BARBUNYA TOPU

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...




  • 2 su bardağı az haşlanmış barbunya
  • 1 çay bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 patates ( haşlanmadan rendelenmiş)
  • 1 rendelenmiş havuç
  • 1orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • sarımsaklı baharat karışımı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz

  1.  Tüm malzemeler robotta çekilip yuvarlak şekil verilir. 
  2.  Kızgın yağda kızartılır. 
  3.  Yanına dilerseniz yoğurt, sos çeşitleri ile tüketebilirsiniz. Bizim tercihimiz ise Trakya Çiftliği ürünü olan Vegan Sade Krem oldu ve lezzeti de barbunya toplarına yakıştı.
 Afiyet olsun...


DOĞAL PASTA

Doğal Pasta



  • 1 su bardağı badem
  • 1/3 su bardağı dut kurusu
  • 1çorba kaşığı ham kakao
  • 1çorba kaşığı fıstık ezmesi
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 4 çorba kaşığı doal meyve şekeri
  • 1 paket mayalıhane sütsüz çikolata (üzeri için)
  • 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı


  1. Bademi ve kuru dutu ayrı ayrı çekip derin bir kaseye alıyoruz
  2. Kakao, fıstık ezmesi, tahin ve meyve şekerini ilave ediyoruz.
  3. Çatal yardımıyla homojen bir kıvam elde edip, dilimlenmiş bir şekil veriyoruz.
  4. Derin dondurucuda 10 dk dinlendiriyoruz.
  5. Benmari usulü çikolatayı eritip içerisine hindistan cevizi yağını da ilave ediyoruz.
  6. Derin dondurucudan çıkarttıktan sonra erittiğimiz çikolatayı üzerinde gezdiriyoruz
  7. Tekrar derin dondurucuya koyup 10 dakika bekletiyoruz. Üzerindeki çikolata donduysa olmuş demektir.
  8. Dilerseniz siz içeceğinizi hazırlayana kadar pastanızda dinlenmiş olsun
          Afiyet olsun...

PIRASALI KEK

  Pırasalı Kek




  • 2 yumurta ekstratı
  • 3/1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı şekersiz badem sütü
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek unu
  • 1/2 su bardağı sarı mercimek unu
  • 1çay kaşığı gomme de guar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1çay kaşığı tuz
  • 200 gr kavrulmuş pırasa


  1. Yumurta ekstratını hazırlayalım. Tüm sıvı malzemeleri karıştırma kabına alalım, karıştıralım.
  2. İçerisine mercimek ununu ilave edelim ardından sarı mercimek ununu ilave edelim ve karıştıralım. Sizin ölçünüzde eğer malzeme krema kıvamı almadıysa biraz daha sarı mercimek unu ekleyebiliriz.
  3. Tuz karabiber, guar de gomme ve kavrulmuş pırasayı ilave edip.180 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.

SEBZELİ TAVUK

 Sebzeli Tavuk


  • 350- 400 gr brüksel lahanası
  • 1 tane havuç
  • 1 tane kapya biber
  • 1 tane yeşil biber
  • 200 gr tavuk ızgara but
  • Zeytinyağ


  1. Brüksel lahanasını temizledikten sonra zeytinyağ döktüğümüz tavaya alıp kavuruyoruz.
  2. Doğranmış havuç, kapya biber ve yeşil biberi ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  3. Izgara tavamıza jülyen kesilen tavukları alıyoruz. Sebzeler kavrulurken tavuklarda bir yandan pişirmeye devam ediyoruz.
  4. Sebzelere tuz, zencefil ve biraz kimyon ilave ediyoruz.
  5. Izgara tavada pişen tavukları da sebze tavasına alıp, harmanlıyoruz. Beş dakika sonra tavayı ocaktan alıp servise hazırlıyoruz.

Afiyet olsun...

ŞEKERSİZ TATLIM

Şekersiz Tatlım




  • 5 adet muz
  • 2 çorba kaşığı teff unu
  • 4 çorba kaşığı glutensiz yulaf unu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi
  • 50 gr düşük proteinli damla çikolata

  1. Muzları çatal yardımıyla ezelim
  2. İçerisine sırasıyla tüm malzemeyi ekleyelim.
  3. Kaşık yardımıyla tepsiye yerleştirelim ve 175derecede önceden ısıtılan fırında yaklaşık 20-25 dk pişirelim.
  4. İçi yumuşak dışı biraz sert olan bu atıştırmalığı fırın telinin üzerinde soğumaya bırakalım.


TAVUKLU PAZILI MAKARNA

Tavuk Pazılı Makarna


  • 500 gr arbella glutensiz makarna
  • 2 tane haşlanmış tavuk budu
  • 1/2 kilo pazı
  • kişniş tohumu
  • zeytinyağ
  • tuz

  1. Tencerede makarnayı haşlıyoruz.
  2. İnce doğranmış pazıları zeytinyağ döktüğümüz tavada kavuruyoruz, içine haşlanmış tavukları ekliyoruz. Karabiber, tuz, kişniş tohumu ekleyip, biraz daha kavuruyoruz.
  3. En son haşlanan makarnayı da tavanın içine alıp tüm malzemeyi birbirine karıştırıyoruz. Dilerseniz badem kreması da ekleyebilirsiniz 
Afiyet olsun...


MERCİMEK SALATASI

 Mercimek Salatası

 

  Yeni yılın ikinci günü. Miskin miskin hiçbir şeyle uğraşmamanın tadını çıkarttık yılın ilk gününde. Bugün tekrar kaldığımız yerden yola devam. Yeni normale geçiş sürecinin sancılı kısmını daha atlatmış değiliz belki ama yavaş yavaş kabullenme başladı. Maalesef ki umursamaz zihinler, eşimizden dostumuzdan, tüm aile bireylerimizden uzakta kalmamıza daha kaç ay sebep olacaklar, belirsiz... Tabi en azından birbirimizi ekranların ardında görüp, kahvelerimizi sanal alemlerde içerek sohbet ederken  sağlık haberlerimizi aldığımıza da şükretmek gerek. Tamam, hadi yeni yıl yeni niyetler diyerek, sağlığımıza  huzurumuza sahip çıkarak algılarımızı korkudan güzellikleri görmeye çevirelim. Etrafımıza bakıp aldığımız nefesten gökyüzünde gördüğümüz her bir damla yağmura şükür diyerek yolumuza tariflerime dönerek devam edelim. Bugün yılbaşı sofralarının ardından daha hafif beslenmemize katkıda bulunacak lezzetli bir salata tarifiyle başlayalım. Mercimeğin besleyiciliğiyle narın ferah lezzeti birleşince ortaya güzel bir tat çıktı. Umarım lezzetini siz de beğenirsiniz...

  • 2 kase haşlanmış mercimek
  • 1/2 nar
  • 6-7 parça ince kesilmiş pastırma
  • 1,5 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 1 çorba kaşığı nar sirkesi

Tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyoruz...

KÖFTE KURABİYE

 KÖFTE KURABİYE


  


 
 Son dönemlerde sizler de farkındasınızdır sağlıklı beslenmeye karşı inanılmaz bir ilgi söz konusu. Görünen o ki bu durum gün geçtikçe daha da fazlalaşacak. Vücudumuza aldığımız her besinin önemini anlamak eminim kendinize karşı en büyük teşekkürün sebebi de olacaktır. Şekeri olabildiğince hayatımızdan uzak tutabilmek ama bir o kadar da tatlı ihtiyacını giderebilmek için farklı alternatif ürünlerin içinde kaybolabiliriz. Ancak zamanla hangi doğrultuda hangi ölçüde kullanmamız gerektiği damak tadımızın doğrultusunda belirleyebiliriz. Bu tarifte fazladan şeker kullanmadan direk meyvelerin tadıyla bunu sağlamış olacağız.


  • 2 çay bardağı badem
  • 2 su bardağı dut kurusu
  • 5 Adet küçük boy muz 
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 1 çorba kaşığı ham kakao
  • 1paket vanilya
  • 6 tane kuru erik
  • 1 çay kaşığı toz zencefil


  1. Bademleri iri halde rondoda çekiyoruz. Derin bir kaseye alıyoruz
  2. Dut kurusunu da rondoda çekiyoruz. Bademlerin koyduğumuz kaseye ilave ediyoruz.
  3. Muzları da aynı şekilde rondodan çekiyoruz. Aynı kaseye ilave ediyoruz.
  4. Kasenin içindekileri karıştırıyoruz. İçerisine kakao, vanilya, zencefil, ufak ufak doğradığımız kuru erik ve yarım çay bardağı badem sütünü ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  5. Karışımı iki kaşık yardımıyla tepsiye yuvarlak şekil vererek bir parmak kalınlığında döküyoruz.
  6. 150 derece fırında üzeri biraz sertleşene kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 25-30 dakika içerisinde pişen kurabiyeleri fırın telinin üzerinde soğumaya bırakıyoruz.




İçinin pişmediğini düşünmeyin tele aldıktan sonra kendini çekecektir.




GLUTENSİZ LOKMA

GLUTENSİZ LOKMA



  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı badem sütü
  • 1 paket yuva glutensiz maya
  • 2 su bardağı schar mix B 
  • 1 çay kaşığı guar gum


  1. Su ve badem sütünü karıştırma kabına koyuyoruz.
  2. Yuva mayayı ilave ediyoruz.
  3. 1 su bardağı unu ilave ediyoruz.
  4. Guar gum ilave ediyoruz.
  5. Kalan bir su bardağı unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Yoğurmaya devam ediyoruz.
  6. Biraz yapışkan hamur olarak dinlenmeye bırakıyoruz.
  7. Yaklaşık bir saat içerisinde hamur mayalanıyor. Kızgın yağda kızarana kadar pişiriyoruz.

Baklagil Çorba

Baklagil Çorba


  • 1/2 çay bardağı kırmızı mercimek- sarı mercimek
  • 1/2 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 çay bardağı kinoa
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı ev yapmı salça
  • 1çorba kaşığı  maizena
  • 1 çay bardağı şekersiz badem sütü
  • Tuz
  • Nane
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağ

  1. Tavuk suyu ve içme suyunu tencereye alıyoruz.
  2. İçerisine sarı kırmızı mercimek, haşlanmış nohut ve kinoayı ekleyip pişirmeye alıyoruz.
  3. Kaynayınca içerisine 1 kaşık maizenayı suyla açıyoruz. Çorbadan biraz ekleyip sıcaklığı dengelemesini sağlıyoruz. Açtığımız maizenayı çorbanın içerisine ilave ediyoruz.   
  4. Badem sütünü de ilave edip 5-10 dakika arası kaynamaya bırakıyoruz.
  5. Ayrı bir tavada toz biber, nane ve salça ilave edip biraz zeytinyağında kavurup, servis etmeden önce çorbanın üzerine döküyoruz.
  6. Afiyet olsun...





KAKAOLU KEK

KAKAOLU KEK


En güzelinden bir kek daha. Yeni keşfettiğim bu pratik kek sayesinde hızlı bir şekilde, çok fazla malzemeye ihtiyaç duymadan ikindi atıştırmalığını hazırlayabiliyorum. Browniyi andıran bu kek çikolatanın eşsiz tadının imzasını atıyor. Tabi çikolata sevenler için...

  • 1 paket Dr. Oetker  Glutensiz Kakaolu Kek Karışımı  
  • 3 yumurta ekstratı ( 1 yumurta için  10 gr'a 40 ml su konuyor )
  • 1/3 su bardağı çiçekyağ (üzerindeki verilen oranla yaptığımda bana yağı fazla geldi, tabi siz dilerseniz aynı oranları kullanabilirsiniz. )
  •  2/3 su bardağı su 
        İşte malzemeler bu kadar...
   
Tüm malzemeleri karıştırarak 165 derecede yaklaşık 45 dakikada kekimiz hazır...
  

Afiyet olsun...



                                      

KARNABAHAR KIZARTMASI

KARNABAHAR KIZARTMASI            

  

  Karnabaharı seven her türlü yer sevmeyene alternatif üretip denemek de fayda var. Baktın buda mı olmuyor, akışına bırak gitsin... Bu konuda şanslı insanların arasındayım sanıyorum. Yemek seçmek pek evimizde oluşan  bir durum değildir ancak farklı tatlar tüketmeyi sevdiğimiz için denemeler yapmayı severim. Bu hepinizin evinde pişen karnabahar kızartması, gluten içermeyen badem sütlü haliyle bir de benim elimden deneyin istedim.


  • 1 orta boy karnabahar
  • 1/2 su bardağı schar mix b
  • 1/2 çay bardağı  maden suyu
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 1 yumurta sarısı 
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı tuz


  1. Karnabaharları istediğiniz boyutta ayırıp bir tencerede haşlamaya alıyoruz, içerisine zerdeçal ilave ediyoruz. Haşlanan karnabaharları süzüp bir kasede bekletiyoruz.
  2. Un, maden suyu, badem sütü, yumurta sarısı, tuz  tüm malzemeleri iyice çırpıyoruz.
  3. Çırpılan un karışımını haşlanan karnabaharı buluyoruz.  Kızgın bir tavada az sıvı yağ ilave ederek üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...



ENFESTO

 ENFESTO





  Hurma, şeker oranında her ne kadar yüksek bir değerde olsa da lif bakımından oldukça zengin bir besindir ayrıca tatlı kaçamakları için de lezzetli bir kurtarıcıdır. Bir çok çeşidi bulunan hurmanın bana en lezzetli ve yumuşak geleni kudüs hurması olduğundan tercihimi bu yönde kullanmak doğru gelir. Şimdi bu hızlı tarifin doğuşu şöyle oldu canımız tatlı istedi ancak dışarıdan aldığım tatlıyı oğluma yedirmem mümkün olmadığı için önce getirden siparişi verip sonrasında on beş dakikalık bu hızlı pastayı hazırladım. Lezzeti yerinde, pratik ve anlık bir tatlı. Deneyin, pişman olmazsınız...

  • 6 tane hurma
  • 1,5-2 çorba kaşığı ay çekirdeği içi
  • 1,5 çorba kaşığı badem sütü
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı



  1. Çekirdekleri çıkartılmış hurmaları rondodan geçirin
  2. İçerisine çekirdek içlerini ekleyin tekrar rondodan geçirin.
  3. Üçte birini ayırıp buzdolabınızın derin dondurucu kısmında bekletin.
  4. Kalan malzemeye kakao, vanilya, hindistan cevizi yağını da ilave edin, yeniden rondoda çekin
  5. Bu karışımı da 6-8 dakika arası derin dondurucuda bekletin.
  6. İki ayrı karışımı da derin dondurucudan alın. Alt tabanı çekirdekli olan karışımı koyun, şekil verin. Burada ister şekillendirici ister bir bıçak yardımıyla bu şekli verebilirsiniz.
  7. İkinci katını da diğer karışımı koyup şekillendirelim ve beş dk. kadar daha derin dondurucuda bekletip sonrasında istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...


AVOKADO KREMALI PANCAR PASTA

AVOKADO KREMALI PANCAR PASTA

                                                

            Kim demiş sağlıklı yaş pasta olmaz diye? Pastaları gördüğümüzde içeriğinden tedirginlik duysak, yemesi lezzetli gelmese dahi görüntüsünden dolayı bir iç çektiğimiz oluyordur diye düşünüyorum. E bizde vegan ve glutensiz güzel tariflere doğru yönümüzü çeviririz. Değil mi ama. İçerisinde pancarın en doğal hali olan bu pasta size hem görsel olarak hem de tat olarak doyuracaktır.
Herkes hazır mı? Unutmadan kremadan kesinlikle vazgeçemeyeceksiniz...
   
     Kek için malzemeler;
 
        2 adet haşlanmış pancar
        1.5 su bardağı badem sütü
        1 su bardağı esmer şeker
        2 çay kaşığı kabartma tozu
        2 çay kaşığı karbonat
        125 gr kakao
        60 gr hindistan cevizi yağı
        2 çay kaşığı vanilya
        75 gr badem unu
        1 su bardağı schär mix c
         Bir fiske tuz

            Krema için;
 
        2 yumuşak avokado
        40 gr kakao
        160 gr agave şurubu
        25 gr erimiş hindistan cevizi yağı
        Yarım çay bardağı sıvı kahve
        2 silme tatlı kaşığı türk kahvesi
        Portakal esansı




    Yapılışı;

    1-Haşlanmış pancarları blenderdan geçirelim.
    2-Üzerine badem sütünü ekleyelim.
    3-Esmer şekeri ilave edelim ,karıştırmaya devam edelim.
    4-Erimiş hindistan cevizi yağını ilave edelim.
    5-Badem unu, schär mix c, kakao, vanilya, kabartma tozu, karbonat ve tuzu sırasıyla ilave edelim.
    6-Harcı iki adet kek kalıbına eşit ölçülerde paylaştıralım.
    7-180°de 35-40' pişirelim.


 Krema;

    1-Avokadoları ikiye keselim çekirdeğini çıkarıp iç kısmını bir kaşık yardımıyla çıkaralım, blender ile krema kıvamına gelene dek karıştıralım. 
    2-Kakao, agave şurubu, portakal esansı, kakao ve kahveleri katıp pürüzsüz bir krema elde edelim.
    3-Buzdolabında 2 saate yakın bekletelim.
    4-Kekin üzerine kremayı sürelim, ikinci kat keki koyalım kremayla kekin tamamını kaplayalım.
    5-Kaplanan keki istediğiniz şekilde süsleyelim, ben damla çikolata tercih ettim, isterseniz kuruyemiş ile de süsleyebilirsiniz
  Afiyetler olsun...









BRÜKSEL LAHANALI MAKARNA

BRÜKSEL LAHANALI MAKARNA




 Çocuklar ve makarna ayrılmaz bir bütün. O kadar çok seviliyor ki anne olarak bu durumu kullanmayan yoktur sanıyorum. Haftada bir hadi belki iki en fazla. Keyifli hale dönüştürerek sunmak çocuklara da iyi geliyor bence. 


  • 1 paket patsavılla rotını
  • 400 gr brüksel lahanası
  • 1,5 su bardağı domates suyu
  • 1 sarımsak
  • tuz
   

Makarnaları tuzlu suda haşlıyoruz. 
Makarnalar bir kenarda haşlanırken brüksel lahanalarını temizleyip eğer büyüklerse ikiye bölebiliriz ve zeytinyağda kavuruyoruz. 
Kavrulan lahanaların üzerine ev yapımı domates suyunu ilave ediyoruz. 
Pişmeye yakın sarımsağı ilave edelim. Biraz çevirip sarımsağı içerisinden alalım.
Haşladığımız makarnaları Brüksel lahanasının içerisine dökelim ve karıştıralım. Ve servise hazır
Afiyet olsun...