Avokadolu Salata

 Salata sofraların vazgeçilmezi, çeşitlerinde binbir türünün var edildiği bir alışkanlık. En çok hangi şeklini sever hangisini sofralarınıza konuk edersin?

 Şimdiki zamanlarda, sıklıkla kalabalık masalarda toplanamasak da kendimi iki yıl öncesine kadar evimizin dolup taşmasıyla şanslı hissedenlerdenim. Biz ailece toplanmaları severiz, en kıymetli anlarımızdır bana göre. Çocukluğumda da  teyzemlerin evinde olan şenlikli yemeklerimizde mutlaka o sofrada salata olur ve herkesin sofradan bir bir kalkmasıyla geride kalan biz çocuklara teyzem salata suyunun faydalarından bahseder ve o suyun sıyrılacak bir dibi kalmayana kadar başımızda beklerdi. Bereketli sofralardı. Seviyorum seni güzel kadın.



1 domates
2 salatalık
1 avokado
1 kırmızı soğan

Sos için; 


3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı sarımsaklı zeytinyağ
1 çay kaşığı hardal
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Domates salatalık ve avokadoyu küp küp doğrayalım.
Minik bir kavonaza sosluk malzemeleri koyalım ve çalkalayalım.
Üzerinde gezdirelim
Afiyet olsun...

*Avokadonun  yarısını kullandığınız dönemlerde kalan yarısını su dolu kapalı bir kap içinde ters kapatarak muhahaza edebilirsiniz.



Çikolatanın Akışına Kendini Bırakmaya Var mısın?


Kukek

2 su bardağı  schar mix B

2 çorba kaşığı Güzel Gıda Organik Ham Kakao

1 paket vanilya

1/2 su bardağı Alter Eco şeker

3/1 La Vie Claire badem kreması

Alter Eco süt içermeyen çikolata

1 çorb kaşığı EcoWoil hindistan cevizi yağı ( benmari usulü eritelim)

2 çorba kaşığı su

Derin bir kasenin içerisine tüm malzemeyi sırasıyla ekleyelim ve yoğuralım.

Ele yapışmayan bir kıvam aldığında tüm hamura yuvarlak bir şekil verelim.

Üzerine süt içermeyen çikolatamızı el yordamıyla kırıp, ekleyelim.

180 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...

Karışık Filiz Ununu Tariflerine Eklemeye Ne Dersin?


Crackers Triongles

1/2 su bardağı mix b

1/2 su bardağı karabuğday unu

1 çorba kaşığı karışık filiz unu

4 çorba kaşığı zeytinyağ

7 çorba kaşığı su

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı chia tohumu

Tüm malzemeyi karıştıralım, yoğuralım.

1 cm yükseklikte hamurumuzu açalım.

Önce şeritler halinde sonra üçgen şeklinde keselim.

Önceden ısttığımız fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirelim

Afiyet olsun

Mutlaka izle

https://youtu.be/GP572484be8



Fırında Tavuğa Biraz Üzüm Reçeli...


Enfes Soslu Fırın Tavuk

 Bu aralar sıklıkla yemeklerimi yaparken içerisinde tatlı ekşi lezzetler katmak istiyorum. Yediğimiz zaman bizi zorlamayacak ancak size, sanki burda tamda şu lezzet var, ya dilimin ucunda ama tarif edemiyorum denilecek olandan. Hazırsanız başlayalım

1 bütün tavuk

10-12 adet yeşil zeytin

15 adet kadar kültür mantarı

1 kuru soğan

3 diş sarımsak

Sos için;

4 çorba kaşığı zeytinyağ

1 çorba kaşığı üzüm sirkesi

1 çorba kaşığı üzüm reçeli ( tanesiz )

1 portakal suyu

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 fırın poşeti


Sos için olan karışımı hazırlayalım.

Tavuk, zeytin, mantar, soğan ve sarımsak fırın poşetinin içine alalım.

Karışan sosu poşetin içine dökelim

180 derecede yaklaşık 50 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...


Yumoş Yumoş Bir Kek’e Ne Dersin?


Damla Çikolatalı Cevizli Kek


1 su bardağı badem sütü

1/3 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı esmer şeker

1/2 su bardağı portakal suyu

1 portakal kabuğu rendesi

1 limon kabuğu rendesi

1.5 su bardağı pirinç unu

1.5 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 çorba kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı mix gom ya da psyllium ( karnıyarık otu tohumu tozu)

1 çay bardağı çekilmiş ceviz

1 çay bardağı bitter damla çikolata


Badem sütü, sıvıyağ, portakal suyunu çırpalım.

Ayrı bir kapta pirinç unu, psyllium, kabartma tozu ve vanilyayı karıştıralım.

Sıvı karışımın içine yavaş yavaş unlu karışımı ilave edelim ve karıştıralım.

Karıştırdığımız kek karışımını  3/2 sini kek kalıbına dökelim

Üzerine cevizleri ekleyelim.

Kalan karışıma kakao ilave edip, karıştıralım ve kalıbın üzerine dökelim.

En son damla çikolataları ekleyelim. 

Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirelim. 

Veee afiyet olsun.

Fırında



Fırında  Badem Kremalı Patetes


3 patates

1 kuru soğan

6 çorba kaşığı badem kreması

2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

2 tatlı kaşığı üzüm reçeli

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz


Patates ve kuru soğanları soyduktan sonra fırın kabımıza alalım.

Ayrı bir kasede sirke ve reçeli karıştıralım, tanelerinden mutlaka koymalısınız, lezzet katıyor. Çırpalım

Çırpılan karışımı patates ve soğanın üzerine gezdirelim

Ardından krema, tuz ve karabiberi ekleyelim. Eğer süt ürünlerine alerjiniz yok ise dilediğiniz kremayı kullanabilirsiniz.

Yeni bir tarif ve damak tanıydı benim için. Evdekiler ve Batu’nun onayını aldı. Şimdi sıra sizde...

Afiyet olsun

İnciri Böylesine Lezzetli Yapan

 İnciri böylesine lezzetli yapan şey suda bekletilip badem sütüyle harmanlanmış olması olabilir mi? Bağırsakları çalıştıran, sindirimi düzenleyen kuru incirin tatlılara lezzet kattığı tartışılmaz. Kendimizi incirin tadına, chia tohumunun tarihine doğru bırakalım.


8 tane kuru incir

2 su bardağı badem sütü

5 çorba kaşığı chia tohumu

1 paket vanilya

İncirleri sıcağa yakın suyun içine koyup bir saat bekletelim.

Sudan alalım ve küçük küçük doğrayalım.

Badem sütünü ılık hale getirelim içerisine vanilya ekleyelim.

Doğranan incirleri ilave edelim.

Ardından chia tohumunuda ekleyip bir saat kadar dışarda sonrasında buzdolabında ertesi güne kadar bekletelim. 

Chia tohumu sayesinde jelleşen bir puding elde etmiş olacağız.

Afiyet, Bal Olsun...

Tatlı Krizine Son

Tatlı krizine son diyerek size beş malzemeli muhteşem, rafine şekersiz, vegan bir tarifle geldim. Sanıyorum burda pişmanlıktan söz edebileceğimiz bir malzeme yok. 

Canınızın en tatlı çektiği anda yapabileceğiniz, kuru dutun tüm besleyicisiliğinden fayadalanabileceğiniz bir tarif bu.

Dut, hem tazesi hem de kurusu çok sevilen ve tüketilen bir meyvedir. C vitamini, B1, B2 açısından zengindir. En önemli faydalarından biride kuru dutun içerisinde bulunan mineralleri ve zengin demir vitaminleri sayesinde vücutta kansızlığa iyi gelmektedir. Bu kadar faydası olan bir tarifi atıştırmalıklarınızın arasına eklemelisiniz. Hadi mutfağa...

1 su bardağı dut kurusu

1 çay bardağı fındık

1 çay bardağı badem sütü

1 paket vanilya

200 gr sütsüz çikolata


Rondonun içine dut kurusu ve fındığı alıp çekelim

Ardından vanilya ekleyelim

En son olarak da badem sütünü kıvamı tutturmak için azar azar ekleyip çekelim. 

Hamur kıvamındaki karışıma istediğiniz şekli verebilirsiniz.

Derin dondurucu kısmında 20 dakika kadar bekletelim.

Beklerken benmari usulü sütsüz çikolatamızı eritelim.

Derin dondurucudan çıkarttığımız dut karışımının üzerine çikolatayı gezdirelim.

Yeniden derin dondurucuda yaklaşık 30 dakika kadar bekletelim

Afiyet olsun



Fırında Soğan Sarımsaklı Ekmek


3 su bardağı schar mix b

1 su bardağı ılık badem sütü

1 su bardağı su

1 paket glutensiz maya

1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu

10 adet kuru domates

1 soğan

1 sarımsak

10 adet kuru domates

Tuz

Soğan ve sarımsağı fırında 150 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Karıştırma kabına ılık sütü alalım

Mayayı ilave edelim.

Suyu ekleyelim.

Unu ilave edelim. İlave ederken karnıyarık otu tohumu tozunu da ekleyelim.

Karışan hamuru bir saaat mayalanması için dinlendirelim.

Mayaladığımız hamuru tezgahın üzerine alalım ve üzerine biraz un serpelim kaşık yardımıyla katlama yapalım.

Üzerine fırınlanan soğan, sarımsağı ilave edelim. Yoğuralım.

Kuru domatesi ekleyelim tekrar yoğuralım.

Yuvarlak şekil everelim fırın kabına alalım üzerine bıçak yardımıyla kesik atalım.

Yarım saat daha fırının içinde dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 1 saat pişirelim.

Fırından çıktığında üzerine biraz su serpelim ve üzerini temiz bir bez ve kapakla öğretelim ki yumuşak olmasını sağlayalım.

Afiyet olsun...


Şekersiz Hızlı Tatlı

Rafine şekerden kaçtığımı söylemiştim. Dut kurusu kullandığımız her bir tarifte yeteri kadar tatlı ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Tabi şöyle bir durum var. Yıllardır damak tadı rafine şekere hakim olan biri şekeri hayatından çıkarmadan doğal lezzetlerin tadını almakta biraz zorlanabilir. Kendimize iyilik yapıp şekerin hayatımızdaki yerini azaltmayı denersek doğal olanında tadı damaklarda yeniden yerini bulmaya başlayacaktır diye düşünüyorum.

1 su bardağı dut kurusu

2 çay bardağı badem kreması

1 su bardağı hindistan cevizi unu

1 paket vanilya

2 tatlı kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı pekmez

Dilediğiniz meyveler


Dut kurusunu rondoda çekelim

Badem kremasını ilave edelim.

Hindistan cevizi ununu ilave edelim.

Vanilyayı da ekleyip elimizle şekil verelim.

Pekmez ve tahini bir kasede karıştırıp şekil verdiğimiz taşlının üzerinde gezdirelim. 

Meyveleri ekleyelim.

Afiyet olsun


Nohutlu Köz Salata

Baklagilin sebzeyle harmanlandığı besleyici bir tarifle başlayalım haftaya. Nohutun içindeki protein ve lifin etkisiyle tokluk hissinizi uzun süre korumanızı sağlayacak olan nohutun şişkinlik yaptığı da aşikardır ancak nohut haşlanırken, haşlama suyuna ekleyeceğimiz kimyon ile şişkinliği önlememiz kolaylaşacaktır.


3 su bardağı haşlanmış nohut

3 adet kapya biber

3 adet sivri biber

1 tatlı kaşığı çörekotu

2 dal taze soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1/3 limon

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı zerdeçal

1 tatlı kaşığı nane

Tuz


Nohutu haşlayalım.

Biberleri közleyip nohut büyüklüğünde doğrayalım. Taze soğanında doğrayalım.

Bir kase içerisinde  doğranan malzemeyi koyalım.

Minik bir kavanozda zeytinyağ, nar ekşisi, limon, tuz, karabiber, nane, zerdeçal ekleyip çalkalayalım.

Hatırlanan sosu salatanın üzerine ilave edelim.

Afiyet olsun.


Esmer Sütlaç

Mutfağımda rafine şekerden uzak durmaya çalışıyorum. Bu yüzden farklı tatlandırıcılardan faydalanıyorum. Tatlandırıcı dediğimde de  kastettiğim tabi ki tamamen doğaldan faydalanmak. Bugünkü tatlımızın adı da şekerden geliyor. Şekerimiz gayet esmer bio ve organik. Demir ve B5 vitamin kaynağı olan şeker kamışının doğal olarak kurutulmasıyla elde edilir. ALTER ECO ile tatlandırdığım esmer sütlacın tarifine geçelim.


1 çay bardağı pirinç

3 su bardağı badem sütü

1/2 su bardağı Alter Eco şeker

1/2 çorba kaşığı schar mix b

1 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu

1 paket vanilya              



Pirinç ve 1 su bardağı badem sütünü tencerede pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.

Üzerine kalan badem sütünü ekleyelim.

Şekeri  ve vanilyayı ilave edelim.

Pirinçler yumuşadığında ayrı bir kasede un ve karnıyarık otu tohumu tozunu suyla açalım ve bir kaşık kaynayan sütten ilave edelim ve tencereye dökelim.

Ardından tekrar ayrı bir kapta bu sefer yumurta sarısıyla aynı işlemi yapalım. Yumurta sarışının üzerine tencereden bir kaşık alıp karıştıralım. 

Sonrasında tencereye dökelim. Bir kaç dakika daha kaynatalım.     

Fırın kaplarına dökelim ve fırının üstten pişirmeye alalım sadece 165 derecede 30 dakika kadar üzeri renk değiştiren fırında pişirelim       

Afiyet olsun                                                                                                                                               

Türk Usülü İtalyan Ekmeği Focaccıa

 Bu ekmekler hem pratik hem içerisindeki malzemeyle birlikte daha da besleyici bir hal alıyor. Sadece mayalanmış bir hamurla keyfinize hitap eden canınızın çektiği malzemeyle destekleyebilirsiniz. Bugün ben közlenmiş kapya biber, patlıcan ve sarımsak ile harmanlamak istedim. Bakalım sizin hayal gücünüzde neler var?


1 su bardağı schar mix B

1 su bardağı çiğ karabuğday unu

1 paket glutensiz maya

1 çay bardağı badem sütü

1/2 su bardağı ılık su

Tuz

1 patlıcan 

1 kapya biber

3 diş sarımsak

Un, maya, tuz, süt ve suyu bir kasede yoğuralım.

Mayalanmaya bırakalım, yaklaşık bir saat ideal mayalanma için

Mayalanırken patlıcan ve biberleri közleyelim. Ben yaz mahsüllerini kullanıyorum. Yazdan yapılan ve derin dondurucuda sakladığımız patlıcan ve kapya biberleri çözüldükten sonra kullanmalıyız

Mayalanan hamurun üzerine malzemeyi ekliyorum.

Eğer sarımsak sevmiyorsanız tercih etmeyebilirsiniz ancak şunu söylemeyelim ki püf noktasıdır kendileri😋

Ve 185 derecede 45 dakika kadar pişirelim.

Çıktıktan sonra temiz bir bezle örtüp üzerini kapatacak şekilde bir kapak ile örtelim. Böylelikle terlemesini ve yumuşamasını kolaylaştırıcaz.

Afiyet olsun



Badem Unlu Hindistan Cevizi Kurabiye


1/2 su bardağı hindistan cevizi unu

1/2 su bardağı badem unu

1/ su bardağı organik şeker

1 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çorba kaşığı Orkide vegan margarin

3 çorba kaşığı badem kreması ya da 2 çorba kaşığı badem sütü

Tüm malzemeyi bir kasede yoğuralım

30 dakika buzdolabında dinlendirelim.

Şekil verelim, 160 derecede yaklaşık 25 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.

Afiyet olsun

Bebe Ispanak ve Elmanın Şahaneliği


Elma, Badem, Goji Berry Eşliğinde Bebe Ispanak Salatası
Ispanak kış mevsiminde mutfağımıza giren sebzelerin başında. Evet ama sadece zeytinyağlısı değil. Evde en çok börek içinde seviliyor olsada, ben bebe ıspanaktan yaptığım, içerisine bademi ve goji berry (kurt üzümü) ekleyerek renklendirdiğim haline de bayılıyorum. Vitamin deposu olan bu salatayı mutlaka deneyin. Hem sağlıklı hem de pratik olan tarife geçelim mi?


Bebe ıspanak

1/2 çay bardağı çiğ badem

1/2 elma ince dilimlenmiş

1/2 çay bardağı goji berry (kurt üzümü)

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1/2 çay kaşığı tuz


Nar ekşisi zeytinyağ ve tuzu minik bir kavanozun içine alalım ve kapağını kapatıp 3-4 dakika sallayalım, iyice karışan sosu bir kenara alalım

Kalan tüm malzemeyi bir kasede birleştirip üzerine salata sosumuzu gezdirelim.

Afiyet olsun.