Yeni Normal

 Kendinizi son dönemlerde nasıl hissediyorsunuz? Artık bunalmış, yılmış, hayatın anlamsızlığına doğru yol almış bir moddamısınız? Çoğumuz aynı hisleri zaman zaman paylaşıyoruz. Yeni normal denen algının tam da ortasına düşmüş bulunan insan yavrularıyız vesselam. 

 



  Bundan sonra, ayak uydurmaktan başka yol olmadığından değil de dönüşümü severek kabullenmek gerekiyor kanımca. Hiç öyle bakmayın, her şeyden vazgeçerek değil deneyimlere açık olarak hayatın tadını çıkarmak daha besleyici olacak bizler için. Bu arada bu yazdıklarım onaltı aydır dikkatle özenle davrananlar için. Bir kısım zaten umursamadan, bir diğerinin hayatını gasp ederek geçirdi son dönemleri.

 Çarşı pazar vazgeçmeden dolaşanlar, parti çıkışlarında parası neyse veririzciler, bana bir şey olmazcılar ve hepsinden beteri virüse inanmayanlar, hepsi ayrı telden çalarken bizler gibi, eşini dostunu görmeden bir yılı aşkın süredir kapananları, esnafı ve sağlıkçıları düşünen yok, maalesef ki!

 Takip ettiğim ülkelerdeki uygulamalara bakıyorum anlamı olmayan kısıtlamalar söz konusu tıpkı bizimki gibi. Örnek mi, hemen verelim. Ülke değiştirip karantina sürecinde olan bir kişi öğle saatleri 10:00-12:00 arası dışarda dolaşabiliyor. Yani kişi virüsün bulaşma saatleri gelene kadar dilediği gibi dolaşabiliyor. Havalimanında beklerken koltuklara boşluklar dahilinde oturabiliyorsunuz ancak uçakta virüsün bulaşmayacağına dair bir kanı oluşmuş ki  yan yana oturup sırasıyla yemek yiyebiliyorsunuz. Ne kadar güzel.

  Bu silsile içerisinde, kimsenin hayatını gasp etmeden ama kendi hayatımızdaki anları da önemsizleştirmeden bir hale yola koymak gerek artık diye düşünüyorum. Sizce de öyle değil mi?

                                  

                                   

  Aşı olmak mı evet, olabilir. Aşı olmayı istemek de istememe gibi bir tercih. Benim hastalığı geçiren bir kişi olarak bağışıklık kazandığım söylenebilir değil mi ancak yine de aşı olmam gerekli. Neden? Aşıyı bir, iki, üç, beş... Kaç defa olduğumda tam olarak bağışıklık kazanmış olacağım. Bağışıklık kazandığımda bir diğerine bulaşıcılığı azaltmış olacak mıyım? Bağışıklığı hangi varyanta karşı kazanmış olacağım? Aşı olduğumda neden tüm sorumluluğu üzerime almam gerekiyor? Aşının ikinci dozunun yetişkinler üzerinde yüzde 60 uygulandığı haberlere yansıyan İngiltere’de neden vakalar tırmanışa geçti? Bu soruların cevabını bulduğumuzda sorgusuzca aşı sırasına girilebileceğini düşünüyorum.

Tam da bu noktada kişisel özgürlüğünün üzerinde bir diğerinin hakkının olduğu rahatlıkla konuşulurken bu yeni normale sen ne dersin?


Glutensiz İzmir Bombası




  • 1 su bardağı sarı mercimek unu
  • 1 su bardağı Schar mix B
  • 1 su bardağı hindistan cevizi unu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 2 yemek kaşığı Orkide vegan margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Mayalı Hane Düşük Proteinli Arelle’s Sürülebilir Çikolata



  1. Mercimek unu ve mix b unu karıştıralım.
  2. Hindistan cevizi ununu ilave edelim.
  3. Ardından kabartma tozu ve karnıyarık otu tohumu tozunu da ekleyelim ki benim favorimdir kendileri
  4. Margarininde ekleyip yoğuralım.
  5. Pudra şekerini de ilave edelim yoğuralım.
  6. 15 dakika kadar dinlendirelim.
  7. Avucumuzun içinde açtığımız hamurun içine Mayalı Hane Düşük Proteinli sürülebilir çikolatadan bir çay kaşığı koyup hamuru kapatalım.
  8. 165 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim.







Kabak ve Lahmacun İkisini Birarada Düşündünüz mü?



Vegan Lahmacun


Hamur için;

  • 3 su bardağı schar mix B
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Harcı için;
  • 1 kabak
  • 1 kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Kuru nane
  • Tuz


  1. Hamur için olan tüm malzemeyi karıştırıp yoğuralım.
  2. Dinlenmeye alalım.
  3. Bu arada harç malzemesini hazırlayalım.
  4. Kabak ile başlayıp diğer malzemeleri rondoda çekelim.
  5. Çekilen malzemeye bir çay bardağı su ilave edelim. Sulu bir harç her zaman daha iyidir.
  6. Dillendirdiğimiz hamuru mandalina  büyüklüğünde alalım  mı dedim ben? 👀
  7. Hamuru açalım yarım milim kalınlığında. Tabi bu biraz sizin nasıl sevdiğinize de bağlı. Eğer daha çıtır çıtır seviyorsanız daha bile ince yapabilirsiniz.
  8. Harcı üzerine yayalım.
  9. Yağlı kağıt serdiğimiz tepside yaklaşık 15-20 dakika arası kontrollü pişirelim.


Bu arada ben bu malzeme 8 tane lahmacun hamuru çıkarttım. Dört tanesini derin dondurucuya attım, bugün çıkarttım ve çok hızlı lahmacun hazırlamış oldum ve iç malzemesine kapya biber de ekledim eğer sizde eklerseniz çok daha fazla lezzetli olacaktır. 

Deneyin ve benimle paylaşın...


Mısır İrmiğinden Kurabiye Denemek ister misin?



Mısır İrmikli Kurabiye


1 su bardağı mısır irmiği 

1/5su bardağı badem sütü

1/2 su bardağı elmadan şeker

1/2 su bardağı hindistan cevizi unu

3 çorba k. Orkide bitkisel margarin

2 çay k. Kabartma tozu

1 çay K. Karnıyarık otu tohumu tozu


Tencereyi ocağa alalım. Mısır irmiği ve badem sütünü içine alalım.

İrmik sütü çekince ocaktan soğumaya alalım.

Soğuyan irmiğin içerisine kalan tüm malzemeyi koyalım ve yoğuralım.

Şekil verip 165 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim. 

İnce bir hamur olduğu için, fırında fazla kalmamasına özen gösterelim der ve huzurlarınızdan böylece ayrılırım. Denemelerinizi benimlede paylaşır ve beğeni ya da eleştirilerinizi de eklerseniz sevinirim. Şimdiden kolay gelsin


Bakliyat Unlarından Enfes Un Helvası

 

Un Helvası


  • 4 çorba kaşığı kavrulmuş nohut unu
  • 3 çorba kaşığı sarı mercimek unu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı esmer şeker
  • 2 çay bardağı badem sütü
  • vanilya


  1. Bir tavaya mercimek ununu alalım biraz kavuralım.
  2. Nohut unu, daha önceki tariflerden birinde kavurduğumuz için benim elimde kavrulmuşu vardı. Siz mercimek ununun ardından nohut ununu da ekleyip beraber kavurmaya devam edin.
  3. Rengi değişince sıvıyağı ilave edelim. Biraz daha kavuralım.
  4. Ardından sütü ilave edip topaklanma yapmadan karıştırmaya devam edelim.
  5. En son vanilya ve şekeri ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatıp karıştırmaya devam edelim.
  6. Kaşık yardımıyla tabaklara sıcakken alalım. 

👦Ben ılık halini çok seviyorum ama Batu her halini.

Bu haftaki son denemelerim içinde en çok un helvasını beğendiğini anlattı da kendileri...


Spagetti Severler Buraya...



 Börülceli Makarna


  • 1 paket schar glutensiz spagetti
  • Deniz börülcesi
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • Tuz


  1. Derin bir tencerede su kaynatalım.
  2. Kaynayan suyun içine yıkadığımız deniz börülcelerini koyalım.
  3. 15 dakika kadar haşlayalım.
  4. Bir kap içerisine soğuk su koyalım.
  5. Tencereden alınan börülceleri soğuk suya alalım. Rengini kaybetmemesi ve hızlı soğuması açısından yardımcı olacaktır.
  6. Ayrı bir tencereye spagetti için su koyalım.
  7. Spagettiyi kaynayan suya koyalım.
  8. Makarna pişerken börülceleri kılçıklarından ayıklayalım.
  9. Haşlanan makarnayı süzelim.
  10. Zeytinyağda sarımsağı biraz soteleyelim.
  11. Tuz ilave edip ardından deniz börülcesi ve spagettiyi ilave edelim.
  12. Sıcak veyahut ılık servis edebiliriz.

Afiyet olsun...


Dere Otunu Bir de Zeytinle Buluşturalım

 


Dereotlu Zeytinli Glutensiz Ekmek



Yine muhteşem yumoş yumoş glutensiz bir ekmek tarifi ile burdayım😋



  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1.5 su bardağı su
  • 35 su bardaģı schar mix B
  • 2 çay kaşığı mix gom
  • 1 paket glutensiz yuva maya
  • 1/2 bağ dereotu
  • 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin



  1. Tüm malzemeyi karıştırıp, yoğuralım.
  2. 40 dakika mayalanması için dinlenmeye bırakalım.
  3. Dinlenen hamura kıyılmış dereotunu ilave ederek yoğuralım. Yapışmaması için azar azar un ilave edelim.
  4. Hamuru iki parçaya ayıralım.
  5. Zeytinin yarısını hamura dökelim. Biraz yoğuralım.
  6. Diğer hamuru da aynı işlemi uygulayalım.
  7. İki hamuru birbirine sardıralım.
  8. Kalıba yerleştirelim. Ben kolaylık açısında yağlı kağıt kullanmayı seviyorum. Siz dilerseniz zemini biraz yağlayabilirsiniz.
  9. 20 dakika daha dinlenmeye bırakalım.
  10. 180 derecede 45-50 dakika arası pişirelim.
  11. Fırından çıktıktan sonra ekmeğin üzerine biraz su serpelim ve havluya saralım.
Afiyet olsun...

Sabah Kahvaltısına Tatlı Bir Sürmelik




Kahvaltılık


  • 4 hurma
  • 4 kuru kayısı
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı ham kakao
  • 1 çay bardağı badem sütü


  1. Tüm malzemeyi rondoda çekip ister kahvaltıda ekmeğimize sürelim istersek tatlı niyetine yiyelim
Afiyet olsun...

Erik Soslu Kakaolu Kek

  

  



Bu sıcaklarda farklı içecek yapımlarını evde üretirken aynı zamanda çıkan posalarında farklı tariflerde  değerlendiriliyor olması beni mutlu ediyor. Bir de üstüne lezzeti yerinde olursa paylaşmadan rahat edemem. Kalan posayı sos haline getirip dondurmalar, sütlü tatlı arası, kek üstü kullanabilirsiniz. Ben  bu defa kek üzerinde kullandım.

Erik sosunun ekşiliği ile buluşan Dr.oetker Glutensiz Kakaolu Kek Karışımı birbirine çok yakıştı. Çikolatanın tadını ekşi ile yakıştıranlar bu tarifi seveceksiniz. Bir çok defa kullandığım bu hazır kek malzeme ve zamanlama açısından bana kolaylık sağlıyor aynı zamanda lezzeti de harika. 

  • 1 paket  Dr.oetker Glutensiz Kakaolu Kek Karışımı 
  • 8 erik posası 
  • 2 çorba kaşığı Doal Meyveden şeker


  1.  Kakaolu kekin içerisine içerisine 1 kaşık karnıyarık otu tohumu tozu, 3/1 sıvı yağ, 3/2 su ilave ediyorum. Üzerindeki ölçüler daha farklı dilerseniz yapım aşamasını yazılı olduğu gibi de yapabilirsiniz ancak ben en uygun lezzeti böyle sağladım.
  2.  Karıştırdığımız kek malzemesini önceden ısıttığımız fırında 30-35 dakika pişirelim.
  3.  Meyve posasını rodadan geçirip üzerine meyveden şekeri ilave edip yine rondoddan geçirelim.
  4.  Pişirdiğimiz kek biraz ılındığında sosumuzu üzerinde gezdiriyoruz.
 Afiyet olsun...

Bir Başka Karnıyarık Tarifi...

 


                                                                     Yazlık Karnıyarık


Canımız karnıyarık istedi ama bu sıcakta da karnıyarık yenir mi demeyin. Hafif ve lezzetli. İşte size Yazlık karnıyarık. Türlünün bir başka versiyonu da diyebiliriz kendilerine. Tadına bayılacaksınız. Yoğurda alerjiniz yoksa yanına cacık yakışır.😉


  • 6 patlıcan
  • 2 patates
  • 2 havuç
  • 2 kapya biber
  • 2 yeşil biber
  • 2 domates
  • 1.5 su bardağı domates suyu
  • 1 kuru soğan
  • sarımsak


  1. Patlıcanları alacalı soyup fırında yumuşamasını sağlayalım.
  2. Çatal yardımıyla orta kısımlarını açalım.
  3. İç malzemesini hazırlamaya geçelim
  4. Soğanı yemeklik doğrayalım, bir tavada kavuralım.
  5. Ardından küçük küçük doğradığımız patates, havuç, kapya ve yeşil biberleri sırasıyla kavuralım. 
  6. En son doğranan domatesleri ve domates suyunu ilave edelim.
  7. Hazırladığımız  iç malzemeyi patlıcanların içine dolduruyoruz. 
  8. Son olarak tepsiye 1 su bardağı domates suyu, sarımsak dökelim 
  9. Fırında 170 derece 25-30 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...


Buz Gibi Erik Suyu



Erik Suyu

Havalar sıcak ve içimizi serinletecek enfes lezzetlere ihtiyaç duyuyoruz. Benim gibi ekşi tatlı sevenlere gelsin bu tarif. Muhteşem rengiyle sizi sizden alır. Hadi mutfağa bu pratik tarifle içinizi serinletmeye...

 

  • 4 angelika erik
  • 2 su bardağı su
  • İsteğe bağlı meyveden şeker


  1. Kaynatalım, süzdükten sonra buzdolabında soğumaya bırakalım.
  2. Dilerseniz üzerine maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Dışardan aldığınız gazlı içecekler yerine evde yapılan soğuk içecekler sağlığınızı da korumanızı sağlayacaktır.
Afiyet olsun...

Size Bir Yalancı Tiremisu Tarifi Vereyim Mi?



Yalancı Tiremisu

Yine yeniden bir pazartesiden merhaba. Gününüz ve haftanız güzellikler ile geçsin diyerek ilk güzelliği ben yapayım. Haftaya tatlıyla giriş yapalım mı? Tarifin orjinali Tuğçe hanıma aittir. Dyt. Tuğçe Yurtdaş'ı uzun süredir takip ettiğim sevgili Seda Altın sayesinde tanımış oldum. Bu tarifi de diyet listelerini takip ederken ulaşmış oldum. İnanılmaz pratik ve lezzetli tarifler paylaşıyor. Bayılarak uyguluyorum. Kendim için yaparken neden Batu içinde dönüştürerek uygulamayım ki dedim ve badem sütünden ve mısır irmiğinden de enfes bir lezzet çıkmış oldu. 

1 su bardağı badem sütü

2 çorba kaşığı mısır irmiği

1 çorba kaşığı bal

4-5 damla vanilya özü

1 çay kaşığı türk kahvesi

1 çay kaşığı ham kakao

Badem sütünü bir tencereye alalım

İçerisine mısır nişastasını ekleyelim, sütü çekene kadar ocakta karıştıralım.

Süt çeken irmiğin biraz soğumasını bekleyelim ve bal vanilya özünü ilave edelim. Kaseye alalım.

Üzeri için türk kahvesi ve ham kakoyu karıştıralım ve kasenin üzerine süzgeç yardımıyla serpelim.

Afiyet olsun...

Çİlek Sever misin Yoksa Sende Oğlum Gibi...




Çilekli Kek



Yeni bir kek tarifim vaaarr hem de çilekli. Bilenler bilir Batu çilekten hiç hoşlanmaz. Gördüğü yerde saklanır, kafasını çevirir hatta ortamdan kaçar. Arabayla geçerken herhangi bir yerde çilek görür kafasını koltuğa gömer o derece yani. Bendeki deli cesareti sanırım demeliyim ama yok tabi ki servis ederken çilekleri sakladım. Tadıyla ilgili herhangi bir itirazı yok ancak yıllar öncesi danone reklamını televizyonda görmesi ile çilekle olan tüm bağını kesti hatta ev ahalisine de kestirmeye çalıştı ancak bu ara bizim tüketmemizden bir derece daha az rahatsız oluyor. Kendisi sevmese dahi bir başkasının yeme özgürlüğüne, onun alanına giremeyeceğini anlatıyorum ona sohbetlerimizde. Zamanla öğreniyoruz herkes gibi...








  • 2 su bardağı badem sütü
  • 1/3 su bardağı çiçek yağ 
  • 1 su bardağı meyveden şeker
  • 1 su bardağı pirinç unu
  • 1/2 su bardağı hindistan cevizi unu
  • 1 çay kaşığı guar gum
  • 5 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
  • 4-5 damla vanilya özü
  • 1 çay kaşığı glutensiz kabartma tozu
  • 5 çilek
  1. Sıvı malzemeleri karıştıralım. 
  2. Ardından kalan malzemeleri ekleyip kıvamını aldığında 165 derecede yaklaşık 40 dakika demek istiyorum, maalesef Batu fırını prizden çektiği için😅. Bunun çilekle bir ilgisi var mı? Bilemiyorum. Zamanlama ile ilgili şüphelerim var. 20 dakikadan sonra keki bir bıçak yardımıyla kontrol ederiz ya bence sizde 30 dakika sonrası unutmadan bi gözden geçirin derim. 
  3. Üzerine ortadan kestiğimiz çilekleri yerleştirelim.
  4. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpelim.

Hadi afiyet olsun şimdiden....

Glutensiz Damaklarda Tat Bırakan Karışık Pizza





Glutensiz Pizza




Hamur için; 

  • 2 su bardağı schar mix b
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket Yuva glutensiz maya
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ


İç malzeme;

  • 1 su bardağı ajvar
  • yeşil biber
  • kırmızı biber
  • mantar
  • dana jambon
  • kasap sucuk
  • Trakya Çiftliği Vegan Sade
  • Roka

  1. Hamur için olan tüm malzemeyi yoğuralım.
  2. Üzerini streç film ile kaplayalım ve 40 dk dinlendirelim.
  3. Dinlenen hamuru merdane ya da el yordamıyla açabiliriz.
  4. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve pizza hamurunu koyalım.
  5. Ben bu defa taban sosunu ev yapımı ajvar kullandım. Çok lezzetli oluyor ayrıca Batu'nun en sevdiği.
  6. Üzerine kullandığım malzemeleri siz istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz.
  7. Roka ve vegan peynir hariç tüm malzemeyi pizza hamurunun üzerine yerleştirin ve 170 derecede 20 dakika kadar pişirelim.
  8. Pizzayı fırından çıkardıktan sonra vegan peyniri rendeleyim ve rokayı ilave edelim.

Afiyet olsun...



O Zaman Bir Anane Tarifi Daha gelsin



Göbik


Son zamanlarda annemin de arada denemeleri oluyor e madem oluyor ve de lezzetli neden sizinle de paylaşmayalım ki. Hadi deneyin siz de yorumlarınızı bizimle paylaşın

  • 5 su bardağı şeftali kompostosu (rondodan geçirilmiş)
  • 3 çorba kaşığı Schar mix b
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • Vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Tüm malzemeyi tencere içine alıp, ocakta pişirelim.

Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz blender kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun