İncir ve Fındıklı Karabuğday Ekmeği

Haftaya başlarken size özel ve lezzetli bir tarifle geldim. Karabuğday, fındık ve incirin en dayanılmaz hali. Bu ekmeği yemeden önce ekmek kızartma makinasında kızartırsanız kahvaltılarınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.



1 su bardağı ılık süt

1 paket maya

1/2 su bardağı su

1 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

4 tane küçük doğranmış kuru incir

1 su bardağı fındık

1/2 çay bardağı sıvı yağ

Mayayı ılık su ile buluşturalım.

İçerisine su ilave edelim

Ayrı bir kapta un ve phsyillum karıştıralım.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını ekleyelim.

Yoğuralım ele yapışan bir hamur elde edelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamuru tezgaha alalım ve sıvıyağ ile katlayarak hamura kıvam verelim.

İçerisine fındık ve inciri ilave edelim ve tekrar katlayalım.

Kalıbımızın içerisine alalım ve bir saat daha dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirelim.

Bu arada fırın içerisine küçük bir kase su koymayı unutmayalım.

Pişen ekmeğimizin üzerini temiz bir bez ile örtelim. Ilıklaştığında yemek için hazır.

Afiyet olsun...

Damla Çikolatalı Kek



Damla Çikolatayı Kakaonun Yoğunluğuyla Buluşturalım.

1 su bardağı Alpro badem sütü

1/3 su bardağı sıvıya-

1.5 su bardağı pirinç unu

1.5 çorba kaşığı Ham kakao

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket sütsüz glutensiz damla çikolata

1 paket kabartma tozu

Badem sütünü kabartarak çırpalım.

İçerisine sıvıya-ı ilave edelim.

Ayrı bir kapta pirinç unu içerisine phsyillum ve kabartma tozunu ilave edelimde karıştıralım. Bu karışımı da sıvı karışımın içine çırpmaya devam ederek ekleyelim.

En son vanilya ve ham kakaoyu ekleyelim. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra, kek kalıplarına dökelim. 

165 derecede 40 dakika kadar pişirelim. 

Afiyet olsun

Kakaolu Puding

 

4 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı phsyillum 

2 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı esmer şeker

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı keçiboynuzu unu

Badem sütü ve vanilya dışındaki tüm malzemeyi bir tencerede karıştıralım.

Üzerine sütü ilave edelim ve ocakta karıştırarak pişirelim.

Fokurdamaya başlayan karışımının altını kısalım 3-4 dakika daha pişirelim.

Ocağın altını kapatalım ve vanilyayı ilave edelim. 

Çırpıcıyla beş dakika kadar karıştıralım. Kaselere alalım ve soğumaya bırakalım.

Fesleğen Yağlı Sebze Yemeği

 

Fesleğen Yağını Yemeklerinizde Kullanır mısınız?

Bayıldığı bir sebze yemeği daha sizlerle. Fesleğen yağı inanılmaz lezzet kattı. Evde yaptığımız bu yağların tariflerini de yakın zamanda paylaşıyor olacağım. Evinize yok ise başka bir sıvı yağ ilave edebilirsiniz.

4 kabak

2 havuç

1 soğan

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı fesleğen yağı

3 diş sarımsak

1/2 çay bardak pirinç

1 bardak su

Kekik 


Soğanı yemeklik doğrayalım. 

Salçayı ekleyip, kavuralım.

Üzerine kabakları ve havuçları küp şeklinde doğrayalım ve ekleyelim.

Sarımsakları ilave edelim.

Pirinç ilave edelim.

Kekik ve tuzu ekleyelim.

Su ilave edelim ve pişmeye bırakalım. 

Afiyet olsun...




Dondurma Zamanııı...



Dondurmanın her halini sevenler buraya...
Kendinizi yazın sıcağında  dondurmanın ferahlığına bırakankalardan mısın ? Soğuk kahve, buzlu içecekler ve dondurma. Günümüze güzellik katan bu gıdalara daha sağlıklı ve lezzetli hale getirerek, pişmanlık duymadan tüketeceğimiz haline getirebiliriz. Bugün meyveler bize eşlik edecek. Hazırlıklar başlasın...


Muzlu Dondurma

3 tane dilimlenmiş dondurulmuş muz
1 çorba kaşığı bal
Vanilya
1/2 çay bardağı badem sütü


Pembiş Dondurma

1 kase dilimlenmiş dondurulmuş çilek
1 kase dondurulmuş karadut
Vanilya
2 çorba kaşığı bal
1/2 çay bardağı badem sütü


İki ayrı tarifi de rondodan geçiriyoruz. Bu kadar pratik ve sağlıklı...
Afiyet olsun... 


 



Sabah Kahvaltısına Pırasalı Yulaf

1 su bardağı glutensiz yulaf

1 parça pırasa

3 adet kapya biber

1/2 su bardağı badem sütü

1/2 çay kaşığı karabiber

Tuz

Pırasayı ince ince doğrayalım ve tavada kavuralım.

Kapya biberleri parpullayalım

Yulafı rondoda un haline getirelim.

Un haline gelen yulafın içine kapya biber, pırasa, baharat ve badem sütünü ilave edelim, çatal yardımıyla karıştıralım.

Tavanın içine biraz yağ sürelim ve karışımı tavaya dökelim. Ters yüz ederek iki yüzünü de pişirelim.

Afiyet olsun...



Ratatouille


Sebzenin bu haline dayanamayacaksınız. Bölgesel bir yemek olan ratatouille bir de bizim mutfağımızda, elimizin lezzeti değsin bakalım...

2 tane kabak

3 patates

2 patlıcan

2 yeşil biber

3 tane közlenmiş kapya biber

3 domates

3 küçük boy soğan

Yarım kilo kesilmiş konserve domates yoksa 2 tane küp doğranmış domates

5 diş sarımsak

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2  çay kaşığı nane

1 çay kaşığı zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal


1 soğan ve 1 sarımsağı zeytinyağda kavuralım.

Ben üzerine yazdan kalmış konserve kesme domateslerimden ekledim. Sizin elinizde yoksa 2 domatesi küp doğrayarak içine ekleyebilirsiniz. Tüm baharatları da ekleyelim ve biraz soğuyunca rondoda tüm malzemeyi çekelim.

Patates, soğan, domates, patlıcan, kabak, yeşil biber, kapya biberleri dilimleyelim. 

Rondoda çekilen malzemeyi fırın kabına alalım. üzerine sırasıyla tüm malzemeyi dizelim.

En son bir kaç tane sarımsağı gelişigüzel üzerine koyalım. 

Fırın kabımızın üzerini yağlı kağıdı ıslatarak kapatalım.

180 derecede 1 saat yumuşayan kadar pişirelim. Fırından çıkarmadan 10 dakika önce yağlı kağıdı alalım ve son 10 dakikayı kağıtsız pişirelim. Bayılacaksınız...

Afiyet olsun



Çiböreği Böyle Denediniz mİz?

 Vegan Çibörek

Çibörek Kırım Tatar göçmenlerinin 1800’lü yıllarda yemek kültürümüze kattığı bir lezzettir. Günümüzde Eskişehir ile adını andığımız çiböreğin vegan halini yapmak da varmış. Hemen öyle Çibörek de olur mu demeyin. Gayet lezzetli ve damaklarda tadını bırakan bir tarif oldu. Eskişehir’ e giderken hazırlıksız gidemezdim. Geceden hamurumu ve iç malzememi hazırlayıp, ertesi sabah yola çıkmadan açma ve pişirme işlemini yaptım. Sıcak tutan termos kaplarımdan birine koydum ve oraya gittiğimizde sipariş edilen çibörekler geldiğinde boş servisimizin içine bizde kendi vegan çiböreğimizi çıkarttık, ve Batu afiyetle yedi. Bence muhteşem oldu, bi denesen mutlaka sen de bayılacaksın...

Bu arada fotoğrafı son anda çektim, profesyonel bir çekim olmasa da bu seferlik idare edin lütfen. Mağlum, bizimkinin yeme hızına yetişilmiyordu👩🏼‍🍳👀😂

Ve işte Vegan Çibörek, hadi başlayalım...

2 su bardağı Schar mix B

1 tatlı kaşığı guar gom ya da psyllium

1/2 su bardağı Alpro badem sütü

1/2 su bardağından bir parmak az su

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

1 su bardağı yeşil mercimek

1 kuru soğan

Tuz 

Karabiber


Yeşil mercimeği haşlayalım 1.5 su bardağı su ile haşlayalım. Kendi suyuyla kalmasına özen gösterelim. 

Rondoda çekelim.

İçerisine ince rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiberi ilave edelim.

Hamurun yapımına geçelim.

Önce sıvı malzemeleri bir kaseye veya hamur karıştırıcı kabına alalım.

Azar azar unu ve psyllium ilave edelim. Karışan hamuru el yormadımıyla biraz yoğurup 10 dakika kadar dinlendirelim.

Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde yuvarlak yapıp açalım. Açarken biraz un serpelim.

İçerisine hazırladığımız karışımı koyup, kenarlardan birleştirelim ve tırtıklı kesme bıçağıyla keselim.

Kızgın yağda üzeri kızaran kadar pişirelim.

Afiyet olsun...


Hurma Parçacıklı Kek

1 su bardağı badem sütü

1/3 su bardağı sıvıyağ

1/3 su bardağı hindistan cevizi şekeri

1 su bardağı sarı mercimek unu

4 adet hurma

Vanilya

Glutensiz kabartma tozu


Badem sütünü iyice çırpalım.

Sıvıyağ, hindistan cevizi şekerini sırasıyla ekleyelim. Ekleme aralarında çırpalım

Ardından mercimek ununun içine kabartma tozu ve vanilya ekleyip diğer karışımın içine ilave edelim, çırpalım.

Minik kek kalıplarına dökelim. Bu karışımdan dört tane çıkıyor

Üzerine çekirdeklerini çıkarıp doğradığımız kudüs hurmalarını ekleyelim. Eğer evinizdeki hurmalar daha sertse önceden biraz suda bekletelim.

180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...

Kuskus Sevenler Buraya...



1 paket legume kuskus

1 kuru soğan

2 yeşil biner

1 kapya biber

1 su bardağı doğranmış domates (yaz konservesi)

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı kuru nane

Tuz


Tencerede suyu kaynatalım ve kaynayan suya kuskusu atalım.

Kuru soğan, yeşil biber, kapya biber küçük küçük doğrayalım.

Tavada zeytinyağ ile kavuralım. Dilerseniz biraz suyla da kavurabilirsiniz. En son zeytinyağını ekleyebilirsiniz.

Domates, sarımsak ilave edelim. Domates suyunu saldığında ocaktan alalım. Nane ve tuzu ilave edelim.

Kuskusu süzelim. Pişen karışımın içine dökelim ve iyice harmanlayalım.

Afiyet olsun

Badem Sütlü Mercimek Çorbası

 


Mercimeği badem sütüyle pişiren var mı?

Yoksaaa, tarifi işte tam da burada...

 Ramazanın ilk günlerinde sıcacık içimizi ısıtan badem sütlü bir çorbayla geldim. Nerden çıktı diye sormayın ya da sorun ki benim de anlatmaya sebebim olsun. Cumartesi günü Arda’nın Ramazan Mutfağı’nı izlerken mercimek çorbasının sütlü halini gördüm, merak ettim ve yaptım. Tabi bizimki keçi sütlü ancak Batu’nun tarifinde badem sütü nasıl biri tat katar, bilemedim. E denemeden de öğrenemeyeceğimize göre. İkinci çorba tarifine geçişi hızlı bir şekilde yapmış oldum. Buradan ilgilisine sesleniyorum. Muh-te-şem oldu, bayıldım. Demek ki mutfağımda artık badem sütlü mercimek çorbası da pişecek...
Sıra sizde, umarım sizde beğenirsiniz.

Haydi tarife geçelim...

1 kuru soğan

1/2 su bardağı kırmızı mercimek

1 çorba kaşığı pirinç

2çorba kaşığı zeytinyağ

2.5 su bardağı su

1/2 su bardağı  Alpro badem sütü

1 çay kaşığı tane karabiber

Tuz

Üzeri için;

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1tatlı kaşığı kuru nane


*Soğanları yemeklik doğrayalım.

*Zeytinyağda kavuralım.

*İçerisine yıkanmış mercimek ve pirinci ekleyelim.

*Tuz ve karabiberi ekleyelim ve kaynamaya bırakalım.

*Blenderdan geçirelim.

*Badem sütünü ilave edelim.

*Beş dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım.

*Üzeri için zeytinyağda naneyi kızdıralım ve servis tabağımıza aldığımız çorbanın üzerine dökelim.

Afiyet olsun...

Canınız Tatlı mı Çekti? En Masum ve En Meyvelisinden

 Kendimi bildim bileli severim çikolatayı, kokusu alır beni. Evet, kesinlikle çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var. Serotonin seviyesini arttıran kakao nasıl olurda mutluluktan bizi uzaklaştırır, öyle değil mi? Evde malzeme eksikliğinden ya da üşengeçlikten mi bilmem ama ben kendisine bayılıyorum.


1 muz
5 çilek
1/2 fındık
Süt içermeyen çikolata tabi alerjiniz yoksa tercihinize göre çikolata

Çikolatayı benmari usülü eritelim.
Meyveleri dilimleyelim.
Üzerine erimiş çikolatayı gezdirelim. 
En son çekilmiş fındıkları ekleyelim. Bir de kokusu şu an burnumda olan Türk kahvesi yaptık mı...Değmeyin keyfime...
Afiyet olsun...


Hurma Topları



 15 tane hurma 

1 çorba kaşığı hındıstan cevizi yağı

1 çay bardağı badem sütü

3 çorba kaşığı kestane unu

1 çorba kaşığı ham kakao

1 paket vanilya

1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

1 çay bardağı iri çekilmiş badem


Hurmayı ben genelde Kudüs hurması alıyorum. Yumuşak ve etli olduğu için daha pratik oluyor ancak evinizde farklı tiplerde hurma var ise suya veya içine konulacak sütte bekletilip yumuşaması sağlanabilir.

Hindistan cevizi yağını benmari usülü eritelim.

Rondo içerisine hurma, badem sütü, eritilen Hindistan cevizi yağı ekleyip geçirelim.

Ardından kestane unu ve kakaoyu ve vanilyayı ilave edelim.

Rondoda çekilip hamur haline getirilen karışımdan minik toplar yapalım.

Badem ya da fındık karişimina bulayıp 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...

Sarı Mercİmek Unundan Enfes Fındıklı Kek

 



  Öyle güzel kabardı ve öyle lezzetli oldu ki. Görüpte, yapmadığına pişman  olabilirsin. Rafine şeker olmadan incir reçeli ve bal ile tatlanan bu kek, fındığın görseldeki haliyle yetinmeyip damağında bıraktığı lezzete şu an konsantre olan ve mutfağa doğru hızlı adımlar ile ilerleyen senin için yapıldı. Hadi tarife geçelim. Bu arada reçelde rafine şekersiz! 😉

1 su bardağı badem sütü

2 çorba kaşığı incir reçeli+ 1/2 çay  bardağı badem sütü

1.5 su bardağı sarı mercimek unu

1 tatlı kaşığı mix gom yoksa 1 çay kaşığı phsyillum

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı fındık

1 çorba kaşığı bal

İncir reçelini yarım çay bardağı badem sütü ile rondodan geçirelim.

Badem sütünü çırpalım.

İçerisine rondodan geçirdiğimiz incir reçelini ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.

Sarı mercimek ununun içerisine vanilya, kabartma tozu ve mix gom ilave edelim.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını yavaş yavaş ilave edelim.

Ben bu defa kağıt kek kalıplarını kullandım. Kek karışımını kalıba bir parmak kadar eksik dökelim

Üzerine fındıkları ekleyip çatal yardımıyla biraz gömelim.

180 derecede yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Servis ederken üzerinde biraz bal gezdirelim

Afiyet olsun

Glutensiz Üzümlü Bir Kek Tarifi Daha...


Üzümlü Kek

1 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı Stevia

1/3 su bardağı portakal suyu

1/3 su bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı limon suyu

1.5 su bardağı pirinç unu

1 çay bardağı ceviz içi

1.5 çay bardağı kuru üzüm

Badem sütü ve steviayı bir kasede iyice açalım.

Portakal ve limon suyunu ilave edelim.

Sıvı yağını ekleyelim.

Pirinç ununu ilave edelim ve çırpalım.

Fırını 175 dereceye ayarlayalım.

Ve karışımı kek kalıbına dökelim.

En son iri çekilmiş cevizleri ve kuru üzümü ilave edelim ve çatal yardımıyla biraz karışımın içerisine gömelim.

Yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Afiyet olsun