Erik Suyu
Havalar sıcak ve içimizi serinletecek enfes lezzetlere ihtiyaç duyuyoruz. Benim gibi ekşi tatlı sevenlere gelsin bu tarif. Muhteşem rengiyle sizi sizden alır. Hadi mutfağa bu pratik tarifle içinizi serinletmeye...
- 4 angelika erik
- 2 su bardağı su
- İsteğe bağlı meyveden şeker
- Kaynatalım, süzdükten sonra buzdolabında soğumaya bırakalım.
- Dilerseniz üzerine maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Dışardan aldığınız gazlı içecekler yerine evde yapılan soğuk içecekler sağlığınızı da korumanızı sağlayacaktır.
Afiyet olsun...
Yalancı Tiremisu
Yine yeniden bir pazartesiden merhaba. Gününüz ve haftanız güzellikler ile geçsin diyerek ilk güzelliği ben yapayım. Haftaya tatlıyla giriş yapalım mı? Tarifin orjinali Tuğçe hanıma aittir. Dyt. Tuğçe Yurtdaş'ı uzun süredir takip ettiğim sevgili Seda Altın sayesinde tanımış oldum. Bu tarifi de diyet listelerini takip ederken ulaşmış oldum. İnanılmaz pratik ve lezzetli tarifler paylaşıyor. Bayılarak uyguluyorum. Kendim için yaparken neden Batu içinde dönüştürerek uygulamayım ki dedim ve badem sütünden ve mısır irmiğinden de enfes bir lezzet çıkmış oldu.
1 su bardağı badem sütü
2 çorba kaşığı mısır irmiği
1 çorba kaşığı bal
4-5 damla vanilya özü
1 çay kaşığı türk kahvesi
1 çay kaşığı ham kakao
Badem sütünü bir tencereye alalım
İçerisine mısır nişastasını ekleyelim, sütü çekene kadar ocakta karıştıralım.
Süt çeken irmiğin biraz soğumasını bekleyelim ve bal vanilya özünü ilave edelim. Kaseye alalım.
Üzeri için türk kahvesi ve ham kakoyu karıştıralım ve kasenin üzerine süzgeç yardımıyla serpelim.
Afiyet olsun...
Çilekli Kek
Yeni bir kek tarifim vaaarr hem de çilekli. Bilenler bilir Batu çilekten hiç hoşlanmaz. Gördüğü yerde saklanır, kafasını çevirir hatta ortamdan kaçar. Arabayla geçerken herhangi bir yerde çilek görür kafasını koltuğa gömer o derece yani. Bendeki deli cesareti sanırım demeliyim ama yok tabi ki servis ederken çilekleri sakladım. Tadıyla ilgili herhangi bir itirazı yok ancak yıllar öncesi danone reklamını televizyonda görmesi ile çilekle olan tüm bağını kesti hatta ev ahalisine de kestirmeye çalıştı ancak bu ara bizim tüketmemizden bir derece daha az rahatsız oluyor. Kendisi sevmese dahi bir başkasının yeme özgürlüğüne, onun alanına giremeyeceğini anlatıyorum ona sohbetlerimizde. Zamanla öğreniyoruz herkes gibi...
- 2 su bardağı badem sütü
- 1/3 su bardağı çiçek yağ
- 1 su bardağı meyveden şeker
- 1 su bardağı pirinç unu
- 1/2 su bardağı hindistan cevizi unu
- 1 çay kaşığı guar gum
- 5 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
- 4-5 damla vanilya özü
- 1 çay kaşığı glutensiz kabartma tozu
- 5 çilek
- Sıvı malzemeleri karıştıralım.
- Ardından kalan malzemeleri ekleyip kıvamını aldığında 165 derecede yaklaşık 40 dakika demek istiyorum, maalesef Batu fırını prizden çektiği için😅. Bunun çilekle bir ilgisi var mı? Bilemiyorum. Zamanlama ile ilgili şüphelerim var. 20 dakikadan sonra keki bir bıçak yardımıyla kontrol ederiz ya bence sizde 30 dakika sonrası unutmadan bi gözden geçirin derim.
- Üzerine ortadan kestiğimiz çilekleri yerleştirelim.
- Soğuduktan sonra pudra şekeri serpelim.
Hadi afiyet olsun şimdiden....
Göbik
Son zamanlarda annemin de arada denemeleri oluyor e madem oluyor ve de lezzetli neden sizinle de paylaşmayalım ki. Hadi deneyin siz de yorumlarınızı bizimle paylaşın
- 5 su bardağı şeftali kompostosu (rondodan geçirilmiş)
- 3 çorba kaşığı Schar mix b
- 3 çorba kaşığı şeker
- Vanilya
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Tüm malzemeyi tencere içine alıp, ocakta pişirelim.
Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz blender kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun
Brokoli Köftesi
- küçük boy haşlanmış brokoli
- 1 havuç
- 1 yumurta sarısı
- soğan
- sarımsak
- pul biber
- karabiber
- tuz
- zerdeçal
- kimyon
- 2 kaşık mercimek unu
- 2 kaşık nohut unu
- 2 kaşık zeytinyağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Brokoli, havuç, soğan, sarımsak rondoda çekilir. Kalan tüm malzeme eklenir ve yoğurulur. Şekil verilip fırında 165 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.
Sos için;
- 1 su bardağı domates suyu
- 3 kaşık zeytinyağ
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı badem sütü
- Kekik
- Nane
- Kimyon
- Pul biber
- Zerdeçal
Küçük bir tavada bütün malzemeyi pişiriyoruz. Blender ile pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz.
Afiyet olsun...
Bezelye Proteinli Zeytinli Kek
Sadece sarı bezelyeden elde edilen VEGGY Bezelye Proteini tariflerin içeriğindeki besleyicilik oranını arttırdığı için iyi bir alternatiftir. Börek, çorba, bolonez sos, kek, gibi protein değerini arttırmak istediğiniz bir çok tarifte kullanabilirsiniz.
Suda ıslatarak biraz bekletip sonrasında uygulamaya geçmek daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
- 1.5 su bardağı VEGGY bezelye proteini
- 1 su bardağı karabuğday unu
- 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı beyaz biber
- 1/3 su bardağı çiçek yağ
- 1/2 su bardağı badem sütü
- 2 diş sarımsak turşusu
- 3 çorba kaşığı ezilmiş zeytin
- 1 tatlı kaşığı pancar tozu
- Pancar tozu ve ezilmiş zeytin dışında tüm malzemeleri derin bir kapta önce bir çatal yardımı ile sonra da elimizle yoğuralım.
- Hamurdan 3 çorba kaşığı kadar başka bir kaba alalım. Ayırdığımız bu karışıma pancar tozu ilave edip tekrar yoğuralım.
- Diğer karışıma da zeytin ezmesini ilave edip yoğuralım.
- Bir kek kalıbına zemine pancar tozu olan üzerine zeytinli hamuru ilave edip şekillendirelim.
- 170 derecede 35 dakika kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Bomba
Bayıldım Bayıldım...
Evet bir çok yerde tarifi var ancak sütsüz çikolata ile denememiştim ve şimdi pişmanlığını yaşıyorum.
Bu enfes lezzeti bir de benim elimden deneyin. Tatlı ihtiyacınızı şıp diye çözecek lezzetlerden biri daha. Sadece 10 dakika. Hadi hemen mutfağa. Kahvenizin eşlikçisini hazırlamaya ne dersiniz?
- 4 tene hurma
- 4 tane kuru incir
- 8 badem
- 4 ceviz
- 2 paket mayalıhane düşük proteinli çikolata
- Ocakta benmari usulü çikolatalarımızı erimeye bırakalım.
- Hemen hurma ve incirleri bıçak yardımıyla içlerini açıp ceviz ve bademleri yerleştirelim. Hurmalar ve incir yumuşak kıvamda olmalı.
- Ben hurmaya badem ve incire ceviz koydum. tercih sizin.
- Benmari usulü erittiğimiz çikolataya bulayıp beş dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz. Beklerken de kahveleri hazırlayalım.
Afiyet olsun...
Yulaf Ezmeli
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
- 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
- 1 su bardağı badem sütü
- 1 su bardağı glutensiz yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı dut kurusu unu
- 1/3 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 çay kaşığı vanilya özü
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
- Kaşık yardımıyla pişirme kağıdının üzerine döküyoruz.
- Fırında 165 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
Saatinizi kurmanızda fayda var çok hızlı pişiyor. Ben bir tepsiyi yakmış bulunuyorum 😀
Gluten, Yumurta
Süt ve Süt ürünleri olmadan...
Dondurmayı kim sevmez, değil mi? Yazın sıcağında bizi bir adım daha serinleten aynı zamanda damağımızda lezzet şölenleri yaratan bir tattır.
Dondurmaya lezzet verenin şeker olduğunu düşünebilirsiniz çoğu zaman, lakin rafine şeker olmadan da keyifli tatlar ortaya çıkarta bilirisiniz. Stevia, pekmez, hurma özü, akçaağaç şurubu, bal, meyveden üretilme şeker gibi bir çok alternatifimiz vardır. Yeter ki deneyelim...
Anlatırken bile şu saatte olmaz diyerek kendimi tutmaya çalıştığım ve kaçamadığım bir tatlıdır benim için. Her çeşidini severim. E mağlum benim sadece keçi sütü kullanabilmem ve oğlumunda hayvansal hiçbir sütü kullanamıyor olması ile dondurmalar tamamen ev yapımına dönüşmek zorunda kaldı.
Zaman zaman dayanamayıp sevdiğim bir markayı yediğimde de ağrısını iki gün çekmek cabası oluyor. Bir kaç marka vegan dondurma üretiyor ve bence çok da başarılı. Aynı zamanda sorbet üreten yerlerde mevcut ancak her istediğiniz an ulaşamayabiliyorsunuz. Bu durumda derin dondurucuda bir iki kap dondurma hazırda tutmak benim için efsane kurtarıcı oluyor.
Bu yıl badem sütünden hindistan cevizi sütüne bir çok süt çeşidi kullanarak bir çok tarif paylaşmak istiyorum sizlerle. Bloğumun temasına pek uymasa da hatta keçi sütünden bir kaç tarif dahi ekleyebilirim. Ne dersiniz?