Badem Sütlü Mercimek Çorbası

 


Mercimeği badem sütüyle pişiren var mı?

Yoksaaa, tarifi işte tam da burada...

 Ramazanın ilk günlerinde sıcacık içimizi ısıtan badem sütlü bir çorbayla geldim. Nerden çıktı diye sormayın ya da sorun ki benim de anlatmaya sebebim olsun. Cumartesi günü Arda’nın Ramazan Mutfağı’nı izlerken mercimek çorbasının sütlü halini gördüm, merak ettim ve yaptım. Tabi bizimki keçi sütlü ancak Batu’nun tarifinde badem sütü nasıl biri tat katar, bilemedim. E denemeden de öğrenemeyeceğimize göre. İkinci çorba tarifine geçişi hızlı bir şekilde yapmış oldum. Buradan ilgilisine sesleniyorum. Muh-te-şem oldu, bayıldım. Demek ki mutfağımda artık badem sütlü mercimek çorbası da pişecek...
Sıra sizde, umarım sizde beğenirsiniz.

Haydi tarife geçelim...

1 kuru soğan

1/2 su bardağı kırmızı mercimek

1 çorba kaşığı pirinç

2çorba kaşığı zeytinyağ

2.5 su bardağı su

1/2 su bardağı  Alpro badem sütü

1 çay kaşığı tane karabiber

Tuz

Üzeri için;

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1tatlı kaşığı kuru nane


*Soğanları yemeklik doğrayalım.

*Zeytinyağda kavuralım.

*İçerisine yıkanmış mercimek ve pirinci ekleyelim.

*Tuz ve karabiberi ekleyelim ve kaynamaya bırakalım.

*Blenderdan geçirelim.

*Badem sütünü ilave edelim.

*Beş dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım.

*Üzeri için zeytinyağda naneyi kızdıralım ve servis tabağımıza aldığımız çorbanın üzerine dökelim.

Afiyet olsun...

Canınız Tatlı mı Çekti? En Masum ve En Meyvelisinden

 Kendimi bildim bileli severim çikolatayı, kokusu alır beni. Evet, kesinlikle çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var. Serotonin seviyesini arttıran kakao nasıl olurda mutluluktan bizi uzaklaştırır, öyle değil mi? Evde malzeme eksikliğinden ya da üşengeçlikten mi bilmem ama ben kendisine bayılıyorum.


1 muz
5 çilek
1/2 fındık
Süt içermeyen çikolata tabi alerjiniz yoksa tercihinize göre çikolata

Çikolatayı benmari usülü eritelim.
Meyveleri dilimleyelim.
Üzerine erimiş çikolatayı gezdirelim. 
En son çekilmiş fındıkları ekleyelim. Bir de kokusu şu an burnumda olan Türk kahvesi yaptık mı...Değmeyin keyfime...
Afiyet olsun...


Hurma Topları



 15 tane hurma 

1 çorba kaşığı hındıstan cevizi yağı

1 çay bardağı badem sütü

3 çorba kaşığı kestane unu

1 çorba kaşığı ham kakao

1 paket vanilya

1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

1 çay bardağı iri çekilmiş badem


Hurmayı ben genelde Kudüs hurması alıyorum. Yumuşak ve etli olduğu için daha pratik oluyor ancak evinizde farklı tiplerde hurma var ise suya veya içine konulacak sütte bekletilip yumuşaması sağlanabilir.

Hindistan cevizi yağını benmari usülü eritelim.

Rondo içerisine hurma, badem sütü, eritilen Hindistan cevizi yağı ekleyip geçirelim.

Ardından kestane unu ve kakaoyu ve vanilyayı ilave edelim.

Rondoda çekilip hamur haline getirilen karışımdan minik toplar yapalım.

Badem ya da fındık karişimina bulayıp 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...

Sarı Mercİmek Unundan Enfes Fındıklı Kek

 



  Öyle güzel kabardı ve öyle lezzetli oldu ki. Görüpte, yapmadığına pişman  olabilirsin. Rafine şeker olmadan incir reçeli ve bal ile tatlanan bu kek, fındığın görseldeki haliyle yetinmeyip damağında bıraktığı lezzete şu an konsantre olan ve mutfağa doğru hızlı adımlar ile ilerleyen senin için yapıldı. Hadi tarife geçelim. Bu arada reçelde rafine şekersiz! 😉

1 su bardağı badem sütü

2 çorba kaşığı incir reçeli+ 1/2 çay  bardağı badem sütü

1.5 su bardağı sarı mercimek unu

1 tatlı kaşığı mix gom yoksa 1 çay kaşığı phsyillum

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı fındık

1 çorba kaşığı bal

İncir reçelini yarım çay bardağı badem sütü ile rondodan geçirelim.

Badem sütünü çırpalım.

İçerisine rondodan geçirdiğimiz incir reçelini ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.

Sarı mercimek ununun içerisine vanilya, kabartma tozu ve mix gom ilave edelim.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını yavaş yavaş ilave edelim.

Ben bu defa kağıt kek kalıplarını kullandım. Kek karışımını kalıba bir parmak kadar eksik dökelim

Üzerine fındıkları ekleyip çatal yardımıyla biraz gömelim.

180 derecede yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Servis ederken üzerinde biraz bal gezdirelim

Afiyet olsun

Glutensiz Üzümlü Bir Kek Tarifi Daha...


Üzümlü Kek

1 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı Stevia

1/3 su bardağı portakal suyu

1/3 su bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı limon suyu

1.5 su bardağı pirinç unu

1 çay bardağı ceviz içi

1.5 çay bardağı kuru üzüm

Badem sütü ve steviayı bir kasede iyice açalım.

Portakal ve limon suyunu ilave edelim.

Sıvı yağını ekleyelim.

Pirinç ununu ilave edelim ve çırpalım.

Fırını 175 dereceye ayarlayalım.

Ve karışımı kek kalıbına dökelim.

En son iri çekilmiş cevizleri ve kuru üzümü ilave edelim ve çatal yardımıyla biraz karışımın içerisine gömelim.

Yaklaşık 35 dakika pişirelim.

Afiyet olsun

Avokadolu Salata

 Salata sofraların vazgeçilmezi, çeşitlerinde binbir türünün var edildiği bir alışkanlık. En çok hangi şeklini sever hangisini sofralarınıza konuk edersin?

 Şimdiki zamanlarda, sıklıkla kalabalık masalarda toplanamasak da kendimi iki yıl öncesine kadar evimizin dolup taşmasıyla şanslı hissedenlerdenim. Biz ailece toplanmaları severiz, en kıymetli anlarımızdır bana göre. Çocukluğumda da  teyzemlerin evinde olan şenlikli yemeklerimizde mutlaka o sofrada salata olur ve herkesin sofradan bir bir kalkmasıyla geride kalan biz çocuklara teyzem salata suyunun faydalarından bahseder ve o suyun sıyrılacak bir dibi kalmayana kadar başımızda beklerdi. Bereketli sofralardı. Seviyorum seni güzel kadın.



1 domates
2 salatalık
1 avokado
1 kırmızı soğan

Sos için; 


3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı sarımsaklı zeytinyağ
1 çay kaşığı hardal
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Domates salatalık ve avokadoyu küp küp doğrayalım.
Minik bir kavonaza sosluk malzemeleri koyalım ve çalkalayalım.
Üzerinde gezdirelim
Afiyet olsun...

*Avokadonun  yarısını kullandığınız dönemlerde kalan yarısını su dolu kapalı bir kap içinde ters kapatarak muhahaza edebilirsiniz.



Çikolatanın Akışına Kendini Bırakmaya Var mısın?


Kukek

2 su bardağı  schar mix B

2 çorba kaşığı Güzel Gıda Organik Ham Kakao

1 paket vanilya

1/2 su bardağı Alter Eco şeker

3/1 La Vie Claire badem kreması

Alter Eco süt içermeyen çikolata

1 çorb kaşığı EcoWoil hindistan cevizi yağı ( benmari usulü eritelim)

2 çorba kaşığı su

Derin bir kasenin içerisine tüm malzemeyi sırasıyla ekleyelim ve yoğuralım.

Ele yapışmayan bir kıvam aldığında tüm hamura yuvarlak bir şekil verelim.

Üzerine süt içermeyen çikolatamızı el yordamıyla kırıp, ekleyelim.

180 derecede yaklaşık 30-35 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...

Karışık Filiz Ununu Tariflerine Eklemeye Ne Dersin?


Crackers Triongles

1/2 su bardağı mix b

1/2 su bardağı karabuğday unu

1 çorba kaşığı karışık filiz unu

4 çorba kaşığı zeytinyağ

7 çorba kaşığı su

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı chia tohumu

Tüm malzemeyi karıştıralım, yoğuralım.

1 cm yükseklikte hamurumuzu açalım.

Önce şeritler halinde sonra üçgen şeklinde keselim.

Önceden ısttığımız fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirelim

Afiyet olsun

Mutlaka izle

https://youtu.be/GP572484be8



Fırında Tavuğa Biraz Üzüm Reçeli...


Enfes Soslu Fırın Tavuk

 Bu aralar sıklıkla yemeklerimi yaparken içerisinde tatlı ekşi lezzetler katmak istiyorum. Yediğimiz zaman bizi zorlamayacak ancak size, sanki burda tamda şu lezzet var, ya dilimin ucunda ama tarif edemiyorum denilecek olandan. Hazırsanız başlayalım

1 bütün tavuk

10-12 adet yeşil zeytin

15 adet kadar kültür mantarı

1 kuru soğan

3 diş sarımsak

Sos için;

4 çorba kaşığı zeytinyağ

1 çorba kaşığı üzüm sirkesi

1 çorba kaşığı üzüm reçeli ( tanesiz )

1 portakal suyu

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 fırın poşeti


Sos için olan karışımı hazırlayalım.

Tavuk, zeytin, mantar, soğan ve sarımsak fırın poşetinin içine alalım.

Karışan sosu poşetin içine dökelim

180 derecede yaklaşık 50 dakika pişirelim.

Afiyet olsun...


Yumoş Yumoş Bir Kek’e Ne Dersin?


Damla Çikolatalı Cevizli Kek


1 su bardağı badem sütü

1/3 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı esmer şeker

1/2 su bardağı portakal suyu

1 portakal kabuğu rendesi

1 limon kabuğu rendesi

1.5 su bardağı pirinç unu

1.5 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 çorba kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı mix gom ya da psyllium ( karnıyarık otu tohumu tozu)

1 çay bardağı çekilmiş ceviz

1 çay bardağı bitter damla çikolata


Badem sütü, sıvıyağ, portakal suyunu çırpalım.

Ayrı bir kapta pirinç unu, psyllium, kabartma tozu ve vanilyayı karıştıralım.

Sıvı karışımın içine yavaş yavaş unlu karışımı ilave edelim ve karıştıralım.

Karıştırdığımız kek karışımını  3/2 sini kek kalıbına dökelim

Üzerine cevizleri ekleyelim.

Kalan karışıma kakao ilave edip, karıştıralım ve kalıbın üzerine dökelim.

En son damla çikolataları ekleyelim. 

Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirelim. 

Veee afiyet olsun.

Fırında



Fırında  Badem Kremalı Patetes


3 patates

1 kuru soğan

6 çorba kaşığı badem kreması

2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

2 tatlı kaşığı üzüm reçeli

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz


Patates ve kuru soğanları soyduktan sonra fırın kabımıza alalım.

Ayrı bir kasede sirke ve reçeli karıştıralım, tanelerinden mutlaka koymalısınız, lezzet katıyor. Çırpalım

Çırpılan karışımı patates ve soğanın üzerine gezdirelim

Ardından krema, tuz ve karabiberi ekleyelim. Eğer süt ürünlerine alerjiniz yok ise dilediğiniz kremayı kullanabilirsiniz.

Yeni bir tarif ve damak tanıydı benim için. Evdekiler ve Batu’nun onayını aldı. Şimdi sıra sizde...

Afiyet olsun

İnciri Böylesine Lezzetli Yapan

 İnciri böylesine lezzetli yapan şey suda bekletilip badem sütüyle harmanlanmış olması olabilir mi? Bağırsakları çalıştıran, sindirimi düzenleyen kuru incirin tatlılara lezzet kattığı tartışılmaz. Kendimizi incirin tadına, chia tohumunun tarihine doğru bırakalım.


8 tane kuru incir

2 su bardağı badem sütü

5 çorba kaşığı chia tohumu

1 paket vanilya

İncirleri sıcağa yakın suyun içine koyup bir saat bekletelim.

Sudan alalım ve küçük küçük doğrayalım.

Badem sütünü ılık hale getirelim içerisine vanilya ekleyelim.

Doğranan incirleri ilave edelim.

Ardından chia tohumunuda ekleyip bir saat kadar dışarda sonrasında buzdolabında ertesi güne kadar bekletelim. 

Chia tohumu sayesinde jelleşen bir puding elde etmiş olacağız.

Afiyet, Bal Olsun...

Tatlı Krizine Son

Tatlı krizine son diyerek size beş malzemeli muhteşem, rafine şekersiz, vegan bir tarifle geldim. Sanıyorum burda pişmanlıktan söz edebileceğimiz bir malzeme yok. 

Canınızın en tatlı çektiği anda yapabileceğiniz, kuru dutun tüm besleyicisiliğinden fayadalanabileceğiniz bir tarif bu.

Dut, hem tazesi hem de kurusu çok sevilen ve tüketilen bir meyvedir. C vitamini, B1, B2 açısından zengindir. En önemli faydalarından biride kuru dutun içerisinde bulunan mineralleri ve zengin demir vitaminleri sayesinde vücutta kansızlığa iyi gelmektedir. Bu kadar faydası olan bir tarifi atıştırmalıklarınızın arasına eklemelisiniz. Hadi mutfağa...

1 su bardağı dut kurusu

1 çay bardağı fındık

1 çay bardağı badem sütü

1 paket vanilya

200 gr sütsüz çikolata


Rondonun içine dut kurusu ve fındığı alıp çekelim

Ardından vanilya ekleyelim

En son olarak da badem sütünü kıvamı tutturmak için azar azar ekleyip çekelim. 

Hamur kıvamındaki karışıma istediğiniz şekli verebilirsiniz.

Derin dondurucu kısmında 20 dakika kadar bekletelim.

Beklerken benmari usulü sütsüz çikolatamızı eritelim.

Derin dondurucudan çıkarttığımız dut karışımının üzerine çikolatayı gezdirelim.

Yeniden derin dondurucuda yaklaşık 30 dakika kadar bekletelim

Afiyet olsun



Fırında Soğan Sarımsaklı Ekmek


3 su bardağı schar mix b

1 su bardağı ılık badem sütü

1 su bardağı su

1 paket glutensiz maya

1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu

10 adet kuru domates

1 soğan

1 sarımsak

10 adet kuru domates

Tuz

Soğan ve sarımsağı fırında 150 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Karıştırma kabına ılık sütü alalım

Mayayı ilave edelim.

Suyu ekleyelim.

Unu ilave edelim. İlave ederken karnıyarık otu tohumu tozunu da ekleyelim.

Karışan hamuru bir saaat mayalanması için dinlendirelim.

Mayaladığımız hamuru tezgahın üzerine alalım ve üzerine biraz un serpelim kaşık yardımıyla katlama yapalım.

Üzerine fırınlanan soğan, sarımsağı ilave edelim. Yoğuralım.

Kuru domatesi ekleyelim tekrar yoğuralım.

Yuvarlak şekil everelim fırın kabına alalım üzerine bıçak yardımıyla kesik atalım.

Yarım saat daha fırının içinde dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 1 saat pişirelim.

Fırından çıktığında üzerine biraz su serpelim ve üzerini temiz bir bez ve kapakla öğretelim ki yumuşak olmasını sağlayalım.

Afiyet olsun...


Şekersiz Hızlı Tatlı

Rafine şekerden kaçtığımı söylemiştim. Dut kurusu kullandığımız her bir tarifte yeteri kadar tatlı ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Tabi şöyle bir durum var. Yıllardır damak tadı rafine şekere hakim olan biri şekeri hayatından çıkarmadan doğal lezzetlerin tadını almakta biraz zorlanabilir. Kendimize iyilik yapıp şekerin hayatımızdaki yerini azaltmayı denersek doğal olanında tadı damaklarda yeniden yerini bulmaya başlayacaktır diye düşünüyorum.

1 su bardağı dut kurusu

2 çay bardağı badem kreması

1 su bardağı hindistan cevizi unu

1 paket vanilya

2 tatlı kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı pekmez

Dilediğiniz meyveler


Dut kurusunu rondoda çekelim

Badem kremasını ilave edelim.

Hindistan cevizi ununu ilave edelim.

Vanilyayı da ekleyip elimizle şekil verelim.

Pekmez ve tahini bir kasede karıştırıp şekil verdiğimiz taşlının üzerinde gezdirelim. 

Meyveleri ekleyelim.

Afiyet olsun