Hasta değilim. Sadece bazen lezzet vermez sana hayat. O lezzeti, duyunun algılama hali için senin yaşıyor olman gerekir. Anı yaşıyor olman, kendini keşfediyor olman gerekir. Balkonumdaki sakız sardunyanın parmak uçlarımda bıraktığı ipeksi dokuyu hissetmem gerekir mesela. İşte tam da o sabahlardan birindeyim yine. Alameti farikası işte bu insanın. Şükürle küfür arasında kaldığında hangi yolu seçtiğinde...

 Neyse kahveden girip mücevherden çıkıyorum bu sabah😉. Karabuğday unuyla harmanlanan pratik bir tarif


1 kabak

1 dal taze soğan

2 çorba kaşığı karabuğday unu

1/2 çay kaşığı phsyillum 

1/2 şişe maden suyu

1çay kaşığı nane

1/2 çay kaşığı zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı tuz


Kabakları rendeleyelim.

Taze soğanı ince doğrayalım. Siz çoğaltabilirsiniz. Fazlası Batu’ya dokunduğu için ben az tutuyorum.

Derin bir kaseye alalım. İçerisine maden suyunu ilave edelim.

Tüm baharatları ekleyelim, karıştıralım.

Un ve phsyillumu ayrı bir kapta karıştıralım.

Kasenin içine yavaş ve karıştırarak ilave edelim.

Tavayı alalım ve biraz yağ sürelim.

Kaşık yardımıyla dökelim ve pişirelim.

Her daim her lezzetin farkındalığıyla yaşadığımız anlarımız olsun...

Afiyet Bal olsun...

Üzümlü Kurabiye


1 su bardağı karabuğday unu

100 gr margarin

1 çay bardağı agave şurubu

1su bardağı üzüm

1 paket vanilya

Unun içerisine vanilyayı ekleyin ve karıştıralım.

Margarin ve agave şurubunu ilave edelim, karıştırıp, yoğuralım.

Ardından kuru üzümleri ekleyelim ve yaklaşık 15 cm çapında yassı yuvarlak şekil verelim. Ben dev bir kurabiye istedim. Siz dilerseniz daha küçük de yapabilirsiniz.

170 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Telimizin üzerinde soğumaya alalım.

Afiyet Bal Olsun...


Renkli Kurabiye

 



125 gr vegan margarin

1/2 su bardağı hindistan cevizi kreması

1/3 agave şurubu

1.5 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2.5 çorba kaşığı kakao

Margarin, krema, agave şurubu derin bir kasede karıştıralım.

Ayrı bir kasede karabuğday ununun içerisine kabartma tozu, vanilya, phsyillum ekleyelim, karıştıralım.

Margarinle karışıma yavaş ve karıştırarak ilave edelim.

Hamuru ikiye ayıralım. 4/1 su bardağı karabuğday unu ilave edelim ve yoğuralım.

Diğer parçayı alalım ve içerisinde ham kakao ilave edelim ve yoğuralım.

Yaklaşık 25 cm çapında iki hamuruda el yordamıyla yuvarlak açalım.

Yağlı bir kağıt üzerine hamurları yerleştirelim. Kakaolu hamur üste gelsin. 

Yağlı kağıt yardımıyla yuvarlayalım ve dilimleyelim.

165 derecede 35-40 dakika kadar pişirelim ve soğuması için tel üzerine bırakalım.

Afiyet olsun...

Mantarlı Karnıyarık



3 patlıcan

2 sivri biber

2 domates

1 kapya biber

1 kuru soğan

1 limon

500 gr mantar

Sarımsak

Karabiber

Tuz

Bir kase suyun içine limon sıkalım ve mantarları içinde temizleyelim.

Patlıcanları bütün haliyle fırına atalım.

Sivri biber, kapya biber, soğan, domates ve temizlediğimiz mantarları küp küp doğrayalım.

Bir tavada önce mantarları soteleyelim. Suyunu salıp tekrar çektiğinde soğan ve karabiber ilave edelim.

Ardından diğer doğradığımız sebzeleri ekleyelim ve soteleyelim. 

Frında yumuşayan patlıcanları bıçak ve çatal yardımıyla ortasını açalım.

İç harcımızı koyalım ve fırın kabına domates rendesi ve sarımsak ekleyelim.

180 derecede 35-40 dakika arası fırına verelim.

Afiyet Bal Olsun...

Kestane Unlu Kavunlu Kek


Yeni dönemden selamlar. Yine uzun süre oldu. Yurt dışı gezileri ve covid dönemi sonrası yine yeni tarifler ile karşınızdayım. Hafif bir kek tarifim var bugün sizlerle paylaşmak istediğim. Yaz sıcağında kavunun lezzet kokan tadıyla tatlandırdığım, rafine şeker olmadan hızlı bir şekilde yapabileceğiniz bir tarif bırakıyorum şuraya. Tarif benden, denemesi sizden...


1 su bardağı Çekilmiş Kavun

1/2 su bardağı Hindistan Cevizi Kreması

1/2 su bardağı Sıvı Yağ

1/2 su bardağı Agave Şurubu

1 su bardağı Kestane Unu

4 tane İnce Dilimlenmiş Kavun

Çekilmiş kavun, krema, sıvıyağ ve agave şurubunu derin bir kaseye alalım, karıştıralım.

Üzerine kestane ununu ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Kıvam alan kek hamurunu 15 cm çapında kek kalıbına dökelim.

Üzerine ince dilimlenmiş kavunları ilave edelim.

165 derecede 30-4- dakika arası pişirelim

Kavun Dondurma

 









1 adet kavun

Kavunun çekirdeklerini rondoda çekelim. Buzluya 10 dakika bekletelim.

Kavunun büyüklüğüne göre kavunu dilimledim ve rondoda çekelim. 

Buzluktaki çekilen çekirdeklerinde ekleyelim ve yeniden rondoda çekelim. 

Buzluğa alalım. Ardından 10 dakika sonra buzluktan çıkaralım ve rondoda çekelim. 

Ve bitti. İster dondurma kalıplarına ister bir kasede buzlukta yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.

Afiyet bal ola...

Çekirdekli Karabuğday Ekmeği

 İtalya’nın ünlü Focaccia ekmeğini karabuğday unuyla ve çekirdek ekleyerek denedim. Üstelik maya olmadan. İster kahvaltı ister atıştırmalık, nasıl isterseniz...


1.5 su bardağı karabuğday unu

1/2 su bardağı çekirdek içi

1 tatlı kaşığı mix gom ya da psyllium 

1 su bardağı badem sütü

1 çay kaşığı tuz

Bir kase içine un,mix gom ve tuzu ekleyelim ve karıştıralım.

İçerisine azar azar sütü ilave edelim.

En son çekirdeği ekleyelim küçük bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve tepsi boyutunda el yordamıyla hamuru açalım ve buzdolabında bir gün dinlenmeye bırakalım.

Dinlenen hamurun üzerine dilimlenmiş domates ve dilimlenmiş sarımsağı ekleyelim.

180 derecede 45 dakika pişirelim. 

Fırından çıkardığımızda üzerine zeytinyağ ve biraz kuru nane gezdirelim.

Afiyet bal ola...

Fit Kurabiye

 Aklınızı başınızdan alacak lezzetli bir kurabiyemsi tarif. Kurabiyeyi taklit eden bu lezzet şeker kullanmadan yapılan, meyve ve tarçının aromasıyla harmanlandı.


2 muz
9 hurma
1 kırmızı elma
1 su bardağı yulaf
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı badem sütü

Muzu çatal yardımıyla ezelim.
Hurmaları biraz badem sütü katalım ve rondoda çekelim. Muzun içine ilave edelim.
Elmayı rendeleyip ekleyelim. Tarçını da ilave edelim. Çatal yardımıyla ezelim 
Kaşıkla yuvarlak dağınık bir şekilde yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye alalım 
170 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim. Üzeri biraz sertleşmiş oluyor ama içi yumuşak. Soğuması için telin üzerinde dinlendirelim.
Bu arada hurmanın yumuşaklığına göre badem sütünü arttırıp azaltabilirsiniz.
Afiyet bal ola...



Pestilflan


Fransız tatlısı olan Flan’ı denemek isterken, neye niyet neye kısmet olan bu tarif halini aldı. Flan’ın yumuşak, damaklarda bıraktığı kadifemsi tadını beklerken sonunda pestile dönen tarifimin adı da ancak Pestilflan olmayı hakederdi diye düşünüyorum. Evet, tarif kadifemsi bir tat değil ancak farklı bir tarif elde etmenin mutluluğunu yaşamış oldum. İlk defa başladığım nohut suyunu pişen bir tatlıda kullanmış oldum. Pişman mıyım? Aslaa😂 👩🏼‍🍳Lezzetini ben çok sevdim. E sizlerle paylaşmasam da olmazdı. 
Şimdiden kolay gelsin...

1 su bardağı kaynamış nohut suyu

1/2 su bardağı agave şurubu

20 cl hındıtan cevizi kreması

1 çorba kaşığı limon esansı

4 çorba kaşığı maizena

 

Tüm malzemeyi çırpalım ve tart kalıbının içerisine yağlı kağıt koyup karışımı içine dökelim.

180 derecede 40 dakika kadar pişirelim.


Mantarlı Karnabahar Pilavı

 



Karnabaharı farklı halleriyle sofralaramıza katmanın zamanı geldi. Karnabahar pilavı yapmak sanıldığı kadar zor değil. 10 dakika kadar kısa bir sürede karnabahar pilavını hazırlayabilir dilediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.


4 su bardağı rondoda çekilmiş karnabahar
1çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı su
Bir parça zencefil


Mantarlı Harç için;

500 gr mantar
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 kapya biber



Bir tencereye sırasıyla tüm malzemeyi koyalım.
Pişmeye bırakmadan azar azar su ilave ederek karnabaharın yumuşamasını sağlıyoruz. Dikkat edebilmesi gereken nokta suyu birden dökmemek aksi halde püre kıvamına döner. 

Mantarı dilim dilim doğrayalım. Tavaya alalım ve suyunu salıp tekrar çekmesini bekleyelim.
Kapya biber ve soğanı minik doğarayalım. 
Sıvı yağ ekleyelim kavuralım.
Tuz ve karabiberinde ilave edip karamelize olduğunda ocaktan alalım. 
Servis tabağına dilediğimiz şekilde alalım.
Afiyet bal ola...

Yaz İçeceği

 Bu güzel yaz gününde Fransa’nın en sıcak hatta en en en bi sıcak gününde bildiriyorum merkez...Buralar yanıyor yanıyor. 

Ciddi anlamda yoğun bir şekilde yaşanılan bu canicule hepimizi yordu. İş yerleri cuma günü tatil edildi ve küresel ısınmanın getirilerinden birini daha yaşamlara nasıl yansıdığını gözlemlemiş olduk. Tabi bu durumu gözlemlemek yeterli değil, birey olarak herbirimiz üzerimize düşeni üstlenmediğimiz sürece çok daha fazlasını bizden sonraki nesillere  bırakmış olacağız. 

Anı kurtarmak, içimize biraz olsun ferahlık getirmek için  size soğuk mu soğuk lezzetli bir tarifle geldim...


1 avuç kiraz sapı
15 adet kiraz
Zencefil
1.5 lt su
Bir dilim kavun
Bir dilim karpuz dilimlerin büyüklüğü isteğe bağlı değişebilir

Kiraz sapı, kiraz, su ve zencefili bir tencerede 15 dakika kaynatalım. 
Ocaktan aalalım, kavun ve karpuzu ilave edelim üç saat kadar içinde bekletelim ve süzelim.
Süzülen içeceği buzdolabına alalım ve soğuduğunda servis edelim.

Granola Tatlı

 Tatlı krizine iyi gelen muhteşem bir tatlı. Bu tarifleri bundan sonrasında Bızzt Tarifler olarak sizlerle paylaşacağım. Çok pratik, pişmeyen, dakikada hazır olan, kahvelerinizin yanına eşliksiniz olmaya aday...

Denemeyi ve benimle deneyimlerinizi paylaşmayı unutmayın...

1 su bardağı Gluten Free Granola

1 tatlı kaşığı Trakya Çiftliği Vegan Peynir

6 çorba kaşığı Eco mil Cuisine Badem Kreması

1 çorba kaşığı La Vie Claire Agave Şurubu

5o gr Alter Eco Sütsüz Çikolata

Gronalayı rondoda çekelim, toz haline getirelim.

İçerisine vegan peynir, krema ve agave şurubunu ekleyelim, karıştıralım.

Üzerine benmari usülü çikolatayı eritelim. Dökelim. 

Bu malzemeden iki tane derin olmayan kase tatlı elde etmiş oluyoruz.

Afiyet, Bal Ola...