Renkli Kurabiye

 



125 gr vegan margarin

1/2 su bardağı hindistan cevizi kreması

1/3 agave şurubu

1.5 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2.5 çorba kaşığı kakao

Margarin, krema, agave şurubu derin bir kasede karıştıralım.

Ayrı bir kasede karabuğday ununun içerisine kabartma tozu, vanilya, phsyillum ekleyelim, karıştıralım.

Margarinle karışıma yavaş ve karıştırarak ilave edelim.

Hamuru ikiye ayıralım. 4/1 su bardağı karabuğday unu ilave edelim ve yoğuralım.

Diğer parçayı alalım ve içerisinde ham kakao ilave edelim ve yoğuralım.

Yaklaşık 25 cm çapında iki hamuruda el yordamıyla yuvarlak açalım.

Yağlı bir kağıt üzerine hamurları yerleştirelim. Kakaolu hamur üste gelsin. 

Yağlı kağıt yardımıyla yuvarlayalım ve dilimleyelim.

165 derecede 35-40 dakika kadar pişirelim ve soğuması için tel üzerine bırakalım.

Afiyet olsun...

Mantarlı Karnıyarık



3 patlıcan

2 sivri biber

2 domates

1 kapya biber

1 kuru soğan

1 limon

500 gr mantar

Sarımsak

Karabiber

Tuz

Bir kase suyun içine limon sıkalım ve mantarları içinde temizleyelim.

Patlıcanları bütün haliyle fırına atalım.

Sivri biber, kapya biber, soğan, domates ve temizlediğimiz mantarları küp küp doğrayalım.

Bir tavada önce mantarları soteleyelim. Suyunu salıp tekrar çektiğinde soğan ve karabiber ilave edelim.

Ardından diğer doğradığımız sebzeleri ekleyelim ve soteleyelim. 

Frında yumuşayan patlıcanları bıçak ve çatal yardımıyla ortasını açalım.

İç harcımızı koyalım ve fırın kabına domates rendesi ve sarımsak ekleyelim.

180 derecede 35-40 dakika arası fırına verelim.

Afiyet Bal Olsun...

Kestane Unlu Kavunlu Kek


Yeni dönemden selamlar. Yine uzun süre oldu. Yurt dışı gezileri ve covid dönemi sonrası yine yeni tarifler ile karşınızdayım. Hafif bir kek tarifim var bugün sizlerle paylaşmak istediğim. Yaz sıcağında kavunun lezzet kokan tadıyla tatlandırdığım, rafine şeker olmadan hızlı bir şekilde yapabileceğiniz bir tarif bırakıyorum şuraya. Tarif benden, denemesi sizden...


1 su bardağı Çekilmiş Kavun

1/2 su bardağı Hindistan Cevizi Kreması

1/2 su bardağı Sıvı Yağ

1/2 su bardağı Agave Şurubu

1 su bardağı Kestane Unu

4 tane İnce Dilimlenmiş Kavun

Çekilmiş kavun, krema, sıvıyağ ve agave şurubunu derin bir kaseye alalım, karıştıralım.

Üzerine kestane ununu ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Kıvam alan kek hamurunu 15 cm çapında kek kalıbına dökelim.

Üzerine ince dilimlenmiş kavunları ilave edelim.

165 derecede 30-4- dakika arası pişirelim

Kavun Dondurma

 









1 adet kavun

Kavunun çekirdeklerini rondoda çekelim. Buzluya 10 dakika bekletelim.

Kavunun büyüklüğüne göre kavunu dilimledim ve rondoda çekelim. 

Buzluktaki çekilen çekirdeklerinde ekleyelim ve yeniden rondoda çekelim. 

Buzluğa alalım. Ardından 10 dakika sonra buzluktan çıkaralım ve rondoda çekelim. 

Ve bitti. İster dondurma kalıplarına ister bir kasede buzlukta yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.

Afiyet bal ola...

Çekirdekli Karabuğday Ekmeği

 İtalya’nın ünlü Focaccia ekmeğini karabuğday unuyla ve çekirdek ekleyerek denedim. Üstelik maya olmadan. İster kahvaltı ister atıştırmalık, nasıl isterseniz...


1.5 su bardağı karabuğday unu

1/2 su bardağı çekirdek içi

1 tatlı kaşığı mix gom ya da psyllium 

1 su bardağı badem sütü

1 çay kaşığı tuz

Bir kase içine un,mix gom ve tuzu ekleyelim ve karıştıralım.

İçerisine azar azar sütü ilave edelim.

En son çekirdeği ekleyelim küçük bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve tepsi boyutunda el yordamıyla hamuru açalım ve buzdolabında bir gün dinlenmeye bırakalım.

Dinlenen hamurun üzerine dilimlenmiş domates ve dilimlenmiş sarımsağı ekleyelim.

180 derecede 45 dakika pişirelim. 

Fırından çıkardığımızda üzerine zeytinyağ ve biraz kuru nane gezdirelim.

Afiyet bal ola...

Fit Kurabiye

 Aklınızı başınızdan alacak lezzetli bir kurabiyemsi tarif. Kurabiyeyi taklit eden bu lezzet şeker kullanmadan yapılan, meyve ve tarçının aromasıyla harmanlandı.


2 muz
9 hurma
1 kırmızı elma
1 su bardağı yulaf
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı badem sütü

Muzu çatal yardımıyla ezelim.
Hurmaları biraz badem sütü katalım ve rondoda çekelim. Muzun içine ilave edelim.
Elmayı rendeleyip ekleyelim. Tarçını da ilave edelim. Çatal yardımıyla ezelim 
Kaşıkla yuvarlak dağınık bir şekilde yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye alalım 
170 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim. Üzeri biraz sertleşmiş oluyor ama içi yumuşak. Soğuması için telin üzerinde dinlendirelim.
Bu arada hurmanın yumuşaklığına göre badem sütünü arttırıp azaltabilirsiniz.
Afiyet bal ola...



Pestilflan


Fransız tatlısı olan Flan’ı denemek isterken, neye niyet neye kısmet olan bu tarif halini aldı. Flan’ın yumuşak, damaklarda bıraktığı kadifemsi tadını beklerken sonunda pestile dönen tarifimin adı da ancak Pestilflan olmayı hakederdi diye düşünüyorum. Evet, tarif kadifemsi bir tat değil ancak farklı bir tarif elde etmenin mutluluğunu yaşamış oldum. İlk defa başladığım nohut suyunu pişen bir tatlıda kullanmış oldum. Pişman mıyım? Aslaa😂 👩🏼‍🍳Lezzetini ben çok sevdim. E sizlerle paylaşmasam da olmazdı. 
Şimdiden kolay gelsin...

1 su bardağı kaynamış nohut suyu

1/2 su bardağı agave şurubu

20 cl hındıtan cevizi kreması

1 çorba kaşığı limon esansı

4 çorba kaşığı maizena

 

Tüm malzemeyi çırpalım ve tart kalıbının içerisine yağlı kağıt koyup karışımı içine dökelim.

180 derecede 40 dakika kadar pişirelim.


Mantarlı Karnabahar Pilavı

 



Karnabaharı farklı halleriyle sofralaramıza katmanın zamanı geldi. Karnabahar pilavı yapmak sanıldığı kadar zor değil. 10 dakika kadar kısa bir sürede karnabahar pilavını hazırlayabilir dilediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.


4 su bardağı rondoda çekilmiş karnabahar
1çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı su
Bir parça zencefil


Mantarlı Harç için;

500 gr mantar
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 kapya biber



Bir tencereye sırasıyla tüm malzemeyi koyalım.
Pişmeye bırakmadan azar azar su ilave ederek karnabaharın yumuşamasını sağlıyoruz. Dikkat edebilmesi gereken nokta suyu birden dökmemek aksi halde püre kıvamına döner. 

Mantarı dilim dilim doğrayalım. Tavaya alalım ve suyunu salıp tekrar çekmesini bekleyelim.
Kapya biber ve soğanı minik doğarayalım. 
Sıvı yağ ekleyelim kavuralım.
Tuz ve karabiberinde ilave edip karamelize olduğunda ocaktan alalım. 
Servis tabağına dilediğimiz şekilde alalım.
Afiyet bal ola...

Yaz İçeceği

 Bu güzel yaz gününde Fransa’nın en sıcak hatta en en en bi sıcak gününde bildiriyorum merkez...Buralar yanıyor yanıyor. 

Ciddi anlamda yoğun bir şekilde yaşanılan bu canicule hepimizi yordu. İş yerleri cuma günü tatil edildi ve küresel ısınmanın getirilerinden birini daha yaşamlara nasıl yansıdığını gözlemlemiş olduk. Tabi bu durumu gözlemlemek yeterli değil, birey olarak herbirimiz üzerimize düşeni üstlenmediğimiz sürece çok daha fazlasını bizden sonraki nesillere  bırakmış olacağız. 

Anı kurtarmak, içimize biraz olsun ferahlık getirmek için  size soğuk mu soğuk lezzetli bir tarifle geldim...


1 avuç kiraz sapı
15 adet kiraz
Zencefil
1.5 lt su
Bir dilim kavun
Bir dilim karpuz dilimlerin büyüklüğü isteğe bağlı değişebilir

Kiraz sapı, kiraz, su ve zencefili bir tencerede 15 dakika kaynatalım. 
Ocaktan aalalım, kavun ve karpuzu ilave edelim üç saat kadar içinde bekletelim ve süzelim.
Süzülen içeceği buzdolabına alalım ve soğuduğunda servis edelim.

Granola Tatlı

 Tatlı krizine iyi gelen muhteşem bir tatlı. Bu tarifleri bundan sonrasında Bızzt Tarifler olarak sizlerle paylaşacağım. Çok pratik, pişmeyen, dakikada hazır olan, kahvelerinizin yanına eşliksiniz olmaya aday...

Denemeyi ve benimle deneyimlerinizi paylaşmayı unutmayın...

1 su bardağı Gluten Free Granola

1 tatlı kaşığı Trakya Çiftliği Vegan Peynir

6 çorba kaşığı Eco mil Cuisine Badem Kreması

1 çorba kaşığı La Vie Claire Agave Şurubu

5o gr Alter Eco Sütsüz Çikolata

Gronalayı rondoda çekelim, toz haline getirelim.

İçerisine vegan peynir, krema ve agave şurubunu ekleyelim, karıştıralım.

Üzerine benmari usülü çikolatayı eritelim. Dökelim. 

Bu malzemeden iki tane derin olmayan kase tatlı elde etmiş oluyoruz.

Afiyet, Bal Ola...


Renkli Kinoa

 Uzun bir yolculuk sonrası evime yerleşip yazmaya ancak fırsat bulabildim. Pandemi sonrası, değişimler ile gidişata uyumlanmak durumdaydık. Tabi ki sonunda klasik gezilerimizde başlamış oldu. Bir kaç ülkeyi daha heybeme eklemiş oldum. Bakalım darısı listemdeki diğer yerlere diyerek bugün size üç renkli kinoa pilavının içine darı, ay çekirdeği içi ve keten tohumu karışımı ekleyerek farklı bir lezzet sunmak istedim. Hadi tarife geçelim.

1.5 su bardağı üç renkli kinoa

1.5 su bardağı su

1/2 su bardağı darı, ay çekirdeği içi ve keten tohumu karışımı ( ben bu karışımı hazır paket aldım ancak siz kendi karışımınızı evde yapabilirsiniz.)

1 közlenmiş kapya biber

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1 dal taze soğan

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı tuz


Kinoayı sudan geçirelim.

Üçlü karışımı ve zeytinyağ ile beraber tencereye alalım.

Biraz kavuralım.

Üzerine karabiber ve tuzu ekleyelim.

Suyu ilave edelim. Pişmeye bırakalım.

Suyunu çekince üzerine közlenmiş kapya biberi ekleyelim. Ben fotoğraf çekimi sonrasında taze soğan ilave ettim ve çok daha lezzetli oldu. 

Afiyet olsun...


İncir ve Fındıklı Karabuğday Ekmeği

Haftaya başlarken size özel ve lezzetli bir tarifle geldim. Karabuğday, fındık ve incirin en dayanılmaz hali. Bu ekmeği yemeden önce ekmek kızartma makinasında kızartırsanız kahvaltılarınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.



1 su bardağı ılık süt

1 paket maya

1/2 su bardağı su

1 su bardağı karabuğday unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

4 tane küçük doğranmış kuru incir

1 su bardağı fındık

1/2 çay bardağı sıvı yağ

Mayayı ılık su ile buluşturalım.

İçerisine su ilave edelim

Ayrı bir kapta un ve phsyillum karıştıralım.

Sıvı karışımın içerisine un karışımını ekleyelim.

Yoğuralım ele yapışan bir hamur elde edelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamuru tezgaha alalım ve sıvıyağ ile katlayarak hamura kıvam verelim.

İçerisine fındık ve inciri ilave edelim ve tekrar katlayalım.

Kalıbımızın içerisine alalım ve bir saat daha dinlendirelim.

180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirelim.

Bu arada fırın içerisine küçük bir kase su koymayı unutmayalım.

Pişen ekmeğimizin üzerini temiz bir bez ile örtelim. Ilıklaştığında yemek için hazır.

Afiyet olsun...

Damla Çikolatalı Kek



Damla Çikolatayı Kakaonun Yoğunluğuyla Buluşturalım.

1 su bardağı Alpro badem sütü

1/3 su bardağı sıvıya-

1.5 su bardağı pirinç unu

1.5 çorba kaşığı Ham kakao

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

1 paket sütsüz glutensiz damla çikolata

1 paket kabartma tozu

Badem sütünü kabartarak çırpalım.

İçerisine sıvıya-ı ilave edelim.

Ayrı bir kapta pirinç unu içerisine phsyillum ve kabartma tozunu ilave edelimde karıştıralım. Bu karışımı da sıvı karışımın içine çırpmaya devam ederek ekleyelim.

En son vanilya ve ham kakaoyu ekleyelim. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra, kek kalıplarına dökelim. 

165 derecede 40 dakika kadar pişirelim. 

Afiyet olsun

Kakaolu Puding

 

4 su bardağı badem sütü

1 çorba kaşığı phsyillum 

2 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı esmer şeker

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı keçiboynuzu unu

Badem sütü ve vanilya dışındaki tüm malzemeyi bir tencerede karıştıralım.

Üzerine sütü ilave edelim ve ocakta karıştırarak pişirelim.

Fokurdamaya başlayan karışımının altını kısalım 3-4 dakika daha pişirelim.

Ocağın altını kapatalım ve vanilyayı ilave edelim. 

Çırpıcıyla beş dakika kadar karıştıralım. Kaselere alalım ve soğumaya bırakalım.

Fesleğen Yağlı Sebze Yemeği

 

Fesleğen Yağını Yemeklerinizde Kullanır mısınız?

Bayıldığı bir sebze yemeği daha sizlerle. Fesleğen yağı inanılmaz lezzet kattı. Evde yaptığımız bu yağların tariflerini de yakın zamanda paylaşıyor olacağım. Evinize yok ise başka bir sıvı yağ ilave edebilirsiniz.

4 kabak

2 havuç

1 soğan

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı fesleğen yağı

3 diş sarımsak

1/2 çay bardak pirinç

1 bardak su

Kekik 


Soğanı yemeklik doğrayalım. 

Salçayı ekleyip, kavuralım.

Üzerine kabakları ve havuçları küp şeklinde doğrayalım ve ekleyelim.

Sarımsakları ilave edelim.

Pirinç ilave edelim.

Kekik ve tuzu ekleyelim.

Su ilave edelim ve pişmeye bırakalım. 

Afiyet olsun...