Brokoli Köftesi
- küçük boy haşlanmış brokoli
- 1 havuç
- 1 yumurta sarısı
- soğan
- sarımsak
- pul biber
- karabiber
- tuz
- zerdeçal
- kimyon
- 2 kaşık mercimek unu
- 2 kaşık nohut unu
- 2 kaşık zeytinyağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Brokoli, havuç, soğan, sarımsak rondoda çekilir. Kalan tüm malzeme eklenir ve yoğurulur. Şekil verilip fırında 165 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.
Sos için;
- 1 su bardağı domates suyu
- 3 kaşık zeytinyağ
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı badem sütü
- Kekik
- Nane
- Kimyon
- Pul biber
- Zerdeçal
Küçük bir tavada bütün malzemeyi pişiriyoruz. Blender ile pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz.
Afiyet olsun...
Bezelye Proteinli Zeytinli Kek
Sadece sarı bezelyeden elde edilen VEGGY Bezelye Proteini tariflerin içeriğindeki besleyicilik oranını arttırdığı için iyi bir alternatiftir. Börek, çorba, bolonez sos, kek, gibi protein değerini arttırmak istediğiniz bir çok tarifte kullanabilirsiniz.
Suda ıslatarak biraz bekletip sonrasında uygulamaya geçmek daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
- 1.5 su bardağı VEGGY bezelye proteini
- 1 su bardağı karabuğday unu
- 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı beyaz biber
- 1/3 su bardağı çiçek yağ
- 1/2 su bardağı badem sütü
- 2 diş sarımsak turşusu
- 3 çorba kaşığı ezilmiş zeytin
- 1 tatlı kaşığı pancar tozu
- Pancar tozu ve ezilmiş zeytin dışında tüm malzemeleri derin bir kapta önce bir çatal yardımı ile sonra da elimizle yoğuralım.
- Hamurdan 3 çorba kaşığı kadar başka bir kaba alalım. Ayırdığımız bu karışıma pancar tozu ilave edip tekrar yoğuralım.
- Diğer karışıma da zeytin ezmesini ilave edip yoğuralım.
- Bir kek kalıbına zemine pancar tozu olan üzerine zeytinli hamuru ilave edip şekillendirelim.
- 170 derecede 35 dakika kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Bomba
Bayıldım Bayıldım...
Evet bir çok yerde tarifi var ancak sütsüz çikolata ile denememiştim ve şimdi pişmanlığını yaşıyorum.
Bu enfes lezzeti bir de benim elimden deneyin. Tatlı ihtiyacınızı şıp diye çözecek lezzetlerden biri daha. Sadece 10 dakika. Hadi hemen mutfağa. Kahvenizin eşlikçisini hazırlamaya ne dersiniz?
- 4 tene hurma
- 4 tane kuru incir
- 8 badem
- 4 ceviz
- 2 paket mayalıhane düşük proteinli çikolata
- Ocakta benmari usulü çikolatalarımızı erimeye bırakalım.
- Hemen hurma ve incirleri bıçak yardımıyla içlerini açıp ceviz ve bademleri yerleştirelim. Hurmalar ve incir yumuşak kıvamda olmalı.
- Ben hurmaya badem ve incire ceviz koydum. tercih sizin.
- Benmari usulü erittiğimiz çikolataya bulayıp beş dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz. Beklerken de kahveleri hazırlayalım.
Afiyet olsun...
Yulaf Ezmeli
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
- 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
- 1 su bardağı badem sütü
- 1 su bardağı glutensiz yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı dut kurusu unu
- 1/3 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 çay kaşığı vanilya özü
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
- Kaşık yardımıyla pişirme kağıdının üzerine döküyoruz.
- Fırında 165 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
Saatinizi kurmanızda fayda var çok hızlı pişiyor. Ben bir tepsiyi yakmış bulunuyorum 😀
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Dondurmayı kim sevmez, değil mi? Yazın sıcağında bizi bir adım daha serinleten aynı zamanda damağımızda lezzet şölenleri yaratan bir tattır.
Dondurmaya lezzet verenin şeker olduğunu düşünebilirsiniz çoğu zaman, lakin rafine şeker olmadan da keyifli tatlar ortaya çıkarta bilirisiniz. Stevia, pekmez, hurma özü, akçaağaç şurubu, bal, meyveden üretilme şeker gibi bir çok alternatifimiz vardır. Yeter ki deneyelim...
Anlatırken bile şu saatte olmaz diyerek kendimi tutmaya çalıştığım ve kaçamadığım bir tatlıdır benim için. Her çeşidini severim. E mağlum benim sadece keçi sütü kullanabilmem ve oğlumunda hayvansal hiçbir sütü kullanamıyor olması ile dondurmalar tamamen ev yapımına dönüşmek zorunda kaldı.
Zaman zaman dayanamayıp sevdiğim bir markayı yediğimde de ağrısını iki gün çekmek cabası oluyor. Bir kaç marka vegan dondurma üretiyor ve bence çok da başarılı. Aynı zamanda sorbet üreten yerlerde mevcut ancak her istediğiniz an ulaşamayabiliyorsunuz. Bu durumda derin dondurucuda bir iki kap dondurma hazırda tutmak benim için efsane kurtarıcı oluyor.
Bu yıl badem sütünden hindistan cevizi sütüne bir çok süt çeşidi kullanarak bir çok tarif paylaşmak istiyorum sizlerle. Bloğumun temasına pek uymasa da hatta keçi sütünden bir kaç tarif dahi ekleyebilirim. Ne dersiniz?
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Ekşi Tatlı Sulu Köfte
- 1 Kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 2 küçük boy tatlı patates
Köftesi için;
- 150 gr kıyma
- 1/2 çay kaşığı beyaz biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 4-5 dal maydanoz
- 1.5 çorba kaşığı Teff Gevreği
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı kinoa unu
Terbiye için;
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 limon suyu
- Bir kasede kinoa unu dışında tüm malzemeleri yoğurup minik, yuvarlak köfteler yapıyoruz.
- Tepsiye koyduğumuz kinoa ununa yuvarladığımız köfteleri buluyoruz.
- Tencereye doğradığımız soğanları zeytinyağda kavuruyoruz.
- Domates salçasını ekliyoruz.
- Küp küp doğradığımız tatlı patatesleri ilave edip, kavuruyoruz. Suyunu ilave ediyoruz.
- Kaynadığında köfteleri de ekliyoruz. Piştikten sonra terbiyesini yapıyoruz. Dilerseniz yapmayabilirsiniz.
- Yapmak isteyenler içinse yumurta sarısı ve yarım limon suyunu karıştırıp, pişen yemekten bir kaşık ilave ediyoruz. Tencereye döküyoruz.
Afiyet olsun...
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Soslu Pirinç Köftesi
- 2 patates
- 1 havuç
- 2 su bardağı haşlanmış pirinç
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Sos için;
- 1/2 su bardağı Ajvar
- 1 bardak domates suyu
Pirinç köftesi için tüm malzemeleri rondodan geçirelim ve yuvarlak şekil verelim. Kızgın yağda kızartalım.
Sosu için domates suyunu ufak bir tencerede domates suyunu kaynatalım.
Kaynayan domates suyuna ajvar ilave edelim ve soğumaya bırakalım.
İster ayrı bir kasede isterseniz köfteleri sosun üzerinde servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Hurma Topları
- 6 ceviz içi
- 10 tane hurma
- 1/2 çay bardağı badem sütü
- 2 çorba kaşığı kakao
- 2 çorba kaşığı badem unu
Tüm malzemeyi rondodan geçirelim.
Derin dondurucuda beş dakika kadar dinlendirelim.
Dilediğimiz gibi şekillendirelim.
Afiyet olsun...
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Çıtır Kıtır
- 3 çorba kaşığı badem unu
- 2 çorba kaşığı keten tohumu unu
- 1 çorba kaşığı chia tohumu
- 2 çorba kaşığı susam
- 3 çorba kaşığı nohut unu
- 1/2 su bardağı badem sütü
- Tüm malzemeyi bir kasede karıştıralım. Hamur haline getirelim.
- Yağlı kağıdı sevdiğimiz tepsiye ince bir katman olarak el yordamıyla açalım.
- Bıçak yardımıyla çizik atalım ama kesmeyelim.
- 180 derecede 30-35 dakika arası pişirelim.
- Soğuduktan sonra çizik attığımız yerlerden kıralım.
Afiyet olsun.
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Damla Sakızlı Badem Muhallebi
- 2 bardak badem sütü
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1/2 çorba kaşığı badem unu
- 1/2 çay bardağı Doal Meyveden Şeker
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı damla sakızı
- Badem sütünü ocakta kaynatalım.
- Kaynayan süte mısır nişastası ilave edelim.
- Badem ununu ilave edelim.
- Kıvam almasını bekleyelim.
- Kıvamını alan süte meyveden şeker, tarçın ve damla sakızını ekleyelim.
- Bir kaç dakika içinde ocaktan alalım.
- Servis tabaklarına alalım.