Sıfır Şeker ile Damaklara Tat Katan Atıştırmalık

 





Yulaf Ezmeli


  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
  • 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 su bardağı glutensiz yulaf ezmesi
  • 1/2 su bardağı dut kurusu unu
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu



  1. Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  2. Kaşık yardımıyla pişirme kağıdının üzerine döküyoruz.
  3. Fırında 165 derecede 15 dakika pişiriyoruz.

  Saatinizi kurmanızda fayda var çok hızlı pişiyor. Ben bir tepsiyi yakmış bulunuyorum 😀


DONDURMANIN ZAMANI VAR MIDIR?

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...            




  Dondurmayı kim sevmez, değil mi? Yazın sıcağında bizi bir adım daha serinleten aynı zamanda damağımızda lezzet şölenleri yaratan bir tattır.

  Dondurmaya lezzet verenin şeker olduğunu düşünebilirsiniz çoğu zaman, lakin rafine şeker olmadan da keyifli tatlar ortaya çıkarta bilirisiniz. Stevia, pekmez, hurma özü, akçaağaç şurubu, bal, meyveden üretilme şeker gibi bir çok alternatifimiz vardır. Yeter ki deneyelim...

  Anlatırken bile şu saatte olmaz diyerek kendimi tutmaya çalıştığım ve kaçamadığım bir tatlıdır benim için. Her çeşidini severim. E mağlum benim sadece keçi sütü kullanabilmem ve oğlumunda hayvansal hiçbir sütü kullanamıyor olması ile dondurmalar tamamen ev yapımına dönüşmek zorunda kaldı. 
  
                                      

  Zaman zaman dayanamayıp sevdiğim bir markayı yediğimde de ağrısını iki gün çekmek cabası oluyor. Bir kaç marka vegan dondurma üretiyor ve bence çok da başarılı. Aynı zamanda sorbet üreten yerlerde mevcut ancak her istediğiniz an ulaşamayabiliyorsunuz. Bu durumda derin dondurucuda bir iki kap dondurma hazırda tutmak benim için efsane kurtarıcı oluyor.

  Bu yıl badem sütünden hindistan cevizi sütüne bir çok süt çeşidi kullanarak bir çok tarif paylaşmak istiyorum sizlerle. Bloğumun temasına pek uymasa da hatta keçi sütünden bir kaç tarif dahi ekleyebilirim. Ne dersiniz?

  




 


















Böyle Tatlısını Yemediniz...

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    



Ekşi Tatlı Sulu Köfte


  • 1 Kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 küçük boy tatlı patates


Köftesi için;

  • 150 gr kıyma
  • 1/2 çay kaşığı beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1.5 çorba kaşığı Teff Gevreği
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı kinoa unu


Terbiye için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 limon suyu


  1. Bir kasede kinoa unu dışında tüm malzemeleri yoğurup minik, yuvarlak köfteler yapıyoruz.
  2. Tepsiye koyduğumuz kinoa ununa yuvarladığımız  köfteleri buluyoruz.
  3. Tencereye doğradığımız  soğanları zeytinyağda  kavuruyoruz.
  4. Domates salçasını ekliyoruz.
  5. Küp küp doğradığımız tatlı patatesleri ilave edip, kavuruyoruz. Suyunu ilave ediyoruz.
  6. Kaynadığında köfteleri de ekliyoruz. Piştikten sonra terbiyesini yapıyoruz. Dilerseniz yapmayabilirsiniz.
  7. Yapmak isteyenler içinse yumurta sarısı ve yarım limon suyunu karıştırıp, pişen yemekten bir kaşık ilave ediyoruz. Tencereye döküyoruz.

Afiyet olsun...




Haftaya Pirinç Köftesiyle Başlayalım mı?

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    




Soslu Pirinç Köftesi



  • 2 patates
  • 1 havuç
  • 2 su bardağı haşlanmış pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sos için;

  • 1/2 su bardağı Ajvar
  • 1 bardak domates suyu


Pirinç köftesi için tüm malzemeleri rondodan geçirelim ve yuvarlak şekil verelim. Kızgın yağda kızartalım.

Sosu için domates suyunu ufak bir tencerede domates suyunu kaynatalım.

Kaynayan domates suyuna ajvar ilave edelim ve soğumaya bırakalım.

İster ayrı bir kasede isterseniz  köfteleri sosun üzerinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Bayram Çikolatasına Sağlıklı Alternatif

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    





Hurma Topları


  •  6 ceviz içi
  • 10 tane hurma
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı badem unu


Tüm malzemeyi rondodan geçirelim.

Derin dondurucuda beş dakika kadar dinlendirelim.

Dilediğimiz gibi şekillendirelim.

Afiyet olsun...

En Sağlıklı Tuzlu Tariflerden Biri Daha...

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    





Çıtır Kıtır



  • 3 çorba kaşığı badem unu
  • 2 çorba kaşığı keten tohumu unu
  • 1 çorba kaşığı chia tohumu
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 3 çorba kaşığı nohut unu
  • 1/2 su bardağı badem sütü


  1. Tüm malzemeyi bir kasede karıştıralım. Hamur haline getirelim.
  2. Yağlı kağıdı sevdiğimiz tepsiye ince bir katman olarak el yordamıyla açalım.
  3. Bıçak yardımıyla çizik atalım ama kesmeyelim.
  4. 180 derecede 30-35 dakika arası pişirelim.
  5. Soğuduktan sonra çizik attığımız yerlerden kıralım.

Afiyet olsun.

Damla Sakızlı Muhallebiye Badem Unu Eklesek

Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...         


Damla Sakızlı Badem Muhallebi

 


  • 2 bardak badem sütü
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 çorba kaşığı badem unu
  • 1/2 çay bardağı Doal Meyveden Şeker
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı damla sakızı


  1. Badem sütünü ocakta kaynatalım.
  2. Kaynayan süte mısır nişastası ilave edelim.
  3. Badem ununu ilave edelim.
  4. Kıvam almasını bekleyelim.
  5. Kıvamını alan süte meyveden şeker, tarçın ve damla sakızını ekleyelim.
  6. Bir kaç dakika içinde ocaktan alalım.
  7. Servis tabaklarına alalım.

Karabuğday Pilavına Lezzet Katanlar?


Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                    





Patlıcanlı Karabuğday Pilavı


  • 1 kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı kesilmiş domates (ev yapımı konserve)
  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1/2 domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 demet taze nane
  • 1 patlıcan


  1. Tenceremize kuru soğanı yemeklik doğrayalım, zeytinyağ ekleyip kavuralım.
  2. Kesilmiş domates, yıkanmış karabuğday ilave edelim.
  3. Tuz, karabiber, salça ekleyip, karıştıralım.
  4. Suyunu ilave edip pişmeye bırakalım.
  5. Kabuklarını alaca soyduğumuz patlıcanları küçük küçük doğrayalım ve ayrı bir tavada, zeytinyağında kavuralım.
  6. Pişen pilavın içerisine ilave edip karıştıralım.

Afiyet olsun...

Mevsiminde Taze Sarımsakla Yepyeni Bir Lezzet


Gluten, Yumurta

Süt ve Süt ürünleri olmadan...                                          


    

                                                       ENGİNAR&KEREVİZ TORTE

                  

Doğal antibiyotik olan sarımsağı hepimiz mutfaklarımızdan eksik etmiyoruz ancak taze sarımsağa yeteri kadar hak ettiği değeri vermiyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen taze sarımsağın iltihap sökücü özelliği bağırsaklardaki iltihabın giderilmesine de yardımcı olur. Mevsimi gelmişken taze sarımsağı tariflere eklemek gerek. Bugünkü tarif içerinde bulunan enginar ve kerevize de çok yakıştı.


  • 2 adet enginar 
  • 1 parça kereviz (bendeki kereviz büyüktü. 1 avuç büyüklüğünde kestim)
  • 1 adet taze sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  •  1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı karabuğday
  • 1 çorba kaşığı kinoa unu
  • 1 çay kaşığı mis gom veyahut karnıyarık otu tohumu tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay bardağı badem sütü



  1. Enginar, kereviz ve taze sarımsak küp küp doğrayalım.
  2. Bir tavada zeytinyağa kavuralım, tuz karabiberi ekleyip yumuşamasını sağlayalım. Soğumaya bırakalım.
  3. Bir kasede unları, mis gom, kabartma tozu ve badem sütünü karıştıralım.
  4. İçerisine soğuyan kavrulmuş karışımı dökelim.
  5. Fırın kabına alalım ve 175 derecede 35 dakika kadar pişirelim.

 Ben ince iki ayrı kaba döktüm eğer tümünü bir kapta pişirir iseniz 45-50 dakika arası pişirebilirsiniz.

 Bu arada tabasco acı sosla harika oluyor

 Afiyet olsun...

Sever misin ? Çilekli Muhallebi




 Çilekli Muhallebi



  • 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 3.5 çorba kaşığı schar mix b
  • 3.5 su bardağı badem sütü
  • 1 ç.k vanilya aroma verici
  • 1/2 su bardağı doal meyveden şeker



  1. Hindistan cevizi yağı, badem sütü ve mix b unu bir tencereye alalım.
  2. Ocakta Pişirelim.
  3. Pişen karışıma doadan meyve şekerini ve vanilya ilave edelim. Kaynamaya başladığında birkaç dakika fokurdatalım.

      Servis tabaklarına alalım.


     Çilekli Sos İçin;

  • 500 gr çilek
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası

Çilekleri blenderdan geçirip ocağa alalım, içerisine nişastayı ilave edelim. Kaynadığında ocaktan alalım. Soğuyan muhallebinin üzerine ilk sıcaklığı gittiğinde dökelim.

Gıdaların İçeriğine Ne Kadar Dikkat Ediyorsun ?

  





  Uzun yıllardır farklı beslenme şekline alışkın olduğumu düşünürken, oğlumdan sonra bana da yapılan test sonucu süt ve süt ürünlerine olan alerjimin ortaya çıkması beni biraz şaşırttı ancak bitmeyen karın ağrılarım da sebebi ortaya çıkmış oldu. Şu an sadece keçi ve koyun ürünleri tüketebiliyorum. Her ne kadar yüzde yüz saf keçi ya da koyun sütü bulmak zor olsa da edinebildiğim bir kaç yer var artık.
   
  





   Kapalı paket ürünü dikkatli bir şekilde okumaktan ya da dışarıda yemek istediğiniz herhangi bir gıdanın içeriğini sormaktan kaçınmayın. Bu sadece süt değil, tere yağ, krema gibi türevlerinden oluşan birçok ürünü kapsıyor.

  Unutmayın, sağlığımız bizim her şeyimiz. Vücudumuzu dinlemeyi ihmal etmeyelim...
 

Ev Yapımı Helva Ne Dersiniz ?


  Helva, Türk mutfağında sevilen tatlardan biridir. Farklı kültürlerde farklı damak tatlarına uygun bir çok çeşidi mevcuttur. Bugün bizim mutfağımızda da bir helva tarifi var. Rafine şeker yok, un yok. Yedikten sonra asla kendini kötü hissetmeyeceksin. Pişmanlık yaratmayan bu tarifi sadece on dakikada hazırlayıp kahvenin yanına enfes bir eşlikçi yapabilirsin. Senden bir isteğim var, tarifi denersen benimle de paylaşır mısın ?




Cevizli Helva


 

  • 1 çay bardağı kavrulmuş nohut unu ( Nohut ununu yapışmayan bir tavada yaklaşık bir saat kavuralım ve elekten geçirelim.)
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 8 adet rondodan geçirilmiş iri parçalı ceviz
  • 1/3 doal meyveden şeker
  • 1 çorba şekeri pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı badem sütü



  1. Un ve pudra şekeri karıştıralım.
  2. Tahini ilave edelim.
  3. Meyveden şekeri ekleyelim.
  4. Badem sütünü de ilave edip, hamur haline getirelim.  
  5. Streç filmin üzerine iri çekilmiş cevizleri dökelim ve hamura yapışmasını sağlayalım. Şekil verip buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun...

Avokado Salatısını Bir de Böyle Deneyin...

 Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





Avokado Salatası


  • 1 avokado
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 dal taze soğan
  • Taze kekik
  • Tuz


  1. Avokadoyu çatalla ezelim.
  2. Bir kavanozun içine zeytinyağ, limon, tuzu ilave edip çalkalayalım.
  3. Ezilen avokadonun içine dökelim.
  4. İnce kıyılmış taze soğan ve taze kekiği  ilave edip servise hazırlayalım.

Afiyet olsun...

İRMİK TOPLARI

Gluten, yumurta

Süt ve süt ürünleri olmadan...





Ve yine size üç malzemeli bir tarifle geldim. Bu ara tarifler üçer malzemeli devam ediyor. Hadi bakalım...

  • 2.5 su bardağı badem sütü
  • 3.5 çorba kaşığı mısır irmiği 
  • 1 çay bardağı doğal meyveden şeker


  1. Tencerede bu üç malzemeyi karıştırarak pişiriyoruz.
  2. İrmik, sütü tamamen çektiğinde ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.
  3. Soğuyan irmiği yuvarlak şekil veriyoruz dilerseniz kakaoya bulayabilirsiniz.
  4. Buzdolabında dinlendirip afiyetle yiyoruz.






Ben iki şekilde de sevdim. Bakalım siz hangisini seçeceksiniz.







Bağırsaklarımızı ne kadar tanıyoruz ?

 




  Sağlıklı bir bağırsak düzeni için vücudumuzu dinlemek bizi en iyi yönlendiren noktalardan biridir. Gıda intoleransı testi yaptırabilir ya da şişkinlik, mide krampları, baş ağrısı, ishal, kabızlık gibi vücudunuza farklılıklar hissettiren gıdaları bulabilmek için bir süreliğine sırayla hayatınızdan çıkartabilirsiniz.   




 


Bizim hayatımızda durum biraz farklı gelişti. Farklı gelişen bir oğlum var. Gıdaları yemek listesinden çıkartarak hangi gıdayı vücudunun tolere edemediğini bulmak biraz karmaşık olacaktı dolayısıyla güvendiğimiz bir laboratuvarda  yapılan test ile 270 çeşit gıdanın alerjen oranını ölçtürdük. 

  Sonuç; başlangıç için zorlayıcıydı. Zamanla çözümlemeye başladım ancak yaklaşık 10 yıl önce işler hiç bu kadar kolay değildi. Glutensiz beslenme oldukça az bilinen bir yaşam şekliydi bir de buna süt ve süt ürünleri, yumurta, patates, fındık fıstık, hardal diye devam eden yasaklı listesi ile devam edince...





  Sınırlı bir çerçevede neler yapılabileceğini zamanla deneyimleyerek öğrendim. Listemizdeki bir kaç gıdada esnemeler oluştu ama halizhazırda gluten, yumurta, süt ve süt ürünleri yasaklılığımız devam ediyor. Artık yaşam şeklimiz oldu.