Mantarlı Karnabahar Pilavı

 



Karnabaharı farklı halleriyle sofralaramıza katmanın zamanı geldi. Karnabahar pilavı yapmak sanıldığı kadar zor değil. 10 dakika kadar kısa bir sürede karnabahar pilavını hazırlayabilir dilediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.


4 su bardağı rondoda çekilmiş karnabahar
1çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı su
Bir parça zencefil


Mantarlı Harç için;

500 gr mantar
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 kapya biber



Bir tencereye sırasıyla tüm malzemeyi koyalım.
Pişmeye bırakmadan azar azar su ilave ederek karnabaharın yumuşamasını sağlıyoruz. Dikkat edebilmesi gereken nokta suyu birden dökmemek aksi halde püre kıvamına döner. 

Mantarı dilim dilim doğrayalım. Tavaya alalım ve suyunu salıp tekrar çekmesini bekleyelim.
Kapya biber ve soğanı minik doğarayalım. 
Sıvı yağ ekleyelim kavuralım.
Tuz ve karabiberinde ilave edip karamelize olduğunda ocaktan alalım. 
Servis tabağına dilediğimiz şekilde alalım.
Afiyet bal ola...

Yaz İçeceği

 Bu güzel yaz gününde Fransa’nın en sıcak hatta en en en bi sıcak gününde bildiriyorum merkez...Buralar yanıyor yanıyor. 

Ciddi anlamda yoğun bir şekilde yaşanılan bu canicule hepimizi yordu. İş yerleri cuma günü tatil edildi ve küresel ısınmanın getirilerinden birini daha yaşamlara nasıl yansıdığını gözlemlemiş olduk. Tabi bu durumu gözlemlemek yeterli değil, birey olarak herbirimiz üzerimize düşeni üstlenmediğimiz sürece çok daha fazlasını bizden sonraki nesillere  bırakmış olacağız. 

Anı kurtarmak, içimize biraz olsun ferahlık getirmek için  size soğuk mu soğuk lezzetli bir tarifle geldim...


1 avuç kiraz sapı
15 adet kiraz
Zencefil
1.5 lt su
Bir dilim kavun
Bir dilim karpuz dilimlerin büyüklüğü isteğe bağlı değişebilir

Kiraz sapı, kiraz, su ve zencefili bir tencerede 15 dakika kaynatalım. 
Ocaktan aalalım, kavun ve karpuzu ilave edelim üç saat kadar içinde bekletelim ve süzelim.
Süzülen içeceği buzdolabına alalım ve soğuduğunda servis edelim.

Granola Tatlı

 Tatlı krizine iyi gelen muhteşem bir tatlı. Bu tarifleri bundan sonrasında Bızzt Tarifler olarak sizlerle paylaşacağım. Çok pratik, pişmeyen, dakikada hazır olan, kahvelerinizin yanına eşliksiniz olmaya aday...

Denemeyi ve benimle deneyimlerinizi paylaşmayı unutmayın...

1 su bardağı Gluten Free Granola

1 tatlı kaşığı Trakya Çiftliği Vegan Peynir

6 çorba kaşığı Eco mil Cuisine Badem Kreması

1 çorba kaşığı La Vie Claire Agave Şurubu

5o gr Alter Eco Sütsüz Çikolata

Gronalayı rondoda çekelim, toz haline getirelim.

İçerisine vegan peynir, krema ve agave şurubunu ekleyelim, karıştıralım.

Üzerine benmari usülü çikolatayı eritelim. Dökelim. 

Bu malzemeden iki tane derin olmayan kase tatlı elde etmiş oluyoruz.

Afiyet, Bal Ola...


Renkli Kinoa

 Uzun bir yolculuk sonrası evime yerleşip yazmaya ancak fırsat bulabildim. Pandemi sonrası, değişimler ile gidişata uyumlanmak durumdaydık. Tabi ki sonunda klasik gezilerimizde başlamış oldu. Bir kaç ülkeyi daha heybeme eklemiş oldum. Bakalım darısı listemdeki diğer yerlere diyerek bugün size üç renkli kinoa pilavının içine darı, ay çekirdeği içi ve keten tohumu karışımı ekleyerek farklı bir lezzet sunmak istedim. Hadi tarife geçelim.

1.5 su bardağı üç renkli kinoa

1.5 su bardağı su

1/2 su bardağı darı, ay çekirdeği içi ve keten tohumu karışımı ( ben bu karışımı hazır paket aldım ancak siz kendi karışımınızı evde yapabilirsiniz.)

1 közlenmiş kapya biber

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1 dal taze soğan

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı tuz


Kinoayı sudan geçirelim.

Üçlü karışımı ve zeytinyağ ile beraber tencereye alalım.

Biraz kavuralım.

Üzerine karabiber ve tuzu ekleyelim.

Suyu ilave edelim. Pişmeye bırakalım.

Suyunu çekince üzerine közlenmiş kapya biberi ekleyelim. Ben fotoğraf çekimi sonrasında taze soğan ilave ettim ve çok daha lezzetli oldu. 

Afiyet olsun...


İncir ve Fındıklı Karabuğday Ekmeği

Haftaya başlarken size özel ve lezzetli bir tarifle geldim. Karabuğday, fındık ve incirin en dayanılmaz hali. Bu ekmeği yemeden önce ekmek kızartma makinasında kızartırsanız kahvaltılarınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.



1 su bardağı ılık süt

1 paket maya

1/2 su bardağı su

1 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

4 tane küçük doğranmış kuru incir

1 su bardağı fındık

1/2 çay bardağı sıvı yağ

Mayayı ılık su ile buluşturalım.

İçerisine su ilave edelim

Ayrı bir kapta un ve phsyillum karıştıralım.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını ekleyelim.

Yoğuralım ele yapışan bir hamur elde edelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamuru tezgaha alalım ve sıvıyağ ile katlayarak hamura kıvam verelim.

İçerisine fındık ve inciri ilave edelim ve tekrar katlayalım.

Kalıbımızın içerisine alalım ve bir saat daha dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirelim.

Bu arada fırın içerisine küçük bir kase su koymayı unutmayalım.

Pişen ekmeğimizin üzerini temiz bir bez ile örtelim. Ilıklaştığında yemek için hazır.

Afiyet olsun...

Damla Çikolatalı Kek



Damla Çikolatayı Kakaonun Yoğunluğuyla Buluşturalım.

1 su bardağı Alpro badem sütü

1/3 su bardağı sıvıya-

1.5 su bardağı pirinç unu

1.5 çorba kaşığı Ham kakao

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket sütsüz glutensiz damla çikolata

1 paket kabartma tozu

Badem sütünü kabartarak çırpalım.

İçerisine sıvıya-ı ilave edelim.

Ayrı bir kapta pirinç unu içerisine phsyillum ve kabartma tozunu ilave edelimde karıştıralım. Bu karışımı da sıvı karışımın içine çırpmaya devam ederek ekleyelim.

En son vanilya ve ham kakaoyu ekleyelim. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra, kek kalıplarına dökelim. 

165 derecede 40 dakika kadar pişirelim. 

Afiyet olsun

Kakaolu Puding

 

4 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı phsyillum 

2 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı esmer şeker

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı keçiboynuzu unu

Badem sütü ve vanilya dışındaki tüm malzemeyi bir tencerede karıştıralım.

Üzerine sütü ilave edelim ve ocakta karıştırarak pişirelim.

Fokurdamaya başlayan karışımının altını kısalım 3-4 dakika daha pişirelim.

Ocağın altını kapatalım ve vanilyayı ilave edelim. 

Çırpıcıyla beş dakika kadar karıştıralım. Kaselere alalım ve soğumaya bırakalım.

Fesleğen Yağlı Sebze Yemeği

 

Fesleğen Yağını Yemeklerinizde Kullanır mısınız?

Bayıldığı bir sebze yemeği daha sizlerle. Fesleğen yağı inanılmaz lezzet kattı. Evde yaptığımız bu yağların tariflerini de yakın zamanda paylaşıyor olacağım. Evinize yok ise başka bir sıvı yağ ilave edebilirsiniz.

4 kabak

2 havuç

1 soğan

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı fesleğen yağı

3 diş sarımsak

1/2 çay bardak pirinç

1 bardak su

Kekik 


Soğanı yemeklik doğrayalım. 

Salçayı ekleyip, kavuralım.

Üzerine kabakları ve havuçları küp şeklinde doğrayalım ve ekleyelim.

Sarımsakları ilave edelim.

Pirinç ilave edelim.

Kekik ve tuzu ekleyelim.

Su ilave edelim ve pişmeye bırakalım. 

Afiyet olsun...




Dondurma Zamanııı...



Dondurmanın her halini sevenler buraya...
Kendinizi yazın sıcağında  dondurmanın ferahlığına bırakankalardan mısın ? Soğuk kahve, buzlu içecekler ve dondurma. Günümüze güzellik katan bu gıdalara daha sağlıklı ve lezzetli hale getirerek, pişmanlık duymadan tüketeceğimiz haline getirebiliriz. Bugün meyveler bize eşlik edecek. Hazırlıklar başlasın...


Muzlu Dondurma

3 tane dilimlenmiş dondurulmuş muz
1 çorba kaşığı bal
Vanilya
1/2 çay bardağı badem sütü


Pembiş Dondurma

1 kase dilimlenmiş dondurulmuş çilek
1 kase dondurulmuş karadut
Vanilya
2 çorba kaşığı bal
1/2 çay bardağı badem sütü


İki ayrı tarifi de rondodan geçiriyoruz. Bu kadar pratik ve sağlıklı...
Afiyet olsun... 


 



Sabah Kahvaltısına Pırasalı Yulaf

1 su bardağı glutensiz yulaf

1 parça pırasa

3 adet kapya biber

1/2 su bardağı badem sütü

1/2 çay kaşığı karabiber

Tuz

Pırasayı ince ince doğrayalım ve tavada kavuralım.

Kapya biberleri parpullayalım

Yulafı rondoda un haline getirelim.

Un haline gelen yulafın içine kapya biber, pırasa, baharat ve badem sütünü ilave edelim, çatal yardımıyla karıştıralım.

Tavanın içine biraz yağ sürelim ve karışımı tavaya dökelim. Ters yüz ederek iki yüzünü de pişirelim.

Afiyet olsun...



Ratatouille


Sebzenin bu haline dayanamayacaksınız. Bölgesel bir yemek olan ratatouille bir de bizim mutfağımızda, elimizin lezzeti değsin bakalım...

2 tane kabak

3 patates

2 patlıcan

2 yeşil biber

3 tane közlenmiş kapya biber

3 domates

3 küçük boy soğan

Yarım kilo kesilmiş konserve domates yoksa 2 tane küp doğranmış domates

5 diş sarımsak

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2  çay kaşığı nane

1 çay kaşığı zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal


1 soğan ve 1 sarımsağı zeytinyağda kavuralım.

Ben üzerine yazdan kalmış konserve kesme domateslerimden ekledim. Sizin elinizde yoksa 2 domatesi küp doğrayarak içine ekleyebilirsiniz. Tüm baharatları da ekleyelim ve biraz soğuyunca rondoda tüm malzemeyi çekelim.

Patates, soğan, domates, patlıcan, kabak, yeşil biber, kapya biberleri dilimleyelim. 

Rondoda çekilen malzemeyi fırın kabına alalım. üzerine sırasıyla tüm malzemeyi dizelim.

En son bir kaç tane sarımsağı gelişigüzel üzerine koyalım. 

Fırın kabımızın üzerini yağlı kağıdı ıslatarak kapatalım.

180 derecede 1 saat yumuşayan kadar pişirelim. Fırından çıkarmadan 10 dakika önce yağlı kağıdı alalım ve son 10 dakikayı kağıtsız pişirelim. Bayılacaksınız...

Afiyet olsun



Çiböreği Böyle Denediniz mİz?

 Vegan Çibörek

Çibörek Kırım Tatar göçmenlerinin 1800’lü yıllarda yemek kültürümüze kattığı bir lezzettir. Günümüzde Eskişehir ile adını andığımız çiböreğin vegan halini yapmak da varmış. Hemen öyle Çibörek de olur mu demeyin. Gayet lezzetli ve damaklarda tadını bırakan bir tarif oldu. Eskişehir’ e giderken hazırlıksız gidemezdim. Geceden hamurumu ve iç malzememi hazırlayıp, ertesi sabah yola çıkmadan açma ve pişirme işlemini yaptım. Sıcak tutan termos kaplarımdan birine koydum ve oraya gittiğimizde sipariş edilen çibörekler geldiğinde boş servisimizin içine bizde kendi vegan çiböreğimizi çıkarttık, ve Batu afiyetle yedi. Bence muhteşem oldu, bi denesen mutlaka sen de bayılacaksın...

Bu arada fotoğrafı son anda çektim, profesyonel bir çekim olmasa da bu seferlik idare edin lütfen. Mağlum, bizimkinin yeme hızına yetişilmiyordu👩🏼‍🍳👀😂

Ve işte Vegan Çibörek, hadi başlayalım...

2 su bardağı Schar mix B

1 tatlı kaşığı guar gom ya da psyllium

1/2 su bardağı Alpro badem sütü

1/2 su bardağından bir parmak az su

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

1 su bardağı yeşil mercimek

1 kuru soğan

Tuz 

Karabiber


Yeşil mercimeği haşlayalım 1.5 su bardağı su ile haşlayalım. Kendi suyuyla kalmasına özen gösterelim. 

Rondoda çekelim.

İçerisine ince rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiberi ilave edelim.

Hamurun yapımına geçelim.

Önce sıvı malzemeleri bir kaseye veya hamur karıştırıcı kabına alalım.

Azar azar unu ve psyllium ilave edelim. Karışan hamuru el yormadımıyla biraz yoğurup 10 dakika kadar dinlendirelim.

Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde yuvarlak yapıp açalım. Açarken biraz un serpelim.

İçerisine hazırladığımız karışımı koyup, kenarlardan birleştirelim ve tırtıklı kesme bıçağıyla keselim.

Kızgın yağda üzeri kızaran kadar pişirelim.

Afiyet olsun...


Hurma Parçacıklı Kek

1 su bardağı badem sütü

1/3 su bardağı sıvıyağ

1/3 su bardağı hindistan cevizi şekeri

1 su bardağı sarı mercimek unu

4 adet hurma

Vanilya

Glutensiz kabartma tozu


Badem sütünü iyice çırpalım.

Sıvıyağ, hindistan cevizi şekerini sırasıyla ekleyelim. Ekleme aralarında çırpalım

Ardından mercimek ununun içine kabartma tozu ve vanilya ekleyip diğer karışımın içine ilave edelim, çırpalım.

Minik kek kalıplarına dökelim. Bu karışımdan dört tane çıkıyor

Üzerine çekirdeklerini çıkarıp doğradığımız kudüs hurmalarını ekleyelim. Eğer evinizdeki hurmalar daha sertse önceden biraz suda bekletelim.

180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...

Kuskus Sevenler Buraya...



1 paket legume kuskus

1 kuru soğan

2 yeşil biner

1 kapya biber

1 su bardağı doğranmış domates (yaz konservesi)

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı kuru nane

Tuz


Tencerede suyu kaynatalım ve kaynayan suya kuskusu atalım.

Kuru soğan, yeşil biber, kapya biber küçük küçük doğrayalım.

Tavada zeytinyağ ile kavuralım. Dilerseniz biraz suyla da kavurabilirsiniz. En son zeytinyağını ekleyebilirsiniz.

Domates, sarımsak ilave edelim. Domates suyunu saldığında ocaktan alalım. Nane ve tuzu ilave edelim.

Kuskusu süzelim. Pişen karışımın içine dökelim ve iyice harmanlayalım.

Afiyet olsun

Badem Sütlü Mercimek Çorbası

 


Mercimeği badem sütüyle pişiren var mı?

Yoksaaa, tarifi işte tam da burada...

 Ramazanın ilk günlerinde sıcacık içimizi ısıtan badem sütlü bir çorbayla geldim. Nerden çıktı diye sormayın ya da sorun ki benim de anlatmaya sebebim olsun. Cumartesi günü Arda’nın Ramazan Mutfağı’nı izlerken mercimek çorbasının sütlü halini gördüm, merak ettim ve yaptım. Tabi bizimki keçi sütlü ancak Batu’nun tarifinde badem sütü nasıl biri tat katar, bilemedim. E denemeden de öğrenemeyeceğimize göre. İkinci çorba tarifine geçişi hızlı bir şekilde yapmış oldum. Buradan ilgilisine sesleniyorum. Muh-te-şem oldu, bayıldım. Demek ki mutfağımda artık badem sütlü mercimek çorbası da pişecek...
Sıra sizde, umarım sizde beğenirsiniz.

Haydi tarife geçelim...

1 kuru soğan

1/2 su bardağı kırmızı mercimek

1 çorba kaşığı pirinç

2çorba kaşığı zeytinyağ

2.5 su bardağı su

1/2 su bardağı  Alpro badem sütü

1 çay kaşığı tane karabiber

Tuz

Üzeri için;

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1tatlı kaşığı kuru nane


*Soğanları yemeklik doğrayalım.

*Zeytinyağda kavuralım.

*İçerisine yıkanmış mercimek ve pirinci ekleyelim.

*Tuz ve karabiberi ekleyelim ve kaynamaya bırakalım.

*Blenderdan geçirelim.

*Badem sütünü ilave edelim.

*Beş dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım.

*Üzeri için zeytinyağda naneyi kızdıralım ve servis tabağımıza aldığımız çorbanın üzerine dökelim.

Afiyet olsun...