Fırında



Fırında  Badem Kremalı Patetes


3 patates

1 kuru soğan

6 çorba kaşığı badem kreması

2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

2 tatlı kaşığı üzüm reçeli

1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz


Patates ve kuru soğanları soyduktan sonra fırın kabımıza alalım.

Ayrı bir kasede sirke ve reçeli karıştıralım, tanelerinden mutlaka koymalısınız, lezzet katıyor. Çırpalım

Çırpılan karışımı patates ve soğanın üzerine gezdirelim

Ardından krema, tuz ve karabiberi ekleyelim. Eğer süt ürünlerine alerjiniz yok ise dilediğiniz kremayı kullanabilirsiniz.

Yeni bir tarif ve damak tanıydı benim için. Evdekiler ve Batu’nun onayını aldı. Şimdi sıra sizde...

Afiyet olsun

İnciri Böylesine Lezzetli Yapan

 İnciri böylesine lezzetli yapan şey suda bekletilip badem sütüyle harmanlanmış olması olabilir mi? Bağırsakları çalıştıran, sindirimi düzenleyen kuru incirin tatlılara lezzet kattığı tartışılmaz. Kendimizi incirin tadına, chia tohumunun tarihine doğru bırakalım.


8 tane kuru incir

2 su bardağı badem sütü

5 çorba kaşığı chia tohumu

1 paket vanilya

İncirleri sıcağa yakın suyun içine koyup bir saat bekletelim.

Sudan alalım ve küçük küçük doğrayalım.

Badem sütünü ılık hale getirelim içerisine vanilya ekleyelim.

Doğranan incirleri ilave edelim.

Ardından chia tohumunuda ekleyip bir saat kadar dışarda sonrasında buzdolabında ertesi güne kadar bekletelim. 

Chia tohumu sayesinde jelleşen bir puding elde etmiş olacağız.

Afiyet, Bal Olsun...

Tatlı Krizine Son

Tatlı krizine son diyerek size beş malzemeli muhteşem, rafine şekersiz, vegan bir tarifle geldim. Sanıyorum burda pişmanlıktan söz edebileceğimiz bir malzeme yok. 

Canınızın en tatlı çektiği anda yapabileceğiniz, kuru dutun tüm besleyicisiliğinden fayadalanabileceğiniz bir tarif bu.

Dut, hem tazesi hem de kurusu çok sevilen ve tüketilen bir meyvedir. C vitamini, B1, B2 açısından zengindir. En önemli faydalarından biride kuru dutun içerisinde bulunan mineralleri ve zengin demir vitaminleri sayesinde vücutta kansızlığa iyi gelmektedir. Bu kadar faydası olan bir tarifi atıştırmalıklarınızın arasına eklemelisiniz. Hadi mutfağa...

1 su bardağı dut kurusu

1 çay bardağı fındık

1 çay bardağı badem sütü

1 paket vanilya

200 gr sütsüz çikolata


Rondonun içine dut kurusu ve fındığı alıp çekelim

Ardından vanilya ekleyelim

En son olarak da badem sütünü kıvamı tutturmak için azar azar ekleyip çekelim. 

Hamur kıvamındaki karışıma istediğiniz şekli verebilirsiniz.

Derin dondurucu kısmında 20 dakika kadar bekletelim.

Beklerken benmari usulü sütsüz çikolatamızı eritelim.

Derin dondurucudan çıkarttığımız dut karışımının üzerine çikolatayı gezdirelim.

Yeniden derin dondurucuda yaklaşık 30 dakika kadar bekletelim

Afiyet olsun



Fırında Soğan Sarımsaklı Ekmek


3 su bardağı schar mix b

1 su bardağı ılık badem sütü

1 su bardağı su

1 paket glutensiz maya

1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu

10 adet kuru domates

1 soğan

1 sarımsak

10 adet kuru domates

Tuz

Soğan ve sarımsağı fırında 150 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Karıştırma kabına ılık sütü alalım

Mayayı ilave edelim.

Suyu ekleyelim.

Unu ilave edelim. İlave ederken karnıyarık otu tohumu tozunu da ekleyelim.

Karışan hamuru bir saaat mayalanması için dinlendirelim.

Mayaladığımız hamuru tezgahın üzerine alalım ve üzerine biraz un serpelim kaşık yardımıyla katlama yapalım.

Üzerine fırınlanan soğan, sarımsağı ilave edelim. Yoğuralım.

Kuru domatesi ekleyelim tekrar yoğuralım.

Yuvarlak şekil everelim fırın kabına alalım üzerine bıçak yardımıyla kesik atalım.

Yarım saat daha fırının içinde dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 1 saat pişirelim.

Fırından çıktığında üzerine biraz su serpelim ve üzerini temiz bir bez ve kapakla öğretelim ki yumuşak olmasını sağlayalım.

Afiyet olsun...


Şekersiz Hızlı Tatlı

Rafine şekerden kaçtığımı söylemiştim. Dut kurusu kullandığımız her bir tarifte yeteri kadar tatlı ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Tabi şöyle bir durum var. Yıllardır damak tadı rafine şekere hakim olan biri şekeri hayatından çıkarmadan doğal lezzetlerin tadını almakta biraz zorlanabilir. Kendimize iyilik yapıp şekerin hayatımızdaki yerini azaltmayı denersek doğal olanında tadı damaklarda yeniden yerini bulmaya başlayacaktır diye düşünüyorum.

1 su bardağı dut kurusu

2 çay bardağı badem kreması

1 su bardağı hindistan cevizi unu

1 paket vanilya

2 tatlı kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı pekmez

Dilediğiniz meyveler


Dut kurusunu rondoda çekelim

Badem kremasını ilave edelim.

Hindistan cevizi ununu ilave edelim.

Vanilyayı da ekleyip elimizle şekil verelim.

Pekmez ve tahini bir kasede karıştırıp şekil verdiğimiz taşlının üzerinde gezdirelim. 

Meyveleri ekleyelim.

Afiyet olsun


Nohutlu Köz Salata

Baklagilin sebzeyle harmanlandığı besleyici bir tarifle başlayalım haftaya. Nohutun içindeki protein ve lifin etkisiyle tokluk hissinizi uzun süre korumanızı sağlayacak olan nohutun şişkinlik yaptığı da aşikardır ancak nohut haşlanırken, haşlama suyuna ekleyeceğimiz kimyon ile şişkinliği önlememiz kolaylaşacaktır.


3 su bardağı haşlanmış nohut

3 adet kapya biber

3 adet sivri biber

1 tatlı kaşığı çörekotu

2 dal taze soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1/3 limon

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı zerdeçal

1 tatlı kaşığı nane

Tuz


Nohutu haşlayalım.

Biberleri közleyip nohut büyüklüğünde doğrayalım. Taze soğanında doğrayalım.

Bir kase içerisinde  doğranan malzemeyi koyalım.

Minik bir kavanozda zeytinyağ, nar ekşisi, limon, tuz, karabiber, nane, zerdeçal ekleyip çalkalayalım.

Hatırlanan sosu salatanın üzerine ilave edelim.

Afiyet olsun.


Esmer Sütlaç

Mutfağımda rafine şekerden uzak durmaya çalışıyorum. Bu yüzden farklı tatlandırıcılardan faydalanıyorum. Tatlandırıcı dediğimde de  kastettiğim tabi ki tamamen doğaldan faydalanmak. Bugünkü tatlımızın adı da şekerden geliyor. Şekerimiz gayet esmer bio ve organik. Demir ve B5 vitamin kaynağı olan şeker kamışının doğal olarak kurutulmasıyla elde edilir. ALTER ECO ile tatlandırdığım esmer sütlacın tarifine geçelim.


1 çay bardağı pirinç

3 su bardağı badem sütü

1/2 su bardağı Alter Eco şeker

1/2 çorba kaşığı schar mix b

1 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu tozu

1 paket vanilya              



Pirinç ve 1 su bardağı badem sütünü tencerede pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.

Üzerine kalan badem sütünü ekleyelim.

Şekeri  ve vanilyayı ilave edelim.

Pirinçler yumuşadığında ayrı bir kasede un ve karnıyarık otu tohumu tozunu suyla açalım ve bir kaşık kaynayan sütten ilave edelim ve tencereye dökelim.

Ardından tekrar ayrı bir kapta bu sefer yumurta sarısıyla aynı işlemi yapalım. Yumurta sarışının üzerine tencereden bir kaşık alıp karıştıralım. 

Sonrasında tencereye dökelim. Bir kaç dakika daha kaynatalım.     

Fırın kaplarına dökelim ve fırının üstten pişirmeye alalım sadece 165 derecede 30 dakika kadar üzeri renk değiştiren fırında pişirelim       

Afiyet olsun                                                                                                                                               

Türk Usülü İtalyan Ekmeği Focaccıa

 Bu ekmekler hem pratik hem içerisindeki malzemeyle birlikte daha da besleyici bir hal alıyor. Sadece mayalanmış bir hamurla keyfinize hitap eden canınızın çektiği malzemeyle destekleyebilirsiniz. Bugün ben közlenmiş kapya biber, patlıcan ve sarımsak ile harmanlamak istedim. Bakalım sizin hayal gücünüzde neler var?


1 su bardağı schar mix B

1 su bardağı çiğ karabuğday unu

1 paket glutensiz maya

1 çay bardağı badem sütü

1/2 su bardağı ılık su

Tuz

1 patlıcan 

1 kapya biber

3 diş sarımsak

Un, maya, tuz, süt ve suyu bir kasede yoğuralım.

Mayalanmaya bırakalım, yaklaşık bir saat ideal mayalanma için

Mayalanırken patlıcan ve biberleri közleyelim. Ben yaz mahsüllerini kullanıyorum. Yazdan yapılan ve derin dondurucuda sakladığımız patlıcan ve kapya biberleri çözüldükten sonra kullanmalıyız

Mayalanan hamurun üzerine malzemeyi ekliyorum.

Eğer sarımsak sevmiyorsanız tercih etmeyebilirsiniz ancak şunu söylemeyelim ki püf noktasıdır kendileri😋

Ve 185 derecede 45 dakika kadar pişirelim.

Çıktıktan sonra temiz bir bezle örtüp üzerini kapatacak şekilde bir kapak ile örtelim. Böylelikle terlemesini ve yumuşamasını kolaylaştırıcaz.

Afiyet olsun



Badem Unlu Hindistan Cevizi Kurabiye


1/2 su bardağı hindistan cevizi unu

1/2 su bardağı badem unu

1/ su bardağı organik şeker

1 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çorba kaşığı Orkide vegan margarin

3 çorba kaşığı badem kreması ya da 2 çorba kaşığı badem sütü

Tüm malzemeyi bir kasede yoğuralım

30 dakika buzdolabında dinlendirelim.

Şekil verelim, 160 derecede yaklaşık 25 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.

Afiyet olsun

Bebe Ispanak ve Elmanın Şahaneliği


Elma, Badem, Goji Berry Eşliğinde Bebe Ispanak Salatası
Ispanak kış mevsiminde mutfağımıza giren sebzelerin başında. Evet ama sadece zeytinyağlısı değil. Evde en çok börek içinde seviliyor olsada, ben bebe ıspanaktan yaptığım, içerisine bademi ve goji berry (kurt üzümü) ekleyerek renklendirdiğim haline de bayılıyorum. Vitamin deposu olan bu salatayı mutlaka deneyin. Hem sağlıklı hem de pratik olan tarife geçelim mi?


Bebe ıspanak

1/2 çay bardağı çiğ badem

1/2 elma ince dilimlenmiş

1/2 çay bardağı goji berry (kurt üzümü)

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1/2 çay kaşığı tuz


Nar ekşisi zeytinyağ ve tuzu minik bir kavanozun içine alalım ve kapağını kapatıp 3-4 dakika sallayalım, iyice karışan sosu bir kenara alalım

Kalan tüm malzemeyi bir kasede birleştirip üzerine salata sosumuzu gezdirelim.

Afiyet olsun.

Sahanda Mandalina


Ben bu tatlıyı sevdim. Aslında orjinali kek ancak bizim unlarla un helvası görünümlü bişey çıktı ortaya👀

Pişerken çıkan tarçının ve mandalinanın karamelize olmuş ahenkli kokusu evinizi sararken, tatlıyı ters yüz ettiğinizde turuncunun tonları sizi sizden alacak. 

Bak gerçekten söylüyorum, öyle böyle değil.😉



1 su bardağı pirinç unu

2 çorba kaşığı Schar mix B

1 çorba kaşığı Vegan Orkide Margarin

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı badem sütü

1 yumurta sarısı 

2 çorba kaşığı hindistan cevizi şekeri

1 paket şekerli vanilin

5 mandalina

Mandalinaları soyalım ve ortadan ikiye ayıralım.

Yumurta sahanlarından en büyüğü yanılmıyorsam 22 cm’lik olanı kullandım. İçerisine vegan margarini koydum ve erimeye bırakalım.

Eriyen margarinin içine kestiğimiz mandalinaları koyalım ve ters yüz edelim ki her yerini yağlamış olalım. 

Kısık ateşte bırakalım.

Ayrı bir kasede badem sütü ve vanilyalı karıştıralım.

İçine yumurta sarısı ilave edelim, çırpalım.

Hindistan cevizi şekerini  ve tarçını da ekleyelim, çırpalım.

Pirinç unu ve mix B yi yavaş yavaş ilave edelim. Kıvamı kek hamuru akışkanlığında olmalı.

Sahanda pişen mandalinaların üzerine döküyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Altı patiğinde ters yüz ediyoruz. Ters yüz ederken yağlı kağıt kullanmak dağılmadan tekrar sahana koyarken yardımcım oldu. Yaklaşık yarım saatte pişmiş oluyor. 

Afiyet olsun



Tatlı Patates ve Kereviz Uyumu

 Tatlı patates Türkiye’ de yaygın olarak tüketilmese de besin değeri yüksek olan bir sebzedir. Anavatanı Güney ve Orta Amerika olan bu sebze alışık olduğumuz patatesle pek benzerlik göstermez. Bilinen normal patatese oranla tatlı patates çok daha fazla vitamin ve antioksidan içermektedir. A vitamini açısından oldukça kıymetlidir. Glisemik indeksi düşük olduğu için ani kan şekeri yükselmelerini önler diyerek tarifimize doğru yol alalım.




2 tatlı beyaz patates

1 küçük boy kereviz

1 kuru soğan

1 paket badem kreması 200 ml( süt ve süt ürünlerine alerjisi olmayan dilediği kremayı kullanabilir)

2 dal taze soğan

Karabiber

Tuz


Limon dolu bir kasenin içerisine patatesi ve kerevizi küp küp doğrayıp alalım.

Soğanı yemeklik doğrayalım

Tencereye zeytinyağı ve soğanı alalım biraz soteleyelim.

Ardından limonlu sudaki malzemelerimizi süzerek tencereye alalım.

Biraz kavrulduktan sonra bir bardak su, tuz ve karabiber ilave edip yumuşamaya bırakalım.

Yumuşayan tatlı patates ve kerevizin içine kremayı ilave edip ocakta kısık ateşte 8-10 dakika arası kremayı çekmesini bekleyelim.

Taze soğanı ince doğrayalım ve tencerenin içine ilave edelim.

Afiyet olsun...


Dumanı Üstünde Karabuğday Ekmeği


Sıcacık karabuğday unundan bir ekmekle başlayalım mı güne? Sağlıklı aynı zamanda besleyici bu ekmeğimi isterseniz malzemesini bol tutup daha da büyük bir ekmek de yapabilirsiniz



 2 su bardağı Organik karabuğday unu

1 çay kaşığı Mayalıhane karnıyarık otu lifi

1 paket Yuva glutensiz maya

1 su bardağı su+ 3 çorba kaşığı su

1/2 su bardağı badem

Karabuğday unu, karnıyarık otu lifi ve mayayı derin bir kaseye alalım.

İçine yavaş yavaş suyu ilave edelim.

Ele yapışan bir kıvamda hamur elde edelim ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamuru unladı-ımız tezgaha alalım ve hamuru düz bir şekilde el yordamıyla açalım.

Hafif un serperek katlayarak hamuru kıvam aldıralım.

Bademi de ilave edelim ve tekrar katlayıp, yoğuralım.

Yuvarlak bir şekil verelim yaklaşık13-15 cm arası yükseklikte yaptım ben.

200 derecede 45dakika ile 1 saat arası pişirelim.



* Püf noktası: Pişen ekmeği fırından alıp üzerine su serpelim ve temiz bir havluyla saralım, üzerine derin bir kase kapatalım ve soğumaya bırakalım. Böylelikle ekmeğimiz daha yumuşak olacaktır. Ilık halde yemenizi tavsiye ediyorum, bayılacaksanız...

Afiyet olsun...


Doping Atıştırmalık

 Bu sabah Batuşun kahvaltısını biraz fazla hazırlamışım. E o zaman hemen yeni bir tarif daha denemeyelim mi? Ben bugün hazırladığım haliyle yazıcam ancak az sonra okuyacağınız pişirme işlemini yapmasanız da olur.




4 çorba kaşığı Kestane yulafı siz glutensiz yulafla kullanabilirsiniz

1 çorba kaşığı kabak çekirdeği

1 çorba kaşığı kuru kurt üzümü (Goji Berry)

2  çorba kaşığı badem

1 bardak badem sütü

Ben bu malzemelerin tavada sütü çekmesini sağladım. Bu işlemi yapmadan sadece sütte yarım saat  bekleterek de yapılabilir.






Yumuşayan malzemenin içine;

1 çorba kaşığı Orkide Vegan Margarin

8 çorba kaşığı badem unu

1 paket şekerli vanilin





Tüm malzemeyi yoğuralım ve 1 cm yüksekliğinde el yordamıyla şekil verelim.

Bıçak yardımıyla üstten bir çizik atalım.

Fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp 10 dakika kadar ısıtalım. 

Sonrasında 170 derecede yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim

Soğumaya alalım ve soğuduktan sonra keselim.

Afiyet olsun...


Ihlamur, en sevdiğim...


Ihlamursuz kış olmaz, hele de soğuklar kendini göstermeye başlamışken evde sıkça yaptığım, belki bir çoğumuzun en sevdiği fincanında içmeye bayıldığı sıcacık içinizi ısıtan güzel bir karışım Ayvalı ıhlamur. 



Ayvalı Ihlamur

1/2 ayva

3 karanfil

1 çorba kaşığı ıhlamur

Bal

Ayvayı kabuklarıyla beraber iri doğrayalım.

Karanfiller ile beraber kaynatalım.

Ocaktan alalım ve ıhlamuru ilave edelim. 

4-5 dakika sonra içime hazır.

Afiyet olsun...