Tam Kıvamında Badem Süt Helvası




 Osmanlı mutfağının gözdesi olan süt helvası, Bursa sofralarının da vazgeçilmezi. Lezzetini süt ve tereyağının buluşmasından alan bu helva maalesef ki içeriğinden dolayı oğlum ve benim tüketemediğim tatlar arasında.

 Bütün helva yapımlarında olduğu gibi, öncesinde tereyağda kavrulan unun üzerine, eritilmiş şekerli sütün ilave edilip pişirilmesiyle oluşan helvanın aksine süt ve tereyağ kullanmadan, kavurmadan ve buna rağmen unun tadının ağzınıza gelmediği bir tarif çıkartabilir miyim diye düşünerek mutfağa girdim yine. Süt helvasının bir kaç aşamalı işleminin yanısıra badem sütlü süt helvasının pratik hali de ilgi çekici olacak sanırım.

Denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet ola...

Badem Sütlü Süt Helvası

  • 1.5 çorba kaşığı Schar Mix B
  • 1/2 çay kaşığı guar gum
  • 3/2 su bardağı elma suyu konsantresi
  • 3 su bardağı badem sütü
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya

  1. Unu tencere içine alalım. Bu aşamada daha ocağa koymayalım.
  2. Badem sütünü yavaş yavaş ilave edelim aynı zamanda çırpalım. Topaklanmadan tüm sütü ilave edelim.
  3. Elma konsantresini ekleyelim
  4. Ardından vanilyayı ilave edelim.
  5. En son yumurta sarısını da ilave edip iyice çırpalım.
  6. Ocağa alalım. Kıvam alana kadar karıştıralım. Zaten kıvam aldığında kaynamış da olacak.
  7. Kaynayan karışımı fırın kabının içine dökelim.
  8. Şimdi sıra üzerini kızartmakta. Fırını önceden ısıtalım.
  9. 160 derecede sadece üstten pişirecek şekilde ayarlayalım ve yaklaşık 20- 25 dakika pişirelim. Sizin fırında kalma süreniz helvanın kızarma haline göre değişiklik gösterebilir.
  10. Üzerine iri çekilmiş fındık gezdirelim.



Kemik Suyundan Vazgeçemeyenler Burda mı?

 

Mevsim geçişleri önemlidir bağışıklığı güçlü tutmak gerekir demek isterdim ama pandemiyle yaşadığımız son iki yılda her daim bağışıklık nasıl güçlü tutulur diyerek köküne kadar inmeye çabaladık. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için sağlıklı beslenmek  başlangıç için en önemli noktalardan biri. Burada bağırsak mukozasını nasıl koruyacağımıza odaklanmalıyız. Bunun yanısıra, yaşam şeklimiz ve vücudumuzun ihtiyacına göre alınan vitamin takviyeleri ile beraber çok daha güçlü bir sisteme sahip olabiliriz. 

 Kemik suyu, bozulmuş bağırsak florasını dengelemek için kullanılan önemli bir besindir. Kemik oluşumu ve tamiratını içeriğindeki fosfor, kalsiyum ve magnezyum ile yapar. Kolajen desteği sağlar. Yemeklere lezzet katan kemik suyuyla şimdi lezzetli bir tarife ne dersin?


Çorba


  • 1/2 kuru soğan
  • Kereviz
  • 1/2 tatlı patates
  • 1 tane patates
  • 1/2 çay bardağı kırmızı mercimek
  • Karabiber
  • Tuz 
  • 4 su bardağı kemik suyu

  1. Soğan, kereviz ve patatesleri iri doğrayalım.
  2. Zeytinyağda kavuralım.
  3. Kemik suyunu ekleyelim. Burda dilerseniz yarı yarıya su da ekleyebilirsiniz.
  4. Çorba kaynadıktan sonra blenderdan geçirelim.
  5. Kırmızı mercimeği ekleyelim. Yumuşacığında tekrar blenderdan geçirelim.
  6. Tuz ve karabiberi de ilave edelim. 

Afiyet olsun...


Karabuğday Pizza Bayılacaksınız...




  • 2 su bardağı karabuğday unu
  • 1çay kaşığı guar gom
  • 1/2 su bardağı badem sütü
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 paket maya

  1. Derin bir kase içine un, guar gom, tuz ekleyelim.
  2. Su bardağı içine badem sütü ve suyu dökelim. İçine mayayı ekleyelim ve çözülmesini bekleyelim.
  3. Çözülen mayalı sıvıyı unun içine yavaş yavaş ilave edelim. 
  4. Zeytinyağ ekleyelim.
  5. İyice yoğurulsan hamurumuzu yaklaşık bir saat dinlenmeye bırakalım.
  6. Bir saatin sonunda dilediğiniz malzemeyi ekleyerek pizzanızı oluşturabilirsiniz


Böyle Tarhana Olur Mu Demeyin!

Kış döneminde en çok yapılan çorbalardandır evde. E çok yapılıyor da hani bunun glutensizi, yoğurtsuzu. Olmaz mı, yapılmaz mı! Hele de annemde glutensiz işine iyice alışmışken. Tarhana işi zordur, meşakkatlidir. Emek ister, sabır ister. Annelerimiz de de bu sabır fazlasıyla mevcutken, kaçınılmaz durum oluştu tabi ki. Düşündüğümden lezzetli bir çorba çıktı ortaya. Yoğurt yerine badem sütü biraz korkutmuştu ancak bu kadar yakışacağını ben bile düşünemezdim. Sonuç mu? Bence efsane oldu. 

Denemenizi çok isterim hatta şiddetle yapmanızı çok çok isterim😆😇



  • 2.5 kilo kapya biber
  • 5-6 tane kuru soğan (300gr)
  • 1.5 kilo domates
  • 1 yemek kaşığı tarhun otu
  • 1 çorba kaşığı tepeleme tarhana kokusu
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 2 paket glütensiz maya
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 7 su bardağı Schar mix B
  • 4 su bardağı nohut unu ( Doğalsan)
  • 1/2 su bardağı mix B ile yoğurduk

  1. Kapya biberleri keselim içindeki çekirdeklerini çıkartalım.
  2. Domateslerin kabuklarını sıcak suda biraz bekletip kolayca soyalım.
  3. Kuru soğanıda temizledikten sonra hepsini doğrayıp tencerede kendi suyuyla kaynamaya bırakalım.
  4. Tarhun otunu ilave edelim.
  5. Yumuşadığında  blenderdan geçirelim.
  6. Kısık ateşte salça kıvamını alana kadar kaynatalım.
  7. Soğumaya alalım.
  8. Soğuyan malzemenin içine badem sütünü ekleyelim. Karıştırmaya devam edelim.
  9. Mayayı ilave edelim.
  10. Tuzu ilave edelim. 
  11. Tarhana kokusu ekleyelim.
  12. Önce Schar mix B unu ekleyelim. 
  13. Birer bardak ekleyerek devam edelim ki hamurun yoğunluğunu kontrol edebilelim.
  14. Sonrasında nohut unu ekleyelim, karıştıralım. Hamuru karıştırma haznesiyle birlikte alalım ve el yordamıyla 1/2 su bardağı kadar un ile yoğuralım.
  15. Üzerini kapatıp beklemeye alalım.
  16. Deneme yapmak için biz yarısını 5. Günde parçalayıp temiz bir bez üstünde kurumaya aldık. Kuruduktan sonra rondodan geçirdik.
  17. İkinci kısmını üç hafta kadar beklettik.

Bekleme süresi aslında tamamen sizin damak tadınıza bağlı. Daha ekşi bir tat seviyorsanız bekleme süresini uzatmalısınız.

























Kurabi




Günaydınlar, herkesin gelmesini istemediği o malum pazartesi gününden günaydın arkadaşlar. Haftasonu nasıl geçti. Belki sahilde dolaşmak belki bir arkadaşınızla bir bardak kahve içip sohbet etmek ya da evde kalıp mutfağınızda vakit geçirmek istediniz. Gri bulutların en güzel yanıdır kitaplar, sevdiğiniz müzik, bir bardak çay ve kurabiye. Kendini bu eşsiz ana bırakabilmek. Anı hissedebilmek. Muhteşem.

Size en mutlusundan bir kurabiye tarifi bırakıyorum öyleyse. Önümüzdeki haftasonuna hazırlık olsun.


  • 2 su bardağı badem unu
  • 5 çorba kaşığı badem kreması
  • 1.5 çorba kaşığı bitkisel margarin
  • 5 çorba kaşığı agave surubu
  • 2 çorba kaşığı nohut unu
  • 1 çay kaşığı mix gom ya da karnıyarık otu tohumu tozu
  • 3 çorba kaşığı kuru goji berry (kurt üzümü)


  1. Tüm malzemeyi sırasıyla ekleyip karıştıralım. 
  2. Fırın kabında yaklaşık 1 cm inceliğinde el yordamıyla inceltelim.
  3. 160 derecede 30 dakika pişirelim. Çıkarttığınızdan kek yumuşaklığında olacak. Kesmek istediğimiz şekilde keselim ardından tekrar 7-8 dakika arası fırına alalım.
  4. Çıkan kurabiyenin dışı biraz daha sert içi yumuşak oluyor. Tel üzerinde soğumaya bırakabilirsiniz.

Afiyet olsun.

İYİ Kİ...



 Sen benim en kıymetlimsin...

Dün gibi denir ya, öyle gerçekten. Sabaha kadar baş parmağımı sıkı sıkı tutarak uyuması, gelişiyle birlikte yeni bir dünyaya adım atmamız. O an anlamlandıramadığın tüm duyguların iç içe geçmesi...

 İşte tam bugün 17 yıl oldu...

Anneliğimin başında okuyarak öğrenmeye çalıştığım ardından deneyimler kazandığım ve son noktada tüm eğitimlerin içinde bulunarak ve hayatımıza katarak bir çok durumun üstesinden gelmeyi başardığımız küçük kurbağamsın sen.



Farklı gelişen annesi olarak her gün her anımız kolaylıkla geçmedi tabiki ancak hem benim hem oğlumun gelişimine katkıda bulundu. Ben bunları şimdiki Birgül olarak görüyor ve söylüyorum. 



Ve iyi ki hayatımızdasın. Yaşamını paylaşacağın ailen olarak bizi seçmişsin. İyi ki💖Her gün biraz daha ivme kazanarak kendi hayatını idame ettirebileceğini görmek, işte bu paha biçilemez küçük adam.

💚











Bir Başkadır Cookie




Glutensiz Cookie


Kim hayır diyebilir ki sana, üstelik bu kadar da masumken. 
Degil mi ama...

Serinlemeye başlayan bu günlerde sıcacık bir kahvenin yanında vanilya kokusunun evinizi sardığı, rafine şeker olmadan tatlanan, içinde bir gram pişmanlık barındırmayan muhteşem bir kurabiyeye ne dersiniz?

Sabırsızlanmaya başladım sanki. 




  • 4 yemek kaşığı bitkisel margarin
  • 2.5 su bardağı pirinç ve kestane unu karışımı
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı mix gom
  • 1/2 çay bardağı badem kreması
  • 1/2 çay bardağı agave şurubu
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 çay bardağı sütsüz damla çikolata

  1. Margarin, kabartma tozu, mix gom, badem kreması, agave şurubunu ve vanilya özünü derin bir kasede karıştıralım.
  2. Azar azar un karışımını ilave edelim.
  3. 1/2 çay bardağı damla çikolatayı ekleyelim, yoğuralım.
  4. 15-20 dakika kadar hamuru dinlendirelim.
  5. Şekil verelim ve kurabiyelerin üzerine damla çikolataların kalanını ekleyelim.
  6. 165 derecede yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.
  7. Pişen kurabiyeleri soğuması için telin üzerine alalım. Fırından çıktığında hafif yumuşak kalmış olması pişmemiş hissiyatı yaşatabilir ama sizi yanıltmasın. Soğudukça sertleşecektir.

Afiyet olsun...




Badem Kremalı Sebze Hadi Sende Dene...



                                                                  Badem Kremalı Sebze


Kereviz sever misin? Mutfağında ne kadar kullanırsın? Kereviz sapları veya kökü çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Keskin kokusundan dolayı bir adım daha geri durulabiliyor olabilirsiniz ancak bazı püf noktaları lezzetlendirmek açısından kullanıldığında, vazgeçemeyeceğimiz tatlar olarak dönüş sağlıyor. Çorba, salata ve sulu yemeklerde sarımsak ve krema benim tercihim oluyor. Smoothie yapımında ise en çok elma, limon ve zencefil destekçim oluyor. Bugün ise sulu bir yemekle karşınızdayım. Umarım sizlerde denersiniz.

  • 1 kereviz sapı
  • 2 havuç
  • 2 patates
  • 1 sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay bardağı badem kreması

  1. Tüm sebzeleri ince doğrayalım, kısık ateşte kavuralım.
  2. Sebzeler yumuşamaya başladığında sarımsağı ezip ilave edelim, karabiber ve tuzu ilave edelim.
  3. En son kremayı ilave edip sebzelerin çekmesini bekleyelim.

Lezzetine doyamayacağınız Badem Kremalı Sebze yemeğiniz hazır

Bal olsun...


Sütsüz Çikolatadan Bar

 



Bademin hurmanın faydalarını artık herkes çok iyi biliyor diye düşünüyorum. Evde, içeriğinde süt olmayan çikolatadan bar yapsak, atıştırma saatlerinde sağlıklı bir altarnetif daha oluştursak, ne dersiniz? Ben tadına da içeriğine de bayıldım. Yedikten sonra pişmanlık duymayacağınız, anın tadını çıkaracağınız enfes lezzet

  • 1 su bardağı badem
  • 10 tane hurma
  • 1/2 çay bardağı badem sütü
  • 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi
  • 1 paket bitter vegan çikolata


  1. Bademi rondoda çekelim kaseye alalım.
  2. Hurmaların üzerine badem sütünü ilave edip rondoda çekelim. Kaşık yardımıyla karıştıralım.
  3. Fıstık ezmesini ilave edelim, yoğuralım.
  4. Yağlı kağıt üzerine alıp şekil verelim.
  5. Yaklaşık 15 dakika kadar buzdolabında bekletelim.
  6. Çikolatayı benmari usülü eritelim ve spatula yardımıyla tüm ezmenin etrafını kaplayalım. 
  7. Derin dondurucuda 5 dakika bekletelim.

Afiyet olsun


Agave ile Tatlandırılmış Bal Kabağı

 

Fırında Bal Kabağı


Kışın en çok kullanılan bal kabağının tatlısına bayılırım ancak ben bu bayıldığım lezzetin kullanıldığı alanı sadece tatlı olarak bırakmam daha bir çok tarife de lezzet katarım. Çorbası, zeytinyağlısı, salatası hepsinin de ayrı ayrı damaklarda bıraktığı tat farklıdır. Korkmadan denemeliyiz. Alışkanlıklarımız bizi hep kendine çeker, konfor alanımızdan çıkıp farklı olanı keşfetmek hayatınıza yeni tatlar yeni deneyimler kazandırmak heyecan verici olabilir. Sadece biraz kararlılık gerektiren bu durumda mutfakta da kendi yemek kültürümüze yenilikleri katmaktan keyif almalıyız dedikten sonra size klasik kabak tatlısının agave versiyonuyla sunum yapayım.😋Aslında agave veyahut diğer tatlandırıcı grup katılmadan da bal kabağı lezzetli olur ancak fırında agave ile gayet hafif ve lezzetli bir tat çıkmış oldu. Siz de deneyin bakalım beğenecekmisiniz.

*Agave şurubu bir çok market ve internet sitesinde mevcut, bulunması daha kolay artık


                                       



500 gr  bal kabağı

4 çorba kaşığı agave şurubu

7-8 tane karanfil

Bal kabağını ince doğrayalım.

Fırın kabına aldığımız kabakların üzerine agave  şurubu gezdirelim.

Karanfili de ilave edip fırında 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Afiyet olsun.

Protein ve B Vitamininden Zengin Bir Lezzet...



Fırında Sebzeli Mantar Dolması


  Harika ve besleyici bir tarif var bugün. Mantar sever misiniz? Ben çok severim ve sık sık yemeklerimde de kullanırım. Yüksek protein ve B vitamini bakımından zengin olan mantarı tüm öğünlerde farklı farklı lezzetlendirerek tüketiyoruz. Bir çok çeşidi olduğu gibi zehirli olanları da mevcut bildiğiniz gibi. Hal böyleyken mantarı güvendiğimiz, bildiğimiz yerlerden temin etmek de fayda var.  Dünyada en çok tüketilen kültür mantarının bir çeşidi olan portabello mantarıyla hazırlaması pratik ve bir  kadar da lezzetli tarif hazırladım.

Hadi başlayalım...



6 adet portabello mantarı

1 adet pırasa

1 kabak

1/2 sarı biber

1/2 kırmızı biber

2 yeşil biber

3 küçük havuç

1 diş sarımsak

1/2 çay bardağı zeytinyağ

Mantar dışındaki tüm malzemeyi olabildiğince ufak doğrayalım.

Mantarların sap kısımlarını da içine minik doğrayalım.

Derin bir tavada biraz kavuralım.

Kavrulan malzemeyi temizlediğimiz mantarların içine doldurup, 180 derecede 20-25 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...




Şekersiz Doğal Bahçe Keki


 Fransa’daki evimizin bahçesinde bu gelişimde tamda mevsimi olan böğürtlenler karşıladı beni. Nasıl da güzeller. Dikenler arasından icazet alarak, sana verdiği tüm güzelliklere şükranlarını sunarak dalından bir bir ayırdım. Toplaması meşakkatli ama bir o kadar da lezzetli böğürtlenleri değerlendirmezsek olmazdı tabii. Bu başlangıç, dahası elbette gelecek. 




  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1/3 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı keçi boynuzu özü
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı pirinç unu
  • 1 çay kaşığı mix gom ya da karnıyarık otu tohumu tozu
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı nohut unu

  1. Derin bir kasede badem sütü, sıvı yağ ve keçi boynuzu özünü çırpalım.
  2. Beyazını ayırdığımız yumurta sarısını ilave edelim. 
  3. Ardından limon kabuğu rendesini ekleyelim.
  4. Pirinç ununu ilave ederken mix gom ve kabartma tozunu unla birlikte karıştıralım.
  5. En son nohut ununu ilave ettik mi kekimiz pişirmeye hazır.
  6. 165. Derecede yaklaşık yarım saat pişirelim.
  7. Bıçakla pişip pişmedi-ini kontrol edelim. 
  8. Bir de 20 dakika sonrası kontrol için fırın kapağını açabiliriz, unutmayalım.

Bademli Havuç Salatası

 Kendimi nadasa bırakmış gibi hissediyorum, uzun süredir yazmayınca. Her gün mutlaka ocakta yemek kaynıyor ancak videolandırıp, editlemek sonrasında  aktarmak zorlaşabiliyor. Olabildiğince yakın aralıklar ile tekrar sizlerle olmaya devam etmeliyim, farkındayım😊. En son konservelere gömülmüş olarak mutfakta yaşıyorduk. Evet konserve yapım işi annemde dolayısıyla mutfakta ona rezerve. Tabi annemin yaptığı konserveler dışında efsane bir glütensiz tarhana yapımı var ki....Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bayıldım... Tamam hadi bugünkü tarife dönelim artık.

Pratik aynı zamanda besleyici bir salata tarifi. A vitamini kaynağı olan özellikle göz sağlığı için vazgeçilmezlerden olan havuç ve şifa kaynağı olan protein ihtiyacımızı karşılayan bademin buluşması. Birde üzerine sarımsaklı zeytinyağ sos geldi mi. Off diyorum. Sadece beş dakikanızı alacak. Mutfak sizi bekler😉




2 havuç

1 çay bardağı badem

2 çorba kaşığı zeytinyağ

1 diş sarımsak

Tuz

Rendelenmiş havuçların üzerine iri çekilmiş bademleri ekliyoruz.

Ayrı bir kasede zeytinyağ, rendelenmiş sarımsak ve tuzu karıştıralım.

Salatanın üzerine gezdirelim.

Afiyet olsun...


Kİnoalı Kabak Dolması



Kinoalı Kabak Dolması


  • 1 su bardağı kinoa
  • 1 kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı kuru zencefil
  • 4 tane kabak
  1. Kinoayı yarım saat sıcak suda bekletelim, süzelim. 
  2. Yemeklik doğranmış soğanı, salçayı, zeytinyağı ve baharatları ilave edip, karıştıralım.
  3. Ortasından ikiye böldüğümüz kabakların içini oyalım. 
  4. İç malzeme ile dolduralım. Domates rendeli zeytinyağlı su gezdirelim.
  5. Tencerede 45 dakika arası pişirelim.

Afiyet olsun...


Unundan, Suyundan, Kremasından...



Hindistan Cevizi Kurabiyesi


  • 1 su bardağı hindistan cevizi unu
  • 1 çorba kaşığı karışık filiz unu
  • 3/1 su bardağı elma suyu konsantresi
  • 1.5 çay bardağı hindistan cevizi kreması
  • 2 çorba kaşığı orkide vegan bitkisel yağ
  • 1 çay kaşığı mix gom
  • 3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

  1. Tüm malzemeyi yoğuralım.
  2. Hindistan cevizi rendesine bulayalım.
  3. 150 derecede 1çok 5 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun...😊😉