Karnıkara Salata

 

Bu sıcak günlerde, yemek yemenin zorlaştığı anlarda güzel bir alternatif. Karnıkara salata. Tabi ben yapım aşamasında, kendilerini ararken ismini unuttum. Anneme tarif edip, dolapta bulmaya çalışırken de 

-hımm karnıkara diyorsun sen diyerek kavanozu uzatmasıyla yeni tarif yerini bulmuş oldu. Evet sevgili börülcemizin diğer bir adının da karnıkara olduğunu böylelikle öğrenmiş oldum. Bence karnıkara ismi daha çok yakışıyor, sen ne dersin ? 

Cevabını bulduysan, hadi artık tarife tarifine geçelim…

2 su bardağı karnıkara ( börülce)

2 tane kapya biber

2 tane yeşil biber

2 dal taze soğan

1/2 demet roka

1/2 çay bardağı kabak çekirdeği içi

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz zencefil

1/2 çay kaşığı zerdeçal

1/2 limon suyu

1/2 çay bardağı zeytinyağ


Karnıkarayı akşamdan sıcak suya koyalım. Ertesi gün süzelim ve yumuşayana kadar kaynatalım ve süzelim.

Kapya ve yeşil  biberleri közleyelim, küçük küçük doğrayalım.

Taze soğan ve rokayı doğrayalım.

Zeytinyağını küçük bir kavanoza alalım, limonu ilave edelim.

Baharatları ilave edelim ve kavanoz kapağını kapatıp, çalkalayalım.

Sos bir kenarda beklerken karnıkarayı derin bir kaseye alalım, közlenmiş biberleri, yeşillikleri ekleyelim kabak çekirdeği içini ve sosunu da ilave edip karıştıralım. Servise hazır.

Afiyet olsun


Turna Yemişi Kurabiye

Sorgum bitkisinden üretilen sorgun unu gluten içermez. Zengin lif içeriğine sahiptir. İlk denemeleri yaptığım için, içerisine herhangi bir bağlayıcı malzeme eklemedim. Nohut unuyla benzer bir yapıya sahip olduğunu bu kurabiye tarifiyle gördüm. Eğer ağızda dağılan tarifleri seviyorsan bu un tam sana göre… 

100 gr vegan margarin

2.5 su bardağı sorgum unu

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1/2 çay bardağı cranberry ( turna yemişi)

3 çorba kaşığı agave şurubu

Margarin ve agave şurubunu karıştıralım.

Unun tamamını eklemeyelim. Kıvam aldıkça ekleyerek kabartma tozu, vanilya ile birlikte  yoğuralım. 

İnce bir şekilde yağlı kağıdın üzerine açalım ve bir bıçak yardımıyla küçük kareler halinde çizikler atalım.

160 derecede yaklaşık 20 dakika üzeri hafif pembeleşince fırından alalım ve soğumaya bırakalım.


Kayısılı Tatlının Dayanılmaz Lezzeti

1 su bardağı hindistan cevizi sütü

1 çorba kaşığı kestane unu

2 çorba kaşığı çavdar unu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 paket vanilya

3 tane ince dilimlenmiş kayısı

Süt ve unları bir tencereye alalım.

Phsyillumu ekleyelim, karıştıralım.

Ocağa alalım ve kaynayan kadar karıştırarak devam edelim.

Kaynayan karışımın içerisine vanilya ilave edelim ışıyana kadar blenderla karıştıralım. 

Dilimlenmiş kayısıların kasenin kenarına dizelim. 

Tatlımızı kaselere alalım. Soğumaya bırakalım.

Afiyet olsun…

Cevizli Bisküvi


 Lezzetli mi lezzetli bir bisküvi tarifiyle günaydınlar efenim. Uzun zaman oldu tarif denemeleri yapmayalı. Benim için çok kıymetli olan başka bir proje için son dönem yoğun bir çalışma temposu içindeydim. Beni ben yapan herşeyin içinde var olduğu bu proje sonbaharda sizlerle de paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Hadi daha fazla bekletmeden yeni tarife geçelim.

1 su bardağı çavdar unu ( ÇAVDAR UNU GLUTEN İÇERİR)

1 su bardağı kestane unu

100 gr vegan margarin

1/2 su bardağı agave şurubu

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1 paket vanilya

Bir kase içerisine unları elekten geçirerek ekleyelim.

Margarin ekleyip yoğuralım.

Agave şurubu ilave edelim, yoğuralım ve en son vanilyayı ekleyelim.

Streç filmin üzerinde silindir şekli verelim, saralım ve yarım saat buzdolabında dinlendirelim.

Buzdolabından çıkardığımız bisküvi hamurunu bir parmak kalınlığında keselim. 165 derecede ısıttığımız fırında pişmeye bırakalım. 25-30 dakika arasında altı hafifi pembeleştiğinde telin üzerine alalım ve soğumaya bırakalım. 

Tek sefer fırınlamak bu tarifte yeterli oldu soğuduktan sonra tekrar kısırlaşmasın sağlamak için fırınlama ihtiyacı kalmadı. Ben bisküvinin ikinci gününü görebildim o da maalesefki bir tane kalmıştı, tazeliğini koruyordu.  Mağlum evde bir gurme olunca ya da biz ona ikimi desek? Saklamadığım sürece kalması pek mümkün olmuyor. 

Denemelisiniz, çok seveceksiniz…


Hindistan Cevizi Sütü ile Kakaolu Puding


1 lt hindistan cevizi sütü

2 çorba kşığı kestane unu

1 çorba kaşığı karabuğday unu

3 çorba kaşığı kakao

5 çorba kaşığı agave şurubu

1/2 vanilya çubuğu

1 çorba kaşığı vegan margarin

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı


Sütün içerisine agave şurubunu ekleyip karıştıralım.

Unları ve kakaoyu ilave edelim, topak topak olmadan çırpalım.

Ocağa alalım, kaynayana kadar karıştırmya devam edelim. 

Göz göz olduğunda ocaktan alalım, içerisine vanilya ilave edelim.

Margarini ilave edelim ve blender yardımıyla çırpmaya başlayalım,aralıklar ile ılıyana kadar bu şekilde çırpmaya devam edelim.

Hindistan cevizi yağınıda ekleyelim. Ilımaya başladığı için artık kıvam daha da koyulaşacaktır, fark ettiğinizde kaselere alabilir, buzdolabında dinlenmeye bırakabilirsiniz

Afiyet olsun…



Ciboulette ve Maş Fasülyesinin Uyumuna Bayılacaksınız…


1 su bardağı maş fasulyesi

15-20 adet ciboulette

5 çorba kaşığı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı kuru nane 

1 çay kaşığı tuz

Maş fasulyelerini haşlayalım. 

Ciboulette ince doğrayalım ve fasulyeye ekleyelim.

Bir kavanoz içerisine sirke, zeytinyağ, tuz ve naneyi alalım ve kavanoz kapağını kapatıp, çalkalayalım.

Fasulye üzerine dökelim, karıştıralım.

Afiyet olsun…

Darılı Kabak Dolması



3 adet kabak

2 çay bardağı darı

1 adet yeşil biber

1 adet kapya biber

1 adet kuru soğan

1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

Darıyı yaklaşık yarım saat ılık suda bekletelim ve süzelim.

Biberler ve soğanı yemeklik doğrayalım.

Darıyı ve doğradığımız malzemeleri derin bir kaseye alalım.

İçerisine zeytinyağ, salça ve baharatları ekleyelim.

Kabakların içerisini oyalım ve hazırladığımız iç malzeme ile dolduralım. Tencereye alalım.

1 tatlı kaşığı kadar daha salçayı sulandırıp üzerine ekleyelim.

Yaklaşık 45 dakika içinde kabak dolmamız hazır. 

Afiyet olsun

Kestane Kurabiye


2 su bardağı kestane unu

1 çay bardağı hindistan cevizi kreması

2 çorba kaşığı vegan margarin

4 çorba kaşığı agave şurubu

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı phsyillum 

Yarım vanilya çubuk içi

1 çay bardağı sütsüz damla çikolata


Margarin, kremayı blenderla çırpalım.

İçine agave şurubunu ekleyelim.

Kestane ununun içine phsyillum ve kabartma tozunu ekleyelim.

Un karışımının içine sıvı karışımı ekleyelim ve yoğuralım.

Vanilya çubuğunu ortasından uzunlamasına keselim, iç kısmını sıyıralım, ekleyelim. 

Damla çikolatayı da ekleyelim, yoğuralım.

15 dakika buzdolabında dinlendirelim.

Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alalım ve şekil verelim.

165 derecede 30 dakika pişirelim. Fırından çıkaralım telin üzerine soğumaya alalım.

Soğuyan kurabiyeleri tekrar 150 derecede 15 dakika kadar daha fırınlayalım.

Afiyet olsun



Çekirdek Kurabiye


1.5 su bardağı karabuğday unu

1 su bardağı kestane unu

1 çay kaşığı phsyillum 

1/2 su bardağı hindistan cevizi sütü

2 çorba kaşığı vegan margarin

1 tatlı kaşığı agave şurubu

1.5 çay kaşığı tuz

1 çay bardağı kabak çekirdeği

1 çay bardağı ayçekirdeği içi

Unları karıştıralım.

Tuz ve phsyillum ilave edelim, karıştıralım.

Margarini ekleyelim ve karışıma yedirelim.

Süt ve agave şurubunu ekleyelim.

En son çekirdek içlerini de ilave edelim.

Yoğurduğumuz hamuru 15 dakika buzdolabında dinlendirelim.

Dinlenen hamura parmak şekli verelim ve 165 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirelim.

Pişen kurabiyeyi tel üzerinde soğumaya bırakalım.

Afiyet olsun…


Kremalı Balık Çorbası

5 su bardağı balık suyu (1 adet çupra ya da 2 adet çupra kafasını kaynatabilirsiniz)

1 adet orta boy patates

1 havuç

1 kuru soğan

Bir parça kereviz

1 çorba kaşığı karabuğday unu

3 çorba kaşığı hindistan cevizi kreması

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

Balık suyunun içine patates, havuç, kereviz ve soğanı küp küp doğrayıp, tencerede kaynamaya bırakalım.

İçine tuz ve karabiberi ilave edelim.

Kaynayan malzemeleri blender ile pürüzsüz hale getirelim.

Ayrı bir kasede un ve hindistan cevizi kremasını karıştıralım.

Kaynayan çorbadan kremalı karışıma ekleyelim ve karıştıralım. (Bu arada dilerseniz yumurta sarısı da ekleyebilirsiniz, ben tercih etmedim.) Tencereye ekleyelim ve tekrar blender ile çekelim.

Afiyet olsun…

Kinoalı Pazı Sarması

2 demet pazı

1 su bardağı kinoa

1 kuru soğan

1tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 çay kaşığı tuz

1/2  çay kaşığı zencefil

1 çorba kaşığı kuru nane


Pazıları sıcak suda bekletelim ve damarlarından ayıralım.

Derin bir kasede yemeklik doğranmış soğan, kinoa, zeytinyağ, baharatlarla salçayı karıştıralım.

Sıcak suda beklettilen pazıları alalım ve karışımdan bir tatlı kaşığı kadar pazının üzerine koyalım ve saralım. 

Tencerenin alt kısmına pazıdan çıkan sapları yerleştirelim. 

Üzerine sardığımız sarmaları yerleştirelim ve 1.5 su bardağı suyun içine ya da dilerseniz kemik suyuna biber salçası ekleyelim ve üzerine dökelim ocağa pişmeye alalım.

Afiyet olsun…



Tatlı Patates

1 tane tatlı patates

2 tatlı kaşığı zencefil suyu

Zeytinyağ

Patatesi iri küpler halinde doğrayalım, suda haşlayalım.

Haşlanan patatesleri sudan alalım. Rondoda çekelim.

İçine zencefil suyunu ekleyelim.

Afiyet olsun…

En Hızlısından Bir tatlı Tarifi



400 gr bal kabağı

Esmer Şeker

2 tane muz

Ceviz

 

Kabakların üzerine esmer şekeri ilave edip, ocakta yumuşayan kadar pişirelim, soğumaya alalım.

Blenderda soğuyan kabakları çekelim

Ardından muzları çekelim.

Kaselere önce kabak sonra muz ardından tekrar kabak püresi koyalım. 

Üzerine ceviz ekleyelim 

Afiyet olsun

Pazılı Çörek

2 su bardağı karabuğday unu

1/2 su bardağı su

100 gr vegan margarin

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 demet pazı 

1/2 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

Karabuğday unu, phsyillum, kabartma tozu, tuz, margarin yoğuralım.

Pazıyı ve sarımsağı ince doğrayalım.

Yoğurduğumuz hamurun içine ekleyelim, tekrar yoğuralım. 

Dilediğiniz şekli verebilirsiniz ancak unutmayın karabuğday ve margarin birleşimi phsyillum ilave edilmesine rağmen daha dağılır halde  olacağı için büyüklüğüne dikkat edelim.

Afiyet olsun

Kahvaltıda Sağlıklı Bir Pizza Ekmeğe Ne Dersiniz?

 

2 su bardağı karabuğday unu

1.5 su bardağı su

2 tatlı kaşığı ekşi maya

1 tatlı kaşığı phsyillum 

1 çay kaşığı tuz

6 tane kuru domates

8 adet siyah zeytin

8 adet yeşil zeytin

Zeytinyağ

Kekik

Un, su, maya ,phsyillum ve tuzu bir kasede yoğuralım, yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım el yordamıyla yassı hale getirelim.

Üzerine doğradığımız domates ve zeytinleri ekleyelim.

170 derecede 30 dakika pişirelim. 

Afiyet olsun…