Doyurucu Bir Salata Tarifine Ne Dersiniz?



Pancarlı Salata



  • 3 orta boy patates
  • 2 havuç
  • 1 pancar
  • 2 dal taze soğan
  • Sos için;
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2 çorba kaşığı haşlanmış pancarın suyu
  • 1 çay kaşığı tuz


  1. Patates, havuç ve pancarı küp küp doğrayıp haşlayalım ya da buharda pişirelim. 
  2. Taze soğanı ince ince keselim.
  3. Derin bir salata kasesine alalım.
  4. Sosu ayrı bir kasede hazırlayalım ve salataya ilave edelim.

     Afiyet olsun...



Kayısı ve Elmanın Enfes Buluşması





Elmalı Kayısı

  • 1 su bardağı kayısı 
  • 1 küçük boy elma
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı badem sütü
  • 4 hurma
  • 1 tatlı kaşığı badem ezmesi
  • 3 yemek kaşığı çekilmiş badem
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kakao


  1. Kayısı, elma rondodan geçirelim.
  2. Nişasta ve badem sütü ekleyip tencerede pişirelim. 
  3. Pişen muhallebiye hurma, badem ezmesi, badem, tarçın ve kakaoyu ilave edip karıştıralım. Blenderdan geçirelim
  4. Şekil verelim. Buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

Afiyet olsun...

Mercimek Ununu Her Tarifte Kullanabiliriz

 

































Biri Brokoli mi Dedi?




Brokoli Köftesi


  • küçük boy haşlanmış brokoli
  • 1 havuç
  • 1 yumurta sarısı
  • soğan
  • sarımsak
  • pul biber
  • karabiber
  • tuz 
  • zerdeçal
  • kimyon
  • 2 kaşık mercimek unu
  • 2 kaşık nohut unu
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  Brokoli, havuç, soğan, sarımsak rondoda çekilir. Kalan tüm malzeme eklenir ve yoğurulur. Şekil verilip fırında 165 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.

Sos için;

  • 1 su bardağı domates suyu
  • 3 kaşık zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı badem sütü
  • Kekik
  • Nane
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Zerdeçal

Küçük bir tavada bütün malzemeyi pişiriyoruz. Blender ile pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz.
Afiyet olsun...


Karadutun Bu haline Bayılacaksınız




Karadutlu Crumble


  • 250 gr karadut
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi şekeri
  • 100 gr Orkide Vegan margarin
  • 5 yemek kaşığı schar mix b
  • 1.5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 paket vanilya şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın


  1. Fırın  kasesine yıkanmış, suyu süzülmüş karadutları alalım.
  2. Üzerine hindistan cevizi şekeri dökelim
  3. Ayrı bir kasede mix b unu, pudra şekeri, vanilya ve tarçını kaşık yardımıyla karıştıralım.
  4. Margarini ilave edelim. Bitkisel margarin buzdolabında her zaman yumuşak kıvamda kaldığı için kullanmadan 15 dk önce derin dondurucuda bekletelim. Küçük parçalara halinde kaseye alalım.
  5. El yordamıyla margarini una yedirelim. Kum gibi ama biraz da yapışan bir hamur elde edilecek.
  6. Karadutların üzerine un karışımını dökelim.
  7. 170 derecede 35-35 .dakika üzeri kızarana kadar pişirelim pişirelim.

Afiyet olsun...


Bezelye Proteinini Yemeklerinize Eklemeyi Unutmayın

 




Bezelye Proteinli Zeytinli Kek


 Sadece sarı bezelyeden elde edilen VEGGY Bezelye Proteini tariflerin içeriğindeki besleyicilik oranını arttırdığı için iyi bir alternatiftir. Börek, çorba, bolonez sos, kek,  gibi protein değerini arttırmak istediğiniz bir çok tarifte kullanabilirsiniz.

 Suda ıslatarak biraz bekletip sonrasında uygulamaya geçmek daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. 



  • 1.5 su bardağı VEGGY bezelye proteini
  • 1 su bardağı karabuğday unu
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı beyaz biber
  • 1/3 su bardağı çiçek yağ
  • 1/2 su bardağı badem sütü
  • 2 diş sarımsak turşusu
  • 3 çorba kaşığı ezilmiş zeytin
  • 1 tatlı kaşığı pancar tozu



  1. Pancar tozu ve ezilmiş zeytin dışında tüm malzemeleri derin bir kapta önce bir çatal yardımı ile sonra da elimizle yoğuralım.
  2. Hamurdan 3 çorba kaşığı kadar başka bir kaba alalım. Ayırdığımız bu karışıma pancar tozu ilave edip tekrar yoğuralım.
  3. Diğer karışıma da zeytin ezmesini ilave edip yoğuralım.
  4. Bir kek kalıbına zemine pancar tozu olan üzerine zeytinli hamuru ilave edip şekillendirelim.
  5. 170 derecede 35 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun...



Denemedim Demeyin...




 Bomba

 Bayıldım Bayıldım...

 Evet bir çok yerde tarifi var ancak sütsüz çikolata ile denememiştim ve şimdi pişmanlığını yaşıyorum.

 Bu enfes lezzeti bir de benim elimden deneyin. Tatlı ihtiyacınızı şıp diye çözecek lezzetlerden biri daha. Sadece 10 dakika. Hadi hemen mutfağa. Kahvenizin eşlikçisini hazırlamaya ne dersiniz?


  • 4 tene hurma
  • 4 tane kuru incir
  • 8 badem
  • 4 ceviz
  • 2 paket mayalıhane düşük proteinli çikolata


  1. Ocakta benmari usulü çikolatalarımızı erimeye bırakalım.
  2. Hemen hurma ve incirleri bıçak yardımıyla içlerini açıp ceviz ve bademleri yerleştirelim. Hurmalar ve incir yumuşak kıvamda olmalı.
  3. Ben hurmaya badem ve incire ceviz koydum. tercih sizin.
  4. Benmari usulü erittiğimiz çikolataya bulayıp beş dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz. Beklerken de kahveleri hazırlayalım.

Afiyet olsun...

Bugün Karnabaharla Ne yemek Yapsam?




Karnabahar Köftesi


  • 1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 bardak haşlanmış karnabahar
  • 2 kaşık nohut unu
  • 2 kaşık mercimek unu
  • 2 kabak
  • 2 havuç
  • 1 soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay kaşığı pul biber
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu


  1. Tüm malzemeleri rondoda karıştırıp el ile şekillendirelim. İster fırın isterseniz de tavada pişirebilirsiniz.
  2. Ben fırında 170 derecede 45-50 dakika arası pişirelim

Sıfır Şeker ile Damaklara Tat Katan Atıştırmalık

 





Yulaf Ezmeli


  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
  • 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 su bardağı glutensiz yulaf ezmesi
  • 1/2 su bardağı dut kurusu unu
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu



  1. Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  2. Kaşık yardımıyla pişirme kağıdının üzerine döküyoruz.
  3. Fırında 165 derecede 15 dakika pişiriyoruz.

  Saatinizi kurmanızda fayda var çok hızlı pişiyor. Ben bir tepsiyi yakmış bulunuyorum 😀


DONDURMANIN ZAMANI VAR MIDIR?

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...            




  Dondurmayı kim sevmez, değil mi? Yazın sıcağında bizi bir adım daha serinleten aynı zamanda damağımızda lezzet şölenleri yaratan bir tattır.

  Dondurmaya lezzet verenin şeker olduğunu düşünebilirsiniz çoğu zaman, lakin rafine şeker olmadan da keyifli tatlar ortaya çıkarta bilirisiniz. Stevia, pekmez, hurma özü, akçaağaç şurubu, bal, meyveden üretilme şeker gibi bir çok alternatifimiz vardır. Yeter ki deneyelim...

  Anlatırken bile şu saatte olmaz diyerek kendimi tutmaya çalıştığım ve kaçamadığım bir tatlıdır benim için. Her çeşidini severim. E mağlum benim sadece keçi sütü kullanabilmem ve oğlumunda hayvansal hiçbir sütü kullanamıyor olması ile dondurmalar tamamen ev yapımına dönüşmek zorunda kaldı. 
  
                                      

  Zaman zaman dayanamayıp sevdiğim bir markayı yediğimde de ağrısını iki gün çekmek cabası oluyor. Bir kaç marka vegan dondurma üretiyor ve bence çok da başarılı. Aynı zamanda sorbet üreten yerlerde mevcut ancak her istediğiniz an ulaşamayabiliyorsunuz. Bu durumda derin dondurucuda bir iki kap dondurma hazırda tutmak benim için efsane kurtarıcı oluyor.

  Bu yıl badem sütünden hindistan cevizi sütüne bir çok süt çeşidi kullanarak bir çok tarif paylaşmak istiyorum sizlerle. Bloğumun temasına pek uymasa da hatta keçi sütünden bir kaç tarif dahi ekleyebilirim. Ne dersiniz?

  




 


















Böyle Tatlısını Yemediniz...

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    



Ekşi Tatlı Sulu Köfte


  • 1 Kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 küçük boy tatlı patates


Köftesi için;

  • 150 gr kıyma
  • 1/2 çay kaşığı beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1.5 çorba kaşığı Teff Gevreği
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı kinoa unu


Terbiye için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 limon suyu


  1. Bir kasede kinoa unu dışında tüm malzemeleri yoğurup minik, yuvarlak köfteler yapıyoruz.
  2. Tepsiye koyduğumuz kinoa ununa yuvarladığımız  köfteleri buluyoruz.
  3. Tencereye doğradığımız  soğanları zeytinyağda  kavuruyoruz.
  4. Domates salçasını ekliyoruz.
  5. Küp küp doğradığımız tatlı patatesleri ilave edip, kavuruyoruz. Suyunu ilave ediyoruz.
  6. Kaynadığında köfteleri de ekliyoruz. Piştikten sonra terbiyesini yapıyoruz. Dilerseniz yapmayabilirsiniz.
  7. Yapmak isteyenler içinse yumurta sarısı ve yarım limon suyunu karıştırıp, pişen yemekten bir kaşık ilave ediyoruz. Tencereye döküyoruz.

Afiyet olsun...




Haftaya Pirinç Köftesiyle Başlayalım mı?

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    




Soslu Pirinç Köftesi



  • 2 patates
  • 1 havuç
  • 2 su bardağı haşlanmış pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sos için;

  • 1/2 su bardağı Ajvar
  • 1 bardak domates suyu


Pirinç köftesi için tüm malzemeleri rondodan geçirelim ve yuvarlak şekil verelim. Kızgın yağda kızartalım.

Sosu için domates suyunu ufak bir tencerede domates suyunu kaynatalım.

Kaynayan domates suyuna ajvar ilave edelim ve soğumaya bırakalım.

İster ayrı bir kasede isterseniz  köfteleri sosun üzerinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Bayram Çikolatasına Sağlıklı Alternatif

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    





Hurma Topları


  •  6 ceviz içi
  • 10 tane hurma
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı badem unu


Tüm malzemeyi rondodan geçirelim.

Derin dondurucuda beş dakika kadar dinlendirelim.

Dilediğimiz gibi şekillendirelim.

Afiyet olsun...

En Sağlıklı Tuzlu Tariflerden Biri Daha...

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    





Çıtır Kıtır



  • 3 çorba kaşığı badem unu
  • 2 çorba kaşığı keten tohumu unu
  • 1 çorba kaşığı chia tohumu
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 3 çorba kaşığı nohut unu
  • 1/2 su bardağı badem sütü


  1. Tüm malzemeyi bir kasede karıştıralım. Hamur haline getirelim.
  2. Yağlı kağıdı sevdiğimiz tepsiye ince bir katman olarak el yordamıyla açalım.
  3. Bıçak yardımıyla çizik atalım ama kesmeyelim.
  4. 180 derecede 30-35 dakika arası pişirelim.
  5. Soğuduktan sonra çizik attığımız yerlerden kıralım.

Afiyet olsun.

Damla Sakızlı Muhallebiye Badem Unu Eklesek

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...         


Damla Sakızlı Badem Muhallebi

 


  • 2 bardak badem sütü
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 çorba kaşığı badem unu
  • 1/2 çay bardağı Doal Meyveden Şeker
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı damla sakızı


  1. Badem sütünü ocakta kaynatalım.
  2. Kaynayan süte mısır nişastası ilave edelim.
  3. Badem ununu ilave edelim.
  4. Kıvam almasını bekleyelim.
  5. Kıvamını alan süte meyveden şeker, tarçın ve damla sakızını ekleyelim.
  6. Bir kaç dakika içinde ocaktan alalım.
  7. Servis tabaklarına alalım.