Sahanda Mandalina


Ben bu tatlıyı sevdim. Aslında orjinali kek ancak bizim unlarla un helvası görünümlü bişey çıktı ortaya👀

Pişerken çıkan tarçının ve mandalinanın karamelize olmuş ahenkli kokusu evinizi sararken, tatlıyı ters yüz ettiğinizde turuncunun tonları sizi sizden alacak. 

Bak gerçekten söylüyorum, öyle böyle değil.😉



1 su bardağı pirinç unu

2 çorba kaşığı Schar mix B

1 çorba kaşığı Vegan Orkide Margarin

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı badem sütü

1 yumurta sarısı 

2 çorba kaşığı hindistan cevizi şekeri

1 paket şekerli vanilin

5 mandalina

Mandalinaları soyalım ve ortadan ikiye ayıralım.

Yumurta sahanlarından en büyüğü yanılmıyorsam 22 cm’lik olanı kullandım. İçerisine vegan margarini koydum ve erimeye bırakalım.

Eriyen margarinin içine kestiğimiz mandalinaları koyalım ve ters yüz edelim ki her yerini yağlamış olalım. 

Kısık ateşte bırakalım.

Ayrı bir kasede badem sütü ve vanilyalı karıştıralım.

İçine yumurta sarısı ilave edelim, çırpalım.

Hindistan cevizi şekerini  ve tarçını da ekleyelim, çırpalım.

Pirinç unu ve mix B yi yavaş yavaş ilave edelim. Kıvamı kek hamuru akışkanlığında olmalı.

Sahanda pişen mandalinaların üzerine döküyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Altı patiğinde ters yüz ediyoruz. Ters yüz ederken yağlı kağıt kullanmak dağılmadan tekrar sahana koyarken yardımcım oldu. Yaklaşık yarım saatte pişmiş oluyor. 

Afiyet olsun



Tatlı Patates ve Kereviz Uyumu

 Tatlı patates Türkiye’ de yaygın olarak tüketilmese de besin değeri yüksek olan bir sebzedir. Anavatanı Güney ve Orta Amerika olan bu sebze alışık olduğumuz patatesle pek benzerlik göstermez. Bilinen normal patatese oranla tatlı patates çok daha fazla vitamin ve antioksidan içermektedir. A vitamini açısından oldukça kıymetlidir. Glisemik indeksi düşük olduğu için ani kan şekeri yükselmelerini önler diyerek tarifimize doğru yol alalım.




2 tatlı beyaz patates

1 küçük boy kereviz

1 kuru soğan

1 paket badem kreması 200 ml( süt ve süt ürünlerine alerjisi olmayan dilediği kremayı kullanabilir)

2 dal taze soğan

Karabiber

Tuz


Limon dolu bir kasenin içerisine patatesi ve kerevizi küp küp doğrayıp alalım.

Soğanı yemeklik doğrayalım

Tencereye zeytinyağı ve soğanı alalım biraz soteleyelim.

Ardından limonlu sudaki malzemelerimizi süzerek tencereye alalım.

Biraz kavrulduktan sonra bir bardak su, tuz ve karabiber ilave edip yumuşamaya bırakalım.

Yumuşayan tatlı patates ve kerevizin içine kremayı ilave edip ocakta kısık ateşte 8-10 dakika arası kremayı çekmesini bekleyelim.

Taze soğanı ince doğrayalım ve tencerenin içine ilave edelim.

Afiyet olsun...


Dumanı Üstünde Karabuğday Ekmeği


Sıcacık karabuğday unundan bir ekmekle başlayalım mı güne? Sağlıklı aynı zamanda besleyici bu ekmeğimi isterseniz malzemesini bol tutup daha da büyük bir ekmek de yapabilirsiniz



 2 su bardağı Organik karabuğday unu

1 çay kaşığı Mayalıhane karnıyarık otu lifi

1 paket Yuva glutensiz maya

1 su bardağı su+ 3 çorba kaşığı su

1/2 su bardağı badem

Karabuğday unu, karnıyarık otu lifi ve mayayı derin bir kaseye alalım.

İçine yavaş yavaş suyu ilave edelim.

Ele yapışan bir kıvamda hamur elde edelim ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamuru unladı-ımız tezgaha alalım ve hamuru düz bir şekilde el yordamıyla açalım.

Hafif un serperek katlayarak hamuru kıvam aldıralım.

Bademi de ilave edelim ve tekrar katlayıp, yoğuralım.

Yuvarlak bir şekil verelim yaklaşık13-15 cm arası yükseklikte yaptım ben.

200 derecede 45dakika ile 1 saat arası pişirelim.



* Püf noktası: Pişen ekmeği fırından alıp üzerine su serpelim ve temiz bir havluyla saralım, üzerine derin bir kase kapatalım ve soğumaya bırakalım. Böylelikle ekmeğimiz daha yumuşak olacaktır. Ilık halde yemenizi tavsiye ediyorum, bayılacaksanız...

Afiyet olsun...


Doping Atıştırmalık

 Bu sabah Batuşun kahvaltısını biraz fazla hazırlamışım. E o zaman hemen yeni bir tarif daha denemeyelim mi? Ben bugün hazırladığım haliyle yazıcam ancak az sonra okuyacağınız pişirme işlemini yapmasanız da olur.




4 çorba kaşığı Kestane yulafı siz glutensiz yulafla kullanabilirsiniz

1 çorba kaşığı kabak çekirdeği

1 çorba kaşığı kuru kurt üzümü (Goji Berry)

2  çorba kaşığı badem

1 bardak badem sütü

Ben bu malzemelerin tavada sütü çekmesini sağladım. Bu işlemi yapmadan sadece sütte yarım saat  bekleterek de yapılabilir.






Yumuşayan malzemenin içine;

1 çorba kaşığı Orkide Vegan Margarin

8 çorba kaşığı badem unu

1 paket şekerli vanilin





Tüm malzemeyi yoğuralım ve 1 cm yüksekliğinde el yordamıyla şekil verelim.

Bıçak yardımıyla üstten bir çizik atalım.

Fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp 10 dakika kadar ısıtalım. 

Sonrasında 170 derecede yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim

Soğumaya alalım ve soğuduktan sonra keselim.

Afiyet olsun...


Ihlamur, en sevdiğim...


Ihlamursuz kış olmaz, hele de soğuklar kendini göstermeye başlamışken evde sıkça yaptığım, belki bir çoğumuzun en sevdiği fincanında içmeye bayıldığı sıcacık içinizi ısıtan güzel bir karışım Ayvalı ıhlamur. 



Ayvalı Ihlamur

1/2 ayva

3 karanfil

1 çorba kaşığı ıhlamur

Bal

Ayvayı kabuklarıyla beraber iri doğrayalım.

Karanfiller ile beraber kaynatalım.

Ocaktan alalım ve ıhlamuru ilave edelim. 

4-5 dakika sonra içime hazır.

Afiyet olsun...



Pırasalı ve Kuru Domatesli



Glutensiz Focaccia

Birbirinden lezzetli olan İtalyan focaccia ekmekleriyle damaklara tat bırakalım istedim bugün. Çok farklı çeşitleri olan İtalyan Focaccia ekmeklerinin bendeki versiyonu da glutensiz pırasalı ve kuru domateslisi olacak. Hadi tarife geçelim.

  • 1 su bardağı badem sütü
  • 3 su bardağı ılık su
  • 1 paket glutensiz maya
  • 4 su bardağı Schar mix b
  • 2 çay kaşığı mix gom veyahut karnıyarık otu tohumu tozu
  • 8-10 adet kuru domates
  • 2 adet pırasa
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

  1. Badem sütü ve ılık suyu derin  bir kaseye alalım.
  2. İçerisine mayayı dökelim, karıştıralım.
  3. Unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Tuzu da ilave edelim.
  4. Yumuşak kıvamda bir hamur olacak ve yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakalım.
  5. Pırasayı ince bir şekilde doğrayalım.
  6. Aynı şekilde kuru domatesleri de doğrayalım. Benim kuru domatesler zeytinyağ ve sarımsak ile dinlendirilmiş haldeydi.
  7. Mayalanmış hamurun içine pırasayı ekleyip kaşık yardımıyla karıştıralım.
  8. Kalıbımıza yaklaşık 5 cm yüksekliğinde yerleştirelim. Yerleştirirken yapışmaması için  spatulayı yağlayarak kullandım.
  9. Fırında 15 dakika kadar 60 derecede mayalanması için bıraktım sonrasında 170 derecede 45 dakika kadar pişirelim. 

Enfes bir tat çıktı ortaya


Sarmal Kurabiye




Sarmal Kurabiye

Kaç Kişilik                             Hazırlama Süresi                           Pişirme Süresi

4 kişilik                                   20 dk                                                30 dk


  • 3 çorba kaşığı Orkide vegan margarin ( yaklaşık 125 gr)
  • 2 su bardağı Schar mix b
  • 1.5 çay kaşığı mix gom (ya da karnıyarık otu tohumu tozu)
  • 1/2 su bardağı. Doal meyveden şeker
  • 1 su bardağı kestane unu
  • 1 çorba kaşığı kakao

  1. Vegan margarini buzdolabından çıkartalım ve yumuşamadan başlayalım.
  2. Mix b, mix gom, meyveden şeker, ekleyelim ve yoğuralım.
  3. Kestane ununu da ilave edip yapışmayan bir hamur elde edelim.
  4. Hamurun yarısını ayıralım ve kakaoyu ekleyip yoğuralım.
  5. İki hamuru da yarım cm inceliğinde ayrı ayrı açalım.
  6. Yağlı kağıdın üzerine altta sade üst kısımda kakaolu hamuru yerleştirelim.
  7. Hamuru biraz yuvarlayıp yağlı kağıdı kullanarak silindir şeklini verelim.
  8. Bir parmak genişliğinde keselim ve yatay şekilde 160 derecede 30 dakika kadar pişirelim.
  9. Soğuması için fırın telinin üzerine alalım.

Afiyet olsun...



Pişmeyen Pratik Atıştırmalık

 Badem Kremalı İncir



Kaç Kişilik                             Hazırlama Süresi                           Pişirme Süresi

4 kişilik                                   5 dk                                                  -


Badem Kremalı İncir

Protein oranı yüksek olan bademi çiğ tüketmek şüphesiz ki daha besleyici. Besleyici özelliklerini kırmadan yapacağınız bu atıştırmalığı kahveniz hazır olana kadar hazırlayabilirsiniz.

  • 4 adet kuru incir
  • 8 kaşık badem kreması ( yoksa 4 kaşık badem sütü)
  • 4 çorba kaşığı tepeleme hindistan cevizi unu
  • 2. Çorba kaşığı badem unu

Tüm malzemeyi rondodan geçirelim ve kahve yanı atıştırmalığımız hazır

gezdik gördük test


 test sfds dsfds

Elmalı Islak Kek

 


Elmalı Islak Kek

Kereviz Çorbası

Kereviz Çorbası



BİRİ KEYİF Mİ DEDİ?

PİŞMEYEN
DAMAKLARDA TAT BIRAKAN 
ENFES PASTA






Hafta başlangıcı pazartesi gününde  bi kahvelik arada mutlaka eşlikçin olsun. Pişmeyen sağlık deposu bir pasta var karşınızda. Bir dilimi asla yetmez demiyorum, kesinlikle yeteceğine eminim çünkü o kadar yoğun ve yerinde bir tadı var ki! Muhteşem. Şimdiden kolay gelsin...

Taban İçin;

  • 1 su bardağı glutensiz yulaf
  • 7 adet hurma ( ben Kudüs hurması kullandım. Daha etli ve yumuşak)
  • 1 su bardağı badem
  • 1 büyük boy havuç
  • 1/2 yemek kaşığı kakao yağı (benmari usulü eritilmiş)
  • 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi 

Bir Kaşık Sağlık

...Her Öğün Her Tarife Yakışan Bir Tohum...

Chia...

Badem Pankek

                                           Badem Kek

Spaghetti Squach ile Anne Tarifi



Sebze Köftesi

 Kabağın her çeşidini kullanmayı severim. Bugünkü kabak ise kızkardeşimin o muhteşem bahçesinden, en doğal, en lezzetlisinden. Pişirildiğinde spagetti makarna gibi bir görünüme sahip oluyor. Spaghetti squach (spagetti kabak) ismi bile iştah açıcı olabilir.





 Çeşitli şekil ve boyutlarda olan spagetti kabak kalorisinin az olması nedeniyle de tercih edilebiliyor. Bizimki tamamen lezzet odaklı bir tarif oldu ancak yakın zamanda soslar ile tatlandırarak da farklı bir tarif daha denemek istiyorum. Bugünkü tarif tabiki yine annemden...
 Haftayı  bir anne tarifiyle açalım mı? Anlatmıştım, annemde glutensizin ucundan tutarak en son tarhanayı da yaptı. Dahası, sonrasında bizi ne tarifler bekliyor bilemiyorum. Isınma turlarını atlatmaya başladı yavaş yavaş. Herkese iyi haftalar diyerek tarife geçiyorum.


  • 1 bardak ince rendelenmiş havuç
  • 1 bardak ince rendelenmiş patates
  • 1bardak ince rendelemiş spaghetti squash (spagetti kabak)
  • 2 dal taze soğan
  • 1 tane kuru soğan
  • Dereotu ( ne kadar sevdiğinize bağlı)
  • 1 çay kaşığı guar gom
  • Karabiber
  • Tuz

Tüm malzemeyi bir kasede yoğuralım ve köfte şeklini verelim.

Kızgın tavada kısık ateşte biraz yağ ile yavaş yavaş pişirelim.

Afiyet olsun...