SEBZELİ KİNOA

 Sebzeli Kinoa



  • 1,5 su bardağı kinoa
  • 1 tane soğan
  • 1/2 su bardağı domates suyu
  • 8-9 adet kuru domates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
  • Zeytinyağ 
  • Tuz

  1. Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağda kavuruyoruz.
  2. Yıkadığımız kinoaları ilave ediyoruz.
  3. Domates suyunuda ilave edip, biraz kavuruyoruz.
  4. 1,5 su bardağı su ilave ediyoruz.
  5. Karabiber, zerdeçal ve tuzu ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
  6. Ocaktan aldığımız kinoaların üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırıyoruz.
      Afiyet olsun...




SEBZE KÖFTESİ

 Sebze Köftesi


  • 2 bardak dondurulmuş bezelye
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 bardak haşlanmış mısır
  • 1 taze soğan
  • 2 tane patates
  • 2 sarımsak
  • Dereotu
  • Taze fesleğen
  • 1/2 demet dereotu
  • Maydanoz

Tüm malzemeyi rondodan geçirip şekil veriyoruz. Dilerseniz kızartarak ya da fırında 175 derecede 30 dakika kadar pişirebiliriz.




BAL KÜPÜ

 Bal küpü

  • 10 tane hurma
  • 7 tane kuru kayısı
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 2 çorba kaşığı ham kakao
  • 1 küçük su bardağı dut kurusu
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket glutensiz kabartma tozu

  1. Dut kurularını rondodan geçirip un haline getiriyoruz.
  2. Hurma, kayısı, tahin, çekilmiş dut kurusu, ham kakao hepsini rododa çekip krema kıvamına getiriyoruz.
  3. İçerisine badem sütü, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  4. Fırın kaplarına döktüğümüz bu karışımı yaklaşık 15 dakika 180 derecede pişiriyoruz.

Bu arada gerçekten bal küpü tadında dolayısıyla çok tatlı sevmeyenler dut kurusu yerine bademi un haline getirebilirler.

Afiyet olsun...

 

CANSIN


Cansın

  •  5 tane kuru kayısı
  • 1 tane avokado
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 1/2 çorba kaşığı ham kakao
  • Çekilmiş badem

  1. Tüm malzemeleri bleendırdan geçirip servis yapıyoruz. Üzerini çekilmiş badem ilave edebiliriz.
      Afiyet olsun...

SOMON FÜME SALATA

Somon Füme Salata





  • 1 marul
  • dereotu
  • taze soğan
  • 2 yeşil biber
  • 1/2 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 200 gr somon füme
  • 4-5 adet portakal dilimi

sos için ;

  • 1 tane limon 
  • 1 çorba kaşığı hardal tohumu
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • 1 su bardağı zeytinyağ
 
  1.  İri parçalanmış marul, ince ince kesilmiş yeşil biber, dereotu ve taze soğanı salata tabağımıza yerleştirelim. 
  2.  Üzerine ceviz ve somon fümeyi ekleyelim. 
  3.  Sos için 1/2 lt lik kavanozun içine tüm malzemeyi ekleyip,  malzemenin iyice karışmasını sağlayalım. Sosu üzerinde gezdirelim.
  Sosun hepsi bu salata için değil tabi ki. Buzdolabında saklayıp rahatlıkla dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. 
 Afiyet bal olsun...

TAHİNLİ SARMA


Tahinli Sarma
                                                    
  • 2 su bardağı schar mix b
  • 1su bardağı su
  • 1/2 badem sütü
  • 1paket yuva glutensiz maya
  • 1 çay kaşığı gomme de guar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı elma konsantresi
  • iç harcı için;
  • 1 su bardağı tahin
  • 1/2 çay bardağı esmer şeker
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  1. Önce sıvı sonra diğer malzemeleri ilave edip, yoğuruyoruz. Yumuşak bir kıvam elde ediyoruz.
  2. Yaklaşık 45 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
  3. Sıvı yağ ile tahini biraz açıyoruz, içerisine esmer şeker ilave ediyoruz. Tatlı çok sevenler tercihine göre esmer şekeri çoğaltabilirler.
  4. Dinlenen hamuru ince bir şekilde açıyoruz. Üzerine tahin ve iri çekilmiş cevizleri serpiyoruz. Dikkatli bir şekilde hamuru dağıtmadan sarıp Üç parmak aralıklarla kesip dik bir şekilde yan yana diziyoruz.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürüp, fırında yaklaşık 45-50dakika arası 180 derecede pişiriyoruz.








KAHVALTILIK

Kahvaltılık


Güne kahvaltıyla başlayanlara leziz bir tarifim var. İster kahvaltı isterseniz ufak bir kase tatlı olarak tüketebileceğiniz enfes bir tat. Ufak diyorum erik ve incirin bağırsaklarımıza iyi geldiğini bilmeyen yoktur  e bunun fazlasını da tüketmek de doğru olmaz sanırım. İki dakikanızı bile almayan bu sürmelik için tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Glutensiz ekmeğimizin üzerinde afiyetle tüketiyoruz. Buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz.
afiyet olsun...

  • 6 tane kuru erik
  • 3 tane kuru incir
  • 1çay bardağı badem sütü


KIYMALI PİDE

 Kıymalı Pide 


  • 2 su bardağı su
  • 3.5 su bardağı kadar un schar mix b
  • 1/2 su bardağı badem sütü
  • 1 paket glutensiz maya
  • 1 çorb kaşığı doadan elma konsantresi
  • 1 çay kaşığı gomme de guar
  • 2çay kaşığı tuz

İç harcı

  • 250 gr kıyma
  • 2 tane ince kıyılmış domates
  • 2 tane ince kıyılmış yeşil biber
  • küp doğranmış küçük soğan
  • 1 tane sarımsak
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • karabiber 
  • tuz
  • dilerseniz pulbiber
  • 1/2 çay bardağı su


  1. Tüm malzemeleri karıştırıp, yoğuruyoruz. Yumuşak bir kıvama geldiğinde 40 dakika kadar dinlendiriyoruz. 
  2. Bu arada iç harcımızı hazırlayabiliriz. Malzemelerin hepsini ilave edip iyice yoğuruyoruz. Kenarda beklemeye alıyoruz
  3. Dinlenmiş mayalanan hamurumuzu alıp mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz, ince bir hamur açıyoruz. Gomme de guar unun daha rahat açılmasını sağlayacaktır.
  4. Hazırladığımız iç harcı koyup, kenarlarından kıvırıyoruz. 
  5. Kenar kısımlarına biraz sıvı yağ ile açtığımız yumurta sarısını sürüyoruz.
  6. 200 derecede 25-30 dakika arası pişiriyoruz.
      Afiyet olsun...



BARBUNYA TOPU

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 su bardağı az haşlanmış barbunya
  • 1 çay bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 patates ( haşlanmadan rendelenmiş)
  • 1 rendelenmiş havuç
  • 1orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • sarımsaklı baharat karışımı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz

  1.  Tüm malzemeler robotta çekilip yuvarlak şekil verilir. 
  2.  Kızgın yağda kızartılır. 
  3.  Yanına dilerseniz yoğurt, sos çeşitleri ile tüketebilirsiniz. Bizim tercihimiz ise Trakya Çiftliği ürünü olan Vegan Sade Krem oldu ve lezzeti de barbunya toplarına yakıştı.
 Afiyet olsun...


DOĞAL PASTA

Doğal Pasta



  • 1 su bardağı badem
  • 1/3 su bardağı dut kurusu
  • 1çorba kaşığı ham kakao
  • 1çorba kaşığı fıstık ezmesi
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 4 çorba kaşığı doal meyve şekeri
  • 1 paket mayalıhane sütsüz çikolata (üzeri için)
  • 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı


  1. Bademi ve kuru dutu ayrı ayrı çekip derin bir kaseye alıyoruz
  2. Kakao, fıstık ezmesi, tahin ve meyve şekerini ilave ediyoruz.
  3. Çatal yardımıyla homojen bir kıvam elde edip, dilimlenmiş bir şekil veriyoruz.
  4. Derin dondurucuda 10 dk dinlendiriyoruz.
  5. Benmari usulü çikolatayı eritip içerisine hindistan cevizi yağını da ilave ediyoruz.
  6. Derin dondurucudan çıkarttıktan sonra erittiğimiz çikolatayı üzerinde gezdiriyoruz
  7. Tekrar derin dondurucuya koyup 10 dakika bekletiyoruz. Üzerindeki çikolata donduysa olmuş demektir.
  8. Dilerseniz siz içeceğinizi hazırlayana kadar pastanızda dinlenmiş olsun
          Afiyet olsun...

PIRASALI KEK

  Pırasalı Kek




  • 2 yumurta ekstratı
  • 3/1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı şekersiz badem sütü
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek unu
  • 1/2 su bardağı sarı mercimek unu
  • 1çay kaşığı gomme de guar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1çay kaşığı tuz
  • 200 gr kavrulmuş pırasa


  1. Yumurta ekstratını hazırlayalım. Tüm sıvı malzemeleri karıştırma kabına alalım, karıştıralım.
  2. İçerisine mercimek ununu ilave edelim ardından sarı mercimek ununu ilave edelim ve karıştıralım. Sizin ölçünüzde eğer malzeme krema kıvamı almadıysa biraz daha sarı mercimek unu ekleyebiliriz.
  3. Tuz karabiber, guar de gomme ve kavrulmuş pırasayı ilave edip.180 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.

SEBZELİ TAVUK

 Sebzeli Tavuk


  • 350- 400 gr brüksel lahanası
  • 1 tane havuç
  • 1 tane kapya biber
  • 1 tane yeşil biber
  • 200 gr tavuk ızgara but
  • Zeytinyağ


  1. Brüksel lahanasını temizledikten sonra zeytinyağ döktüğümüz tavaya alıp kavuruyoruz.
  2. Doğranmış havuç, kapya biber ve yeşil biberi ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  3. Izgara tavamıza jülyen kesilen tavukları alıyoruz. Sebzeler kavrulurken tavuklarda bir yandan pişirmeye devam ediyoruz.
  4. Sebzelere tuz, zencefil ve biraz kimyon ilave ediyoruz.
  5. Izgara tavada pişen tavukları da sebze tavasına alıp, harmanlıyoruz. Beş dakika sonra tavayı ocaktan alıp servise hazırlıyoruz.

Afiyet olsun...

ŞEKERSİZ TATLIM

Şekersiz Tatlım




  • 5 adet muz
  • 2 çorba kaşığı teff unu
  • 4 çorba kaşığı glutensiz yulaf unu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi
  • 50 gr düşük proteinli damla çikolata

  1. Muzları çatal yardımıyla ezelim
  2. İçerisine sırasıyla tüm malzemeyi ekleyelim.
  3. Kaşık yardımıyla tepsiye yerleştirelim ve 175derecede önceden ısıtılan fırında yaklaşık 20-25 dk pişirelim.
  4. İçi yumuşak dışı biraz sert olan bu atıştırmalığı fırın telinin üzerinde soğumaya bırakalım.


TAVUKLU PAZILI MAKARNA

Tavuk Pazılı Makarna


  • 500 gr arbella glutensiz makarna
  • 2 tane haşlanmış tavuk budu
  • 1/2 kilo pazı
  • kişniş tohumu
  • zeytinyağ
  • tuz

  1. Tencerede makarnayı haşlıyoruz.
  2. İnce doğranmış pazıları zeytinyağ döktüğümüz tavada kavuruyoruz, içine haşlanmış tavukları ekliyoruz. Karabiber, tuz, kişniş tohumu ekleyip, biraz daha kavuruyoruz.
  3. En son haşlanan makarnayı da tavanın içine alıp tüm malzemeyi birbirine karıştırıyoruz. Dilerseniz badem kreması da ekleyebilirsiniz 
Afiyet olsun...


MERCİMEK SALATASI

 Mercimek Salatası

 

  Yeni yılın ikinci günü. Miskin miskin hiçbir şeyle uğraşmamanın tadını çıkarttık yılın ilk gününde. Bugün tekrar kaldığımız yerden yola devam. Yeni normale geçiş sürecinin sancılı kısmını daha atlatmış değiliz belki ama yavaş yavaş kabullenme başladı. Maalesef ki umursamaz zihinler, eşimizden dostumuzdan, tüm aile bireylerimizden uzakta kalmamıza daha kaç ay sebep olacaklar, belirsiz... Tabi en azından birbirimizi ekranların ardında görüp, kahvelerimizi sanal alemlerde içerek sohbet ederken  sağlık haberlerimizi aldığımıza da şükretmek gerek. Tamam, hadi yeni yıl yeni niyetler diyerek, sağlığımıza  huzurumuza sahip çıkarak algılarımızı korkudan güzellikleri görmeye çevirelim. Etrafımıza bakıp aldığımız nefesten gökyüzünde gördüğümüz her bir damla yağmura şükür diyerek yolumuza tariflerime dönerek devam edelim. Bugün yılbaşı sofralarının ardından daha hafif beslenmemize katkıda bulunacak lezzetli bir salata tarifiyle başlayalım. Mercimeğin besleyiciliğiyle narın ferah lezzeti birleşince ortaya güzel bir tat çıktı. Umarım lezzetini siz de beğenirsiniz...

  • 2 kase haşlanmış mercimek
  • 1/2 nar
  • 6-7 parça ince kesilmiş pastırma
  • 1,5 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 1 çorba kaşığı nar sirkesi

Tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyoruz...