Buz Gibi Erik Suyu



Erik Suyu

Havalar sıcak ve içimizi serinletecek enfes lezzetlere ihtiyaç duyuyoruz. Benim gibi ekşi tatlı sevenlere gelsin bu tarif. Muhteşem rengiyle sizi sizden alır. Hadi mutfağa bu pratik tarifle içinizi serinletmeye...

 

  • 4 angelika erik
  • 2 su bardağı su
  • İsteğe bağlı meyveden şeker


  1. Kaynatalım, süzdükten sonra buzdolabında soğumaya bırakalım.
  2. Dilerseniz üzerine maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Dışardan aldığınız gazlı içecekler yerine evde yapılan soğuk içecekler sağlığınızı da korumanızı sağlayacaktır.
Afiyet olsun...

Size Bir Yalancı Tiremisu Tarifi Vereyim Mi?



Yalancı Tiremisu

Yine yeniden bir pazartesiden merhaba. Gününüz ve haftanız güzellikler ile geçsin diyerek ilk güzelliği ben yapayım. Haftaya tatlıyla giriş yapalım mı? Tarifin orjinali Tuğçe hanıma aittir. Dyt. Tuğçe Yurtdaş'ı uzun süredir takip ettiğim sevgili Seda Altın sayesinde tanımış oldum. Bu tarifi de diyet listelerini takip ederken ulaşmış oldum. İnanılmaz pratik ve lezzetli tarifler paylaşıyor. Bayılarak uyguluyorum. Kendim için yaparken neden Batu içinde dönüştürerek uygulamayım ki dedim ve badem sütünden ve mısır irmiğinden de enfes bir lezzet çıkmış oldu. 

1 su bardağı badem sütü

2 çorba kaşığı mısır irmiği

1 çorba kaşığı bal

4-5 damla vanilya özü

1 çay kaşığı türk kahvesi

1 çay kaşığı ham kakao

Badem sütünü bir tencereye alalım

İçerisine mısır nişastasını ekleyelim, sütü çekene kadar ocakta karıştıralım.

Süt çeken irmiğin biraz soğumasını bekleyelim ve bal vanilya özünü ilave edelim. Kaseye alalım.

Üzeri için türk kahvesi ve ham kakoyu karıştıralım ve kasenin üzerine süzgeç yardımıyla serpelim.

Afiyet olsun...

Çİlek Sever misin Yoksa Sende Oğlum Gibi...




Çilekli Kek



Yeni bir kek tarifim vaaarr hem de çilekli. Bilenler bilir Batu çilekten hiç hoşlanmaz. Gördüğü yerde saklanır, kafasını çevirir hatta ortamdan kaçar. Arabayla geçerken herhangi bir yerde çilek görür kafasını koltuğa gömer o derece yani. Bendeki deli cesareti sanırım demeliyim ama yok tabi ki servis ederken çilekleri sakladım. Tadıyla ilgili herhangi bir itirazı yok ancak yıllar öncesi danone reklamını televizyonda görmesi ile çilekle olan tüm bağını kesti hatta ev ahalisine de kestirmeye çalıştı ancak bu ara bizim tüketmemizden bir derece daha az rahatsız oluyor. Kendisi sevmese dahi bir başkasının yeme özgürlüğüne, onun alanına giremeyeceğini anlatıyorum ona sohbetlerimizde. Zamanla öğreniyoruz herkes gibi...








  • 2 su bardağı badem sütü
  • 1/3 su bardağı çiçek yağ 
  • 1 su bardağı meyveden şeker
  • 1 su bardağı pirinç unu
  • 1/2 su bardağı hindistan cevizi unu
  • 1 çay kaşığı guar gum
  • 5 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
  • 4-5 damla vanilya özü
  • 1 çay kaşığı glutensiz kabartma tozu
  • 5 çilek
  1. Sıvı malzemeleri karıştıralım. 
  2. Ardından kalan malzemeleri ekleyip kıvamını aldığında 165 derecede yaklaşık 40 dakika demek istiyorum, maalesef Batu fırını prizden çektiği için😅. Bunun çilekle bir ilgisi var mı? Bilemiyorum. Zamanlama ile ilgili şüphelerim var. 20 dakikadan sonra keki bir bıçak yardımıyla kontrol ederiz ya bence sizde 30 dakika sonrası unutmadan bi gözden geçirin derim. 
  3. Üzerine ortadan kestiğimiz çilekleri yerleştirelim.
  4. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpelim.

Hadi afiyet olsun şimdiden....

Glutensiz Damaklarda Tat Bırakan Karışık Pizza





Glutensiz Pizza




Hamur için; 

  • 2 su bardağı schar mix b
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket Yuva glutensiz maya
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ


İç malzeme;

  • 1 su bardağı ajvar
  • yeşil biber
  • kırmızı biber
  • mantar
  • dana jambon
  • kasap sucuk
  • Trakya Çiftliği Vegan Sade
  • Roka

  1. Hamur için olan tüm malzemeyi yoğuralım.
  2. Üzerini streç film ile kaplayalım ve 40 dk dinlendirelim.
  3. Dinlenen hamuru merdane ya da el yordamıyla açabiliriz.
  4. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve pizza hamurunu koyalım.
  5. Ben bu defa taban sosunu ev yapımı ajvar kullandım. Çok lezzetli oluyor ayrıca Batu'nun en sevdiği.
  6. Üzerine kullandığım malzemeleri siz istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz.
  7. Roka ve vegan peynir hariç tüm malzemeyi pizza hamurunun üzerine yerleştirin ve 170 derecede 20 dakika kadar pişirelim.
  8. Pizzayı fırından çıkardıktan sonra vegan peyniri rendeleyim ve rokayı ilave edelim.

Afiyet olsun...



O Zaman Bir Anane Tarifi Daha gelsin



Göbik


Son zamanlarda annemin de arada denemeleri oluyor e madem oluyor ve de lezzetli neden sizinle de paylaşmayalım ki. Hadi deneyin siz de yorumlarınızı bizimle paylaşın

  • 5 su bardağı şeftali kompostosu (rondodan geçirilmiş)
  • 3 çorba kaşığı Schar mix b
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • Vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Tüm malzemeyi tencere içine alıp, ocakta pişirelim.

Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz blender kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun

Doyurucu Bir Salata Tarifine Ne Dersiniz?



Pancarlı Salata



  • 3 orta boy patates
  • 2 havuç
  • 1 pancar
  • 2 dal taze soğan
  • Sos için;
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2 çorba kaşığı haşlanmış pancarın suyu
  • 1 çay kaşığı tuz


  1. Patates, havuç ve pancarı küp küp doğrayıp haşlayalım ya da buharda pişirelim. 
  2. Taze soğanı ince ince keselim.
  3. Derin bir salata kasesine alalım.
  4. Sosu ayrı bir kasede hazırlayalım ve salataya ilave edelim.

     Afiyet olsun...



Kayısı ve Elmanın Enfes Buluşması





Elmalı Kayısı

  • 1 su bardağı kayısı 
  • 1 küçük boy elma
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı badem sütü
  • 4 hurma
  • 1 tatlı kaşığı badem ezmesi
  • 3 yemek kaşığı çekilmiş badem
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kakao


  1. Kayısı, elma rondodan geçirelim.
  2. Nişasta ve badem sütü ekleyip tencerede pişirelim. 
  3. Pişen muhallebiye hurma, badem ezmesi, badem, tarçın ve kakaoyu ilave edip karıştıralım. Blenderdan geçirelim
  4. Şekil verelim. Buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

Afiyet olsun...

Mercimek Ununu Her Tarifte Kullanabiliriz

 

































Biri Brokoli mi Dedi?




Brokoli Köftesi


  • küçük boy haşlanmış brokoli
  • 1 havuç
  • 1 yumurta sarısı
  • soğan
  • sarımsak
  • pul biber
  • karabiber
  • tuz 
  • zerdeçal
  • kimyon
  • 2 kaşık mercimek unu
  • 2 kaşık nohut unu
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  Brokoli, havuç, soğan, sarımsak rondoda çekilir. Kalan tüm malzeme eklenir ve yoğurulur. Şekil verilip fırında 165 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.

Sos için;

  • 1 su bardağı domates suyu
  • 3 kaşık zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı badem sütü
  • Kekik
  • Nane
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Zerdeçal

Küçük bir tavada bütün malzemeyi pişiriyoruz. Blender ile pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz.
Afiyet olsun...


Karadutun Bu haline Bayılacaksınız




Karadutlu Crumble


  • 250 gr karadut
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi şekeri
  • 100 gr Orkide Vegan margarin
  • 5 yemek kaşığı schar mix b
  • 1.5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 paket vanilya şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın


  1. Fırın  kasesine yıkanmış, suyu süzülmüş karadutları alalım.
  2. Üzerine hindistan cevizi şekeri dökelim
  3. Ayrı bir kasede mix b unu, pudra şekeri, vanilya ve tarçını kaşık yardımıyla karıştıralım.
  4. Margarini ilave edelim. Bitkisel margarin buzdolabında her zaman yumuşak kıvamda kaldığı için kullanmadan 15 dk önce derin dondurucuda bekletelim. Küçük parçalara halinde kaseye alalım.
  5. El yordamıyla margarini una yedirelim. Kum gibi ama biraz da yapışan bir hamur elde edilecek.
  6. Karadutların üzerine un karışımını dökelim.
  7. 170 derecede 35-35 .dakika üzeri kızarana kadar pişirelim pişirelim.

Afiyet olsun...


Bezelye Proteinini Yemeklerinize Eklemeyi Unutmayın

 




Bezelye Proteinli Zeytinli Kek


 Sadece sarı bezelyeden elde edilen VEGGY Bezelye Proteini tariflerin içeriğindeki besleyicilik oranını arttırdığı için iyi bir alternatiftir. Börek, çorba, bolonez sos, kek,  gibi protein değerini arttırmak istediğiniz bir çok tarifte kullanabilirsiniz.

 Suda ıslatarak biraz bekletip sonrasında uygulamaya geçmek daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. 



  • 1.5 su bardağı VEGGY bezelye proteini
  • 1 su bardağı karabuğday unu
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı beyaz biber
  • 1/3 su bardağı çiçek yağ
  • 1/2 su bardağı badem sütü
  • 2 diş sarımsak turşusu
  • 3 çorba kaşığı ezilmiş zeytin
  • 1 tatlı kaşığı pancar tozu



  1. Pancar tozu ve ezilmiş zeytin dışında tüm malzemeleri derin bir kapta önce bir çatal yardımı ile sonra da elimizle yoğuralım.
  2. Hamurdan 3 çorba kaşığı kadar başka bir kaba alalım. Ayırdığımız bu karışıma pancar tozu ilave edip tekrar yoğuralım.
  3. Diğer karışıma da zeytin ezmesini ilave edip yoğuralım.
  4. Bir kek kalıbına zemine pancar tozu olan üzerine zeytinli hamuru ilave edip şekillendirelim.
  5. 170 derecede 35 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun...



Denemedim Demeyin...




 Bomba

 Bayıldım Bayıldım...

 Evet bir çok yerde tarifi var ancak sütsüz çikolata ile denememiştim ve şimdi pişmanlığını yaşıyorum.

 Bu enfes lezzeti bir de benim elimden deneyin. Tatlı ihtiyacınızı şıp diye çözecek lezzetlerden biri daha. Sadece 10 dakika. Hadi hemen mutfağa. Kahvenizin eşlikçisini hazırlamaya ne dersiniz?


  • 4 tene hurma
  • 4 tane kuru incir
  • 8 badem
  • 4 ceviz
  • 2 paket mayalıhane düşük proteinli çikolata


  1. Ocakta benmari usulü çikolatalarımızı erimeye bırakalım.
  2. Hemen hurma ve incirleri bıçak yardımıyla içlerini açıp ceviz ve bademleri yerleştirelim. Hurmalar ve incir yumuşak kıvamda olmalı.
  3. Ben hurmaya badem ve incire ceviz koydum. tercih sizin.
  4. Benmari usulü erittiğimiz çikolataya bulayıp beş dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz. Beklerken de kahveleri hazırlayalım.

Afiyet olsun...

Bugün Karnabaharla Ne yemek Yapsam?




Karnabahar Köftesi


  • 1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 bardak haşlanmış karnabahar
  • 2 kaşık nohut unu
  • 2 kaşık mercimek unu
  • 2 kabak
  • 2 havuç
  • 1 soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay kaşığı pul biber
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu


  1. Tüm malzemeleri rondoda karıştırıp el ile şekillendirelim. İster fırın isterseniz de tavada pişirebilirsiniz.
  2. Ben fırında 170 derecede 45-50 dakika arası pişirelim

Sıfır Şeker ile Damaklara Tat Katan Atıştırmalık

 





Yulaf Ezmeli


  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
  • 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 su bardağı glutensiz yulaf ezmesi
  • 1/2 su bardağı dut kurusu unu
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu



  1. Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  2. Kaşık yardımıyla pişirme kağıdının üzerine döküyoruz.
  3. Fırında 165 derecede 15 dakika pişiriyoruz.

  Saatinizi kurmanızda fayda var çok hızlı pişiyor. Ben bir tepsiyi yakmış bulunuyorum 😀


DONDURMANIN ZAMANI VAR MIDIR?

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...            




  Dondurmayı kim sevmez, değil mi? Yazın sıcağında bizi bir adım daha serinleten aynı zamanda damağımızda lezzet şölenleri yaratan bir tattır.

  Dondurmaya lezzet verenin şeker olduğunu düşünebilirsiniz çoğu zaman, lakin rafine şeker olmadan da keyifli tatlar ortaya çıkarta bilirisiniz. Stevia, pekmez, hurma özü, akçaağaç şurubu, bal, meyveden üretilme şeker gibi bir çok alternatifimiz vardır. Yeter ki deneyelim...

  Anlatırken bile şu saatte olmaz diyerek kendimi tutmaya çalıştığım ve kaçamadığım bir tatlıdır benim için. Her çeşidini severim. E mağlum benim sadece keçi sütü kullanabilmem ve oğlumunda hayvansal hiçbir sütü kullanamıyor olması ile dondurmalar tamamen ev yapımına dönüşmek zorunda kaldı. 
  
                                      

  Zaman zaman dayanamayıp sevdiğim bir markayı yediğimde de ağrısını iki gün çekmek cabası oluyor. Bir kaç marka vegan dondurma üretiyor ve bence çok da başarılı. Aynı zamanda sorbet üreten yerlerde mevcut ancak her istediğiniz an ulaşamayabiliyorsunuz. Bu durumda derin dondurucuda bir iki kap dondurma hazırda tutmak benim için efsane kurtarıcı oluyor.

  Bu yıl badem sütünden hindistan cevizi sütüne bir çok süt çeşidi kullanarak bir çok tarif paylaşmak istiyorum sizlerle. Bloğumun temasına pek uymasa da hatta keçi sütünden bir kaç tarif dahi ekleyebilirim. Ne dersiniz?